Памет за д-р Евгений Желев

На 20 октомври 2017 г. неочаквано, нелепо, без време (като че ли може да има време и подготовка за това!) си отиде от нас д-р Евгений Желев – лекар, два мандата кмет на Стара Загора, народен представител, политик, общественик. Загина при инцидент в село край Стара Загора. Старозагорци, и не само, го обичаха и уважаваха! Хиляди го изпратиха в последния му път! Сега, след година трябва да си спомним за него! За това, което направи и остави! За срещите, за усмивката, за разговорите и мечтите! За Доктора, както всички го наричаха с уважение!

Евгений Желев е роден в Стара Загора през 1957 г. Възпитаник на емблематичната старозагорска гимназия „Христо Ботев”. Завършва медицина и дълги години работи като лекар и мениджър на медицински центрове в Стара Загора и София. Не един и двама са пациентите, запомнили го като отговорен, отзивчив и помагащ специалист.

През 1999 г. се кандидатира за кмет на Стара Загора и още на първи тур печели с подкрепата на 21 партии и организации. През 2003 г. е преизбран с над 60% от гласовете. Периодът на неговото управление съвпада със строителство, ремонт, възстановяване и изграждане на редица важни за града обекти. Особено горд беше Доктора с „квадрата на духа”. Име, измислено от самия него за сградите  на операта, музея, регионалната библиотека и художествената галерия, ремонтирани и довършени в неговите кметски мандати в ония години, когато все още нямаше пари от европейски фондове и трябваше да се решават проблемите със собствени средства или кредити. За работата си споделя: „Когато предложиш действено решение, няма проблем нито с Общинския съвет, нито с институциите, нито с общността”. Умееше да взема бързи, навременни, правилни и точни решения и да увлича хората за тяхното реализиране. Преживя разочарования, обвинения, обиди, предателства, но и приятелства, обич, уважение, признание. В едно интервю споделя: „Аз съм свободен човек, в свободна страна с демократични порядки, така че животът е пред нас”. Сред високите отличия, които получава са френският Орден за заслуги – най-високото отличие на Френската република (след Ордена на почетния легион) и на руският орден „Петър I“ втора степен за личен принос и заслуги в укрепването на българо-руските взаимоотношения. Участва в създаването и работата на редица регионални и национални, специализирани и обществени организации: председател на Управителния съвет на РАО „Тракия“, от 1999 г.; един от създателите на Обществения дарителски фонд в Стара Загора; член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България; член на Управителния съвет на Националната здравно-осигурителна каса; представител на България в Комитета на регионите; съосновател и член на Страсбургския клуб; президент учредител и първи президент на Лайънс клуб „Стара Загора – Тракия”; председател на Оперативния съвет на Гражданско обединения; председател на Ловно-рибарското дружество, Стара Загора и още, и още…

Всички помним напрегната 2007 г., месец юли, когато около Стара Загора бушуваха големи горски пожара. Тогава бързата реакция на кмета д-р Желев спаси града и хората от по-големи поражения.

Шест пъти оказва първа помощ на пострадали при катастрофи на пътя.

Вълнуващо е откровението му: „И на 120 години да стана, пак ще си остана заралия”.

Снежана Маринова

***Инициативна група от старозагорци изпрати предложение до Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора, за поставяне на паметен знак за д-р Евгений Желев по повод една година от смъртта му. Паметният знак да бъде поставен в градинката между Драматичния театър, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека, Художествената галерия и Операта в Стара Загора като доказателство за дълбоката признателност към него за съграждането на съвременния културен център на града, уникален като архитектурно-духовна среда.

Очаква се кметът Живко Тодоров да внесе предложението в Общинския съвет и съветниците да гласуват приемането му.