С празнично шествие отбелязват Деня на будителите в Стара Загора

Община Стара Загора организира тържествено честване на 1 ноември – Дена на  народните будители. Празничното шествие на ученици и учители започва в 10.00 часа и ще се осъществи в два лъча. Единият ще тръгне от Парка „Пети октомври“ , а другият от Храм „Свети Теодор Тирон“, където от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев.

Двата лъча ще се съберат пред паметника на Митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк.  Там в 11.00 часа ще започне Общоградски ритуал за преклонение и признателност към делото на народните будители.

На 30 октомври (вторник), от 11:00 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, чрез организацията на Съюза на учените – Стара Загора и Медицинския факултет на ТрУ – Стара Загора с участието на автора проф. д-р Цекомир Воденичаров – декан на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет – София ще бъде представена книгата „10-те принципа на медика и мениджъра“.

Отново на 30 октомври 2018 г. (вторник), 17:00 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, зала първи етаж ще бъде представена монография „Политики и инструменти за социално развитие“ с участието на автора проф. д.н. инж. Венелин Терзиев, преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев” и в Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Организатор на събитието е Тракийския университет – Стара Загора.

В навечерието на празника на 31 октомври от 18:00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се състои официалното връчване на наградата „Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора и наградата „Будител на Стара Загора“ на Съюза на учените. Ще бъде представен и документален филм за живота и делото на Митрополит Методий Кусев.

Културните институти в Стара Загора също са подготвили множество инициативи за празника.

На 30 и 31 октомври Регионалният исторически музей – Стара Загора организира безплатна музейно-образователна програма „Памет за будителите“.  Програмата включва беседа с презентация за ученици, посветена на просветители и обществени дейци, свързани със Стара Загора, като Александър Екзарх, Захарий Княжески, Теофано Попова, Анастасия Тошева, Атанас Иванов, Димитър Наумов, Митрополит Методий Кусев.

Беседите ще се провеждат в Зала № 33 на музея. Участието в тях е с предварителна заявка на телефони  042/919-214, 0884477128 и 0884477060.

Навръх празника 1 ноември  музеят обявява „Ден на  Отворени врати“ и предоставя възможност на всички желаещи безплатно да посетят музея и да се запознаят с неговата историческа и културна значимост. От 14.00 часа в Зала 33 ще се проведе специализирана беседа на тема „Възникване на новобългарското образование във Възрожденска Стара Загора“ с лектор Петьо Мирчев.

От 17.30 часа в Архитектурен комплекс „Музей на религиите”  се открива изложба „За правда и човечност” и  кръгла маса, посветени на 150 години от рождението на Видински митрополит Неофит.

Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и Къща музей „Гео Милев“ организират премиери на книги, в Художествената галерия ще има концерт на смесена хор „Родина“, а Драматичен театър „Гео Милев“ представя монодрамата „Щурчето“.