Безплатно специализирано IT- обучение на ученици започва в Стара Загора

„От 1 ноември 2018 г. в Стара Загора започва безплатно специализирано обучение на ученици от 4 до 12 клас по Информационни технологии“. Това съобщи на 16 октомври т.г. на брифинг ресорният зам.-кмет по образованието Иванка Сотирова. „Инициативата на Община Стара Загора е за приобщаване, обучение и възпитание на подрастващи по Информационни технологии (IT). Идеята е изцяло на нашия млад народен представител Радостин Танев, подкрепена напълно от кмета Живко Тодоров. Надяваме се този наш голям и дългосрочен проект да намери добра приемственост и съдействие от учениците и от родителите, тъй като нищо не може да се случи, ако родителите не ни подкрепят”.

Желаещите да участват в това обучение следва да подадат заявление в Центъра за подкрепа на личностното развитие в срок до 1 ноември 2018 г. Първоначалните занятия ще се водят в понеделник, сряда и петък след 15:00 ч. в кабинета по информатика на ППМГ Гео Милев“. В зависимост от броя на записалите се ще бъдат оформени възрастовите групи и съответните занимания от специалистите.

Това е проект, който с кмета Живко Тодоров и г-жа Сотирова работим от доста време, обясни Радостин Танев. – Целта е да поставим началото на екосистема, която ще даде възможност на ученици да се образоват в информационните технологии. Благодаря на всички фирми и компании, които подкрепят нашата идея. Защото, ако искаме да имаме готови кадри за IT-сектора, трябва да имаме добра подготовка за това. Специално благодаря на г-н Павлин Пеев, преподавател в ППМГ “Гео Милев“, който е един от доайените в това отношение на местно и национално ниво. Това ни дава изключителната възможност да имаме една добра база за обучение. Благодаря и на Радослав Танев, изпълнителен директор на Индустриална зона „Загоре“, който също застана зад идеята с ясната представа, че развитието на сектора в Стара Загора неминуемо преминава и през обучението.

На пресконференцията присъстваха представители на три водещи IT фирми, които са съпричастни с реализиране на инициативата:

Иван Михайлов е управител на „Вистеон електроникс България“ от 2012 г. Завършил е магистърска степен по бизнес администрация в University of Texas at Austin – The Red McCombs School в областта иновации и технологии. Има магистърска степен „Стопанско управление“ от СУ „Св. Климент Охридски“ и „Компютърни системи и технологии“ от ТУ – София. Преди „Вистеон“ и „Джонсън контролс“ (предшественика на „Вистеон“) е ръководил софтуерния екип на „Софийска вода“. Вистеон България е технологичен център с повече от 1000 служители с познания в областта на софтуера, хардуера и механиката. Това е вторият по големина развоен център на Visteon, в който понастоящем се работи по създаването и развиването на над 30 проекта за милиони коли в бъдещото масово производство. Един от най-големите в света доставчици на автомобилна електроника – и единственият, който е фокусиран изключително върху кокпит електрониката – Visteon създава, проектира и произвежда високотехнологични продукти за електрониката и решения за свързаната кола, които гарантират на водача и пътниците удоволствие от пътуването и непрекъсната свързаност на автомобила. Visteon снабдява почти всички водещи производители на автомобили. „Една от каузите на компанията ни е инвестиране в образованието, каза Иван Михайлов.- В този смисъл ние можем да бъдем част от тази инициатива. Нас ни интересуват талантите. Компаниите се развиват там, където има таланти. Ние ще предложим знания в областта на роботиката. Това е начална стъпка на децата да поемат пътя към инженерството, в мехатрониката или другите технологии. Това е интересният, забавен път. Каузата ни е да предизвикаме интереса с материална подкрепа, с технически средства и специалисти, които са готови да подпомогнат развитието на роботиката и в Стара Загора.

Васил Съртонев е ръководител на местната „Девалекс Консулт“ – софтуерна консултантска компания със голям опит в информационните технологии, както и със значително портфолио от международни проекти в областта на телекомуникациите и финансите. „С Радостин Танев обсъждаме идеята вече две години, съобщи г-н Съртонев. – Тръгвайки с този малък проект, ние ще можем да дадем посока на учениците в Стара Загора да разберат какво значи информатиката и как могат да реализират своите идеи, ако искат да се концентрират в тази наука. Интересно е защо тръгнахме по този път. Искаме да създадем среда, да създадем така наречения „инкубатор на стартиращи идеи“ във всяко технологично звено в момента. Ще се фокусираме върху старта, естествено след като получат добра основа при г-н Павлин Пеев по програмиране, по начин на мислене. Може би не е необходимо учениците да бъдат експерти по математика и информатика. Но е необходимо да мислят, например как да реализират даден бизнес, да го индустриализират и да получат нужните успехи. Така че с голям ентусиазъм участвам в тази програма.“

Станимир Николов ръководи ЕПАМ – международна компания с повече от 25 хиляди служители. На българския пазар тя функционира от 2014 г., като нейната дейност е фокусирана върху разработването и внедряването на висококачествени софтуерни решения. Клиентите на българския ЕПАМ са лидери в глобалната банкова, спортна, медицинска и търговска индустрия. За реализацията на проектите софтуерните инженери, работещи там, използват най-новите технологии в сферата и се придържат към най-високите стандарти за качество. През 2018 г. ЕПАМ е обявена за Софтуерна компания на годината от Българската Аутсорсинг Асоциация и Българската Асоциация на Софтуерните Компании. „Това е правилната стъпка, с която интересът към регион Стара Загора е събуден в големите компании у нас и в чужбина, заяви г-н Николов.- Ние всички зависим от кадровия ресурс. Винаги там, където има хора има и развитие на икономиката. Ние можем да помогнем с ресурси, с кадри, с мениджъри, които да участват в реализирането на програмата. Надявам се с опита, който имаме за създаването на такива образователни програми, в последствие за поемане на тези кадри в бизнеса, да покажем, че Стара Загора е следваща локация“.

Третият модул, който ще се реализира по проекта е „Виртуална реалност“. Той ще бъде ръководен от проф. Живка Овчарова. Тя е професор в Технологичен университет в Карлсруе, Германия и ръководител на Центъра по виртуално инженерство. Виртуалната реалност е иновативен начин на мислене, нова визуализираща технология, която дава възможност да се разшири кръгозорът на инженера, да се подобри ефективността на неговата работа. Професор Овчарова има разработена програма за ученици. Учениците, завършили този курс, получават сертификат от Технологичния университет в Карлсруе.

„Прекрасно е, че се събира такъв сериозен екип, който да реализира крайно необходимата инициатива, каза Павлин Пеев. – Моят ангажимент е простичък – да науча децата да разбират какво е това информатика – в някаква степен, и програмирането – в по-сериозна степен. Програмирането е по-лесната част. Това, което се изисква от мене, със сигурност ще го постигна. Не търсим кой знае какви дълбочини в информатиката. Методите, които ще ползваме са известни и сериозно творчески. Ще подготвя децата така, че да познават идеите на програмирането, за да усвоят следващите модули, започвайки от подготвителния. Избрахме като език за програмиране С/С++ имайки предвид, че това е професионален език. С негова помощ можем всичко да покажем, защото не знаем в каква точно област ще се появи проект. Той дава добра основа, при която децата да разберат всички аспекти на програмирането и да могат да се включат във всякакви типови проекти. Ясно е, че трябва да се доучват при конкретната среда, в която ще работят“.

Г-н Пеев съобщи, че занятията първоначално ще се водят в ППМГ „Гео Милев“, където има оборудван кабинет с 27 работни места.

Росица Ранчева