Удостоиха проф. Иван Станков с почетното звание „Емеритус“

„Деканският съвет на Аграрния факултет при Тракийския университет удостоява с почетното звание „Емеритус“ професор Иван Станков за дългогодишния му принос в израстването и развитието на факултета и университета“. Това съобщи деканът доц. Димитър Панайотов по време на общоградско тържество, посветено на 70-годишнината на проф. Станков и представяне на автобиографичната му книга „Пътят от Странджа до Витоша“.

Събитието, организирано от Аграрния факултет, се състоя на 19 октомври 2018 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Салонът беше препълнен от бивши и настоящи колеги, студенти и състуденти, приятели, съмишленици и граждани, докоснати от добродетелта на юбиляра. Много от тях бяха или „герои“ в книгата или свидетели на описаните събития.

Залата беше превърната в цветна градина от букетите – все късчета благодарност и признателност към големия учен и колега, ръководител, приятел и съмишленик и най-вече добър човек, оставил трайна диря в науката, в общността и в живота.

„Животът ми протече на висока скорост и не разбрах как станах на 70 години“, започна разказа си сладкодумният автор. – С любов, благодарност и почит, той сподели за детството и юношеството си, за родителите и учителите си, които са изградили най-важните първи седем години, за студентството и войниклъка, за първите професионални години в Болярово и първите стъпки в науката като асистент във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина. Болезнено честен и искрен, той не пропусна грешките, трудностите, водените битки – поражения и победи като директор на Учебното опитно стопанство, зам.-декан и декан на Аграрния факултет – общо 5 мандата, 2 мандата като ректор на Тракийския университет. Спря се на ангажиментите като министър на земеделието и храните, народен представител в 43-то Народно събрание и сега като изпълнителен директор на НОКА и НАРМОБ.

С особена любов и топлота, благодари на съпругата си Румяна, с която 47 години са почтено семейство, радват се и се гордеят с двамата си сина Константин и Георги, със снахите си и четиримата си внуци.

Верен на своя натюрел професорът сподели, че от изминатия дълъг житейски път от Странджа до Витоша би следвало да се направят изводи, които биха били полезни за младите, които ще продължат каузата да служиш всецяло на обществото. Според него щастието е да се чувстваш полезен на хората и да намериш истинската любов. Трябва да даваш повече от себе си, отколкото да получаваш. Полезността е свързана с поемане на отговорност. Да си добър човек изисква голяма издръжливост. За всеки успех е нужно спокойствие и последователност: “Претеглям, обмислям, решавам и тръгвам без колебание. И винаги завършвам поетото докрай, каза професорът емеритус. И още: Важно е да вярваш, че всичко се постига с добро. Отпадне ли вярата и надеждата – животът свършва. Не усвоих изкуството да мразя!“

Спомените на проф. Станков и приноса му за просперитета на Аграрния факултет и ТрУ допълниха някои от присъстващите. Проф. Радослав Славов, сподели че познава проф. Иван Станков от 40 години. „Години наред бяхме с Вас в една катедра, в един и същи кабинет. Научих много от Вас. Вие ме „запалихте“ за овцевъдството, на което се посветих. Възхищавал съм се на спокойствието и уравновесеността Ви. От Вас съм се учил и на преподаване и на администрация. За да се напише такава книга, авторът трябва да е минал през слалом. Вие и досега карате през Гигантски слалом. Разчитам много и на новото Ви поприще. За всичко Ви благодаря!“

Един от доайените на ТрУ проф. Илия Димитров оцени високо мемоарната книга на проф. Станков. Той благодари, че авторът не е пропуснал добра дума, освен за преподавателите и за прислужничката и за шофьора, за всеки колега, за студентите. „Ако не беше твоята благословия, нямаше да има Музей на Аграрния факултет, Музей на коня, Храм „Св. Патриарх Евтимий“ в двора на университета, дори Художествена галерия.“

Състудентката на проф. Станков – проф. Кина Сивкова разказа за младежките години, за съвместно изминатия път след това – тя като негов заместник – 8 години зам.-декан и 4 – зам.-ректор. „Не е съвсем лесно да се работи с проф. Иван Станков. Той не само е изключително взискателен, но може да намери на часа работа за целия китайски народ“ – усмихнато сподели проф. Сивкова.

Надя Танева с благодарност сподели времето, когато благодарение далновидността на професора продължава да съществува катедрата по чужди езици. „Вие винаги сте бил и оставате добър пример за младите“, каза г-жа Танева.

От името на гилдията на зооинженерите и селекционерите Мария Боева съобщи, че името на проф. Иван Станков е знак за високо уважение и доверие. Според нея той е бил най-любимият преподавател на студентите през всички випуски.

Своите песенни благопожелания отправиха народните певци Тодор и Донка Кожухарови.

Всички присъстващи получиха книгата безплатно с молба да оставят дарение за социалната кухня към храма „Св. Паисий Хилендарски“ в старозагорския квартал Зора. Повече от час професорът раздава автографи. Тържеството завърши със стилен кетъринг.

Росица Ранчева