Боряна Каниду и д-р Иван Аяров са новите будители на Стара Загора

„На съвместно заседание на разширен състав на Управителния съвет на Съюза на учените – Стара Загора, Инициативен комитет и носителите на званието „Будител на Стара Загора 2017бяха определени новите носители на наградата „Будител на Стара Загора“ за 2018 г. Това са изявените общественици Боряна Каниду от Къщата на Архитекта и председателят на Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1858” д-р Иван Аяров“. Това съобщи за dolap.bg доц. Васил Хаджиилиев – председател на УС на Съюза на учените.

За екипа на dolap.bg, който е единственият сайт за култура, изкуство и образование в Стара Загора, е чест и удоволствие, че е уважена номинацията му за Боряна Каниду.

Боряна Каниду е родена на 12 април 1971 г. Магистър е в специалността „Психология на личността“. Професионалната й биография започва от Дом на културата – Стара Загора, където е организатор на школи и курсове, комуникира с разностранни екипи, с дейци и творци на художествената култура, организира концерти, участия и турнета в страната и чужбина. През 2000 г. става съучредител на първия частен фолклорен ансамбъл в областния град – СНЦ „Фолклорен ансамбъл Нашенци“ и организатор на множество концерти в страната и чужбина, частни участия и пр. Пред 2010 г. Боряна Каниду е съучредител на Креативен форум „Бръшляновата къща“ – Арт център за деца и младежи, работещ чрез методи на арт терапия и неформално образование. Член е на Управителен съвет в СНЦ „ССИК – Различният поглед“ (2011 – 2018 г.). В периода 2011 – 2015 г. е вдъхновител и съорганизатор на ежегодния Младежки фестивал на изкуствата „Различният поглед“ в Стара Загора. Участва в екипи, организиращи и представящи арт събития, включващи изложби, кино, музикални, театрални, танцови, аудио визуални представяния. През 2011 г. е част от екипа, инициирал възстановяването и менажирането на единствения оцелял независим кино салон „Комсомол“, който Сдружението преименува „Различният Комсомол“. В него, в продължение на две години, се представят международни независими кино фестивали от цял свят. През 2012 г. Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“ наема Къщата на арх. Христо Димов – паметник на културата и го реновира. Чрез оригинални дейности го преобразува в независимо арт пространство, място за споделяне на идеи, креативни концепции, психология и доброволчески обмени, подкрепа на авторски проекти и пр. Годишната програма представя пъстроцветна палитра на некомерсиалното изкуство – кино, музика, театър, литература, фотография, изобразително изкуство, приложни ателиета. Боряна Каниду активно и с вещина управлява всички процеси по реновирането и превръщането на мястото в уникален културен център в сърцето на града.

От 2012 до 2017 г. Боряна ръководи и е консултант по проект „Младежки информационно- консултантски център – Къщата на Архитекта за Стара Загора“, част от националната мрежа Развитие на младежко – информационно консултантски центрове в 36 града от цялата страна. Оператор е на проекта „Национален център младежки програми и инициативи“, който през последните три години се обслужва от Министерството на младежта и спорта – Програма „ Младеж“

От 2014 г. досега е съорганизатор на проект „Джаз на двора“, инициатива на Сдружението, свързана с Международния ден на джаза, включваща музикални дни с джаз групи от страната, изложби, лектории, биографично кино за известни джаз изпълнители.

От 2015 г. неотменно Къщата на Архитекта е една от локациите в Нощта на изкуствата чрез „Арт ПУЛС“ – проект представящ жанровете изкуства, промотирани през годината в независимия Арт център;

От 2016 г. досега в Къщата на Архитекта се реализира „Детство в квартала“ – инициатива посветена на 1 юни Деня на детето. Тя е една от локациите в Европейската нощ на четенето. Там се реализира седмичната инициатива „Различният Петък“ – представяща независими автори и различните жанрове изкуство.

„Различният поглед“ под ръководството на Боряна Каниду партнира безвъзмездно на много външни проекти и каузи, свързани с доброволчество, екология, архитектура, психология, творчески визии на будни талантливи млади хора. През годините работи с програми като „Младеж“, Фондация“ Изкуството в движение“, Български кино общества, Културен календар на Община Стара Загора, Фондация „Америка за България“, Европейска доброволческа служба, Национален фонд „Култура“ и др. Осъществява партньорства с редица организации и институции от страната и чужбина.

Композиторът академик Кирил Тодоров е предложил д-р Иван Аяров за званието „Народен будител“. Иван Аяров е роден в село Рупките, Старозагорско на 27 декември 1939 г., където завършва начално и основно образование. Възпитаник е на Техникума по ветеринарна медицина Стара Загора и Висшия ветеринарномедицински институт, София. 20 години е научен работник в РНИВМИ – Стара Загора. Има над 50 научни публикации и е съавтор на няколко специализирани книги.

През 1992 г. сменя попрището и се отдава всецяло на читалищна дейност. Тя започва с избирането му за секретар, а по-късно и за председател на Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858 г.“, което под неговото ръководство и пълна отдаденост се превърна в истински народен храм – светилище и твърдина на българщината и място за етнически сговор между поколенията. За адаптация на дейността на читалището към изискванията на 21 век, лично г-н Аяров като вещ сценарист, либретист, режисьор и автор на музикално-поетични спектакли реализира голям брой читалищни и общоградски прояви, базирани на традицията, родовата и историческата памет. Иван Аяров е автор на читалищния химн „Славослов за св. Климент Охридски“. Над 20 от неговите песни са включени в репертоара на Ансамбъл „Зорница“. Автор е на идеята и председател на Инициативния комитет за въздигане на паметник на Св.Климент Охридски, за създаване на Художествена галерия и сбирка на произведения на изобразителните изкуства. Той успя да превърне читалището в голям семеен колектив, в който се реализират над 20 творчески формации с над 1000 участници.

Д-р Аяров е председател на клуб „Митрополит Методий Кусев – 1996 г.“, на Дружество „Средногорски юнак“ и на клуба на старозагорските краеведи „Род и памет“. За тази му дейност Българското гениалогично дружество „Родознание“ София му присъди званието „Заслужил родоизследовател-краевед“. Висока оценка получиха и книгите му „Възрожденска Акарджа и Стара Загора“, „Стара Загора 1877 – 1945 г.“- „Читалището -дух и послание“, „Читалището в българската духовност“.

За мащабната му читалищна и културна дейност той е удостоен с голямата награда „Св. Климент Охридски“ и с медал „Принос към народното читалищно дело“ от Съюза на народните читалища в България. Автор е на стихосбирките „Повикана песен“, „Богородице моя, без ореол“, „Мушмороци“, „Капището“ и „Жрицата“. Член е на Съюза на българските писатели.

Церемонията по награждаването на будителите ще се проведе на 31 октомври 2018 г., сряда, от 18:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Освен пластики и дипломи, за носителите на приза се организира посещение на Европейския парламент в Брюксел. То е осигурено от евродепутатите Ева Майдел и Асим Адемов.

Росица Ранчева