Багатурът Енчо Нейков е лице на Националната кампания „Стани войник“

Енчо Нейков,  абитуриент в СУ “Максим Горки“ е главен герой в майсторски заснет клип на кампанията „Бъди войник“ на Министерството на отбраната. Екипът, заснел клипа специално избира Енчо от всички млади мъже в Прабългарска школа за оцеляване „Бага Тур“ като най-подходящ да бъде син (като екранен герой) на Райчо Гънчев – достолепният предводител на школата. Момчето има изключително изразителни черти и в клипа влиза в ролите на български воин – от древността, през гвардеец, та до съвременен войник от различни видове войски и в различни условия на изпитания.  Енчо веднага печели симпатии с излъчването си на красив и чувствителен млад мъж, който обича Родината си и е готов да я защитава. Образът, който Райчо Гънчев прави в клипа е чиста проба висококачествена холивудска историческа продукция – близки планове на суров воин, сурови очи и устни, образ на конник, сякаш слязъл от скалата на Мадара край Шумен.

Какво се вижда още в клипа? Млади мъже с облекла на древни български воини яздят коне, влизат в боеве с мечове, над тях изтребители правят сложни маневри. Видото показва и истински войници по време на мисии. Кадрите са снимани повече от 2 месеца  и показват ученията на Сухопътните, Военновъздушните и Военноморските сили, така че да се видят в по-различен и интересен ракурс. Кадрите не са само с професионални войници, а и с млади мъже от Прабългарска школа за оцеляване “Багатур”. Въздействието идва не само от зрелищните каскади, а и от гласа, който ги озвучава – на големия актьор Васил Михайлов.

Официалният старт на кампанията „Бъди войник“ бе даден в понеделник, 22 октомври, с киноспектакъл в зала 1 на НДК, където присъстваха и членове на Прабългарска школа „Багатур“.  На сцената Б.Т.Р. представи новата си песен “Никога преди” – за уверените хора, които знаят накъде искат да вървят. В клипа на Б.Т.Р са включени кадрите от клипа с участието на багатурите, Енчо Нейков и Райчо Гънчев. Със свои изпълнения в спектакъла участваха Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Гуна Иванова, както и Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Кампанията „Бъди войник“ на Министерството на отбраната цели привличане на кандидати за военнослужещи в Българската армия. В армията ни в момента не достигат около 5000.

Видеоклипът, мотивационните клипове и документален филм за снимачния им процес ще бъдат представени и в Стара Загора.

(официалният клип на група Б.Т.Р, в който са включени кадри със славните багатури)

https://www.youtube.com/watch?v=4rcD2TnXEBw

Уляна Кьосева

Снимките са и от събитието във ФБ на Министерство на отбраната