Среща с Милкана Николова в Операта

На 19 октомври /петък/ от 16,30 ч. в бар Опера в сградата на Операта се организира среща с Милкана Николова, изявен солист на Старозагорска опера 3 сезона /1961-1964 г./. За това време тя прави 4 блестящи образа в оперни спектакли – Мюзета и Мими в „Бохеми“, Чо Чо Сан в „Мадам Бътерфлай“ и Джемма от „Стършел“. След 1964 г. Милкана Николова е солист на Софийска опера и балет, след което  става солист на Щастсопера- Виена. Гостува в Стара Загора многократно в главните роли в спектакли на „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай“.

През следващата седмица Милкана Николова ще навърши 80 лета. Тя е за кратко в Родината си и бе изключително любезна да се отзове на поканата да гостува на Държавна опера-Стара Загора.

Сред изявените български певци, получили международно призание, има няколко без музикално образование, което прави успеха им още по-невероятен. Сред тези имена е сопраното Милкана Николова (р. София). В края на 60-те години на ХХ в., спечелила Първа награда на престижния конкурс “Верди” в Бусето, Николова получава покани от най-прочутите оперни театри, сред които и Ла Скала. По-късно, през 1972 г. певицата става редовен член на Щатсопер Виена. След напускане на оперната сцена, българката започва преподавателска дейност, а нейни ученици пеят в театри в Австрия, Германия, Швейцария, Франция, Белгия.

Из 1000 причини да се гордеем, че сме българи