Малиново вино грабна първата награда на „Августиада 2018“

Trastena малиново вино бе оценено от посетителите със Златна Августиада. То е произведено в едноименната винарна Trastena.

Легендата гласи, че навремето в манастира „Св. Панталеймон“ монасите правели ароматно малиново вино. Днес от светилището е останал само един каменен кръст. Но, около руините му се отглежда плантация с био малини, а рецептата за направата на виното на древните монаси е запазена. Тази невероятна напитка може да ви пренесе в друго измерение, високо в Стара планина. Напитка e от вино мерло и добавка 100% натурален екстракт от екологични малини. Притежава специфичен сортов аромат на мерло, съчетан с плодов характер. Вкусът е пълен, закръглен със сладък финал и траен послевкус. Препоръчва се за консумация с паста, твърди сирена и червени меса. Името произхожда от местността Тръстена, която се намира в северното подножие на връх Издремец на 1130 м надморска височина в Стара планина, в близост до хижа „Тръстеная”. Технологията за направата на виното е взаимствана от стара рецепта за плодови вина, без консерванти, есенции или допълнителни аромати.

Сериозен успех отчете една от най-младите винарни у нас Zaara Estate. Винарската изба е кътче от рая, сгушено в полите на Сакар планина над село Главан. Красивите и зелени местности разкриват богатството на българската земя и предоставят отлични условия за винен, еко и селски туризъм – удобен случай за всеки един да избяга от забързаното ежедневие. Виното, произведено там, Dogma syrah спечели Сребърна Августиада. То получи и специалната награда на едно от най-престижните училища за сомелиери в Европа ESCOLA ESPAÑOLA DE CATA – Мадрид.

Бронзовата Августиада бе присъдена на вино Nota bene 2016 на Мидалидаре естейт.

Наградите на победителите връчи новата Царица на Августиада.

След жребий трима от посетителите също получиха награди – по бутилка вино от наградените.

Стотици посетители събра Седмото издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада 2018”, който се проведе от 12 до 14 октомври 2018 г. в Стара Загора. Любители на винения еликсир от страната и чужбина се наслаждаваха на пивки вина и кулинарни изкушения. Фестивалът бе открит в събота на специална сцена на Античната улица във форума „Августа Траяна”.

„Седмото издание на Августиада е едно от най-големите събития в нашия град. Благодаря на организаторите, че полагат неимоверни усилия този фестивал да се превърне в традиция. На винопроизводителите пожелавам и следващите години да ни радват с добри вина”, каза Красимира Чахова, ресорен зам.-кмет на Община Стара Загора. На откриването присъстваха и Иванка Сотирова, зам.-кмет по хуманитарни дейности на Община Стара Загора, областният управител Гергана Микова, Лиляна Арсова, главен директор „Туристическа политика” в Министерството на туризма, Бони Бонев, председател на Българо-швейцарската търговска камара, Яо Чаоин, икономически и търговски съветник в Китайското посолство у нас, много гости на фестивала от различни страни, граждани.

Тук бяха и новата „Царица на Августиада 2018” Маргарита Лъчезарова –  абитуриентката от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ и подгласничките й Цветелина Иванова и Мария Петрова. Те победиха в надпреварата между 20 претендентки за короната.

Специално, за да посети Августиада, пристигна 40- членен шведски хор за българска музика. На изложението дойдоха и група от 30 студенти по архитектура от Университета по архитектура в Париж Ла Вилет и 5 студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, които участват в съвместното френско-българско архитектурно ателие. Имаше още много гости чужбина и от България.

„Тази година и международното участие в Августиада е на много високо ниво. Благодарим за подкрепата на всички, които помагат за реализацията. Фестивалът стана визитка на Стара Загора за развитието на туризма. Това ни задължава, обещаваме да надграждаме всяка година”, каза Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, един от създателите на изложението. „Ще продължаваме да се развиваме, защото силно вярваме, че българското вино заслужава това”, допълни другият основен организатор Галина Нифору, управител на компания OINORAMA и председател на Българската асоциация на износителите на вино.

Лиляна Арсова прочете поздравителен адрес от министъра на туризма Николина Ангелкова, която пожелава много успех на фестивала.

На сцената през целия ден имаше богата фолклорна програма, с участие на кукерски групи, танцови и певчески състави от Стара Загора, Старозагорски минерални бани, Чирпан, Първомай, Хасково, Димитровград, Карнобат и Ямбол.

Фолклорната програма беше допълнена с щандове с народни занаяти.

На научната конференция, съпътстваща фестивала, бе представен културно-историческият акцент на Августиада – Животът във вилите през римската епоха, по материали от археологическите проучвания на античния вилен комплекс при яз. „Чаталка“, с веществена изложба с експонати.

Лиляна Арсова от Министерството на туризма представи националния проект „12 виненокулинарни дестинации на България“.

Като чуждестранен акцент на форума бе представена Щвейцария. Най-доброто училище за сомелиери в Европа ESCOLA ESPAÑOLA DE CATA – Мадрид бе представено от изпълнителния му директор Артуро Хуртадо.

В изложението на Античната улица в Регионалния исторически музей участваха над 30 български и чужди винарни. Интерес предизвиква австрийско пенливо вино с 23 каратово злато. Любителите на виното можеха да избират всеки по свой вкус от многобройните предложения на производителите.

Посетители привлякоха и щандовете за кулинарни продукти като италианска паста и сръбски айвар, маслини, сосове, както и швейцарски шоколад. Кулинарният сектор беше сериозно представен в гурме корнъра на Лапидариума от традиционния партньор Метро Академия с шеф Юри Велев и старозагорската фирма Аякс.

Гала вечерта в Държавна опера – Стара Загора започна с концерт-спектакъл филмова музика на Нино Рота и продължи със стилна вечеря във фоайето на операта, с избрани вина от Августиада и Балканския винен конкурс 2018.

Седмото издание на фестивала беше с най-много посетители и с най-много гости от чужбина, отчетоха организаторите. Те си пожелаха догодина да подобрят рекорда. „Августиада” стана туристическа визитка на Стара Загора.

Росица Ранчева