Стани „Багатур за един ден“ в забавна игра-обучение

По случай третия рожден ден на Аул Бага-Тур на 28 октомври (неделя) в аула се организира атрактивна игра-обучение „Багатур за един ден“.

Записаните участници (деца или възрастни) ще бъдат разпределени в групи, а всеки един от  тях ще трябва да премине през 5 полигона и да се занимава с 5 различни дейности, за да извоюва своята лична титла „Багатур за един ден“.  Награда ще има за всеки участвал в играта и минал през всички полигони – сертификат за завършено обучение, амулет, както и едномесечна карта за посещение на заниманията в Аул Бага-Тур.

Групите се събират в 10:30 ч., а началото на заниманията е 11:00 ч.

От 12:00 до 13:30 ч. е официалното откриване на програмата и демонстрациите на Школа „Багатур“. Тогава участниците в играта-обучение ще могат да си починат и да бъдат част от публиката. Играта „Багатур за един ден“ продължава от 13:30 до 15:00 ч.

Открехваме завесата към една от 5-те дейности в „Багатур за един ден“ – стрелба с „прабългарски лък“. От откриването на Аула досега през стрелбището на “Бага-Тур” са минали над 3000 души (предимно деца и ученици). Какъв е точно лъкът, с който участниците ще се упражняват в играта? Хунобългарският лък е биокомпозитен – сложно съставен костеносухожилен и много пластичен лък. Укрепен е с рог и 9 броя пластини. Има други подобни лъкове на други народи, но с по 6 пластини, т.е. по-малко мощни. Хунобългарският лък е с 30% по-висок коефициент на полезно действие (КПД) от другите подобни. Освен това е и много точен. Пробивната му сила е много голяма. Механиката му осигурява ускорителен момент при стрелбата заради твърдите накрайници, които действат като лост от I род, като балисти. При биокомпозитите се разчита на точност на стрелбата. Бойният лък е точен на около 300 метра. Мощта му е 40 либри при спортния вариант и 120 либри средно (2 либри са равни на близо 1 кг.) при бойния. При английския дълъг лък, мощно (180 либри) и дългобойно оръжие, се разчита на облак от стрели. Английският се ползва от пеши воини, а българският  – от воин на кон.

Непременно се запишете за участие в играта – обучение! Подробностите ще научите от Фейсбук страницата на Аул Багатур.

През октомври се навършват 3 години от създаването на единствения у нас „Аул Бага-Тур“. Комплексът е изграден в старинен стил като възстановка на прабългарско временно укрепление – тренировъчни полигони, манеж за езда, историческа експозиционна част, тематични кътове, тронна зала и юрти. Вече трета година там се провеждат занимания по езда, стрелба с лък, историческа фехтовка, бойни умения, пресъздаване на древни обичаи, занаяти и много други.  Центърът за патриотично възпитание е вдъхновен от ценностната система на старите българи и се намира в района на Зоопарк, Стара Загора.

Рожденият ден на Аула ще бъде отбелязан на 28 октомври (неделя) с грандиозна програма, която ще започне официално в 12:00 ч. Над 80 Багатури, техните семейства и приятели ще се включат в празника. Поканени са всички, които ценят старите обичаи и практики, които пазят духа на предците и помагат за неговото съхраняване.

В единствения по рода си, определян и като феномен, Аул Бага-Тур ще бъдат представени редица демонстрации от малките и големи Багатури – мъже, деца и жени.