Майсторски клас в родната Стара Загора ще направи голямата Анна Томова-Синтов

„Световната оперна певица Анна Томова-Синтов ще направи майсторски клас в Стара Загора по време на Фестивала на оперното и балетното изкуство през 2019 г.“. Това съобщи по време на брифинг директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов. Те са се договорили за изключителното събитие в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където маестрата от 15 октомври 2018 г. води за четвърти път майсторски клас.

В приятелски разговор обожаваната особено от старозагорци певица и изключителна личност, която е Почетен гражданин на Стара Загора, е доверила на г-н Драганов: „Аз винаги съм била близо до моята Стара Загора. Дори когато съм била най-ангажирана като певица, не съм пропускала да се върна и да пея в родния си град. И винаги съм казвала, че Стара Загора е едно много специално място със специални хора. Може би ще се учудите, но сравнявам атмосферата в града ни с тази на Флоренция! След оперни спектакли и концерти можеш да чуеш как обикновени хора оживено говорят и коментират с отношение и компетентност…!“

След жестока селекция, двама солисти на Старозагорската опера, бяха приети и успешно завършиха класа на Анна Томова-Синтов – Елена Петрова и Ивайло Йовчев.

Елена Петрова е родена през 1994 г. в град Сливен. Завършва Хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов“, но се насочва към оперното изкуство след дългогодишното музициране под палката на  Методий Григоров в детски хор „Дружна песен“ и смесен хор „Добри Чинтулов“, Сливен. Завършва Национална музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по класическо пеене на проф. Жасмина Костова. Дебют на професионалната сцена прави през октомври 2016 г. в главната роля на Метела от оперетата на Жак Офенбах „Парижки живот“ с режисьор проф. д-р Румен Нейков и диригент Димитър Косев. Участва в редица концерти като авторския концерт на проф. Георги Костов с диригент Деян Павлов; съвместен концерт на Национална музикална Академия и Софийска филхармония с диригент Славил Димитров; „Нещо на сериозно, нещо на шега и изобщо нещо като нищо на света“ с диригент Левон Манукян; „Една вечер в операта“ – съвместен концерт-спектакъл на НМА и Държавна опера – Стара Загора с режисьор Огнян Драганов и диригент Ивайло Кринчев, също така участва в най-новия проект на операта – „Queen – шоуто продължава“ с диригент Димитър Косев.  През 2017 г. играе в още три продукции на Държавна опера – Стара Загора – в съвременната камерна опера от Георгос Минас “Пламъци в платната на нощта“ – световна премиера; „Вълшебната флейта“ в ролята на Втора дама и „Бохеми“ в ролята на Мюзета. През април 2016 г. печели Специалната награда в Академичен конкурс „Проф. Илия Йосифов“. В момента завършва своята магистратура в НМА “Проф. Панчо Владигеров“.

Ивайло Йовчев е роден на 31 октомври 1979 г. в Стара Загора. Първият му педагог е дългогодишният солист на Държавна Опера Стара Загора тенорът Васил Недев. Продължава обучението си при проф. Реса Колева като частен ученик. Има дипломи от майсторски класове на проф. Реса Колева, Елизабет Линхарт и диплома от завършен майсторски клас по камерна музика – френски репертоар. Гастролира и в спектакли зад граница. Участва в проекта „Die himmlische Nacht der Tenore“, с който от 2010 г. досега всяка зима има концерти в почти цяла Германия. През 2014 г. Ивайло Йовчев  като солист на Старозагорската опера е номиниран за наградата „Кристална лира 2014“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци в категория „Млад изпълнител“ – за ролите на Едоардо в операта „Крал за един ден” от Джузепе Верди; на граф Алмавива в операта  „Севилският бръснар” от Джоакино Росини; на Ацис в операта „Ацис и Галатея” от Хендел/Моцарт. В творческата си биография има забележителни постижения в оперите „Лучия ди Ламермур“, Палячи“ и др. Ивайло Йовчев е студент трети курс на Консерваторията.

На 24 октомври 2018 г. , под диригентската палка на проф. Ивайло Кринчев и двамата участваха в Гала-концерта с по една ария и в дует. Елена Петрова поднесе и специалния букет от името на Старозагорска опера на любимката на публиката в родния й град световната звезда Анна-Томова Синтов.

Росица Ранчева