„Здравей, Здраве!“ е Фестивал на хората, търсещи здраве и хармония в душите

Стройна и добре подредена програма, впечатляващи лектори, интересни съпътстващи прояви, много забавления и умни дейности за децата – това съвсем накратко са впечатленията от преминалия втори Фестивал на здравето „Здравей, Здраве!“ в Стара Загора.

Открит в ранния съботен час от заместник-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Фестивалът и този път получи, по този начин, обществено одобрение и подкрепа. „Радвам се, че фестивалът събира хора, които използват всички алтернативни методи за добро здраве и живот. Само чрез единство в помислите си постигаме добри дела.“ – каза Иванка Сотирова.

Двигателят на „Здравей, Здраве!“ в Стара Загора – чаровната, борбена и инициативна Боряна Узунова  обяви, че организаторите на фестивала тази година предприемат инициатива да възстановят надписа на фасадата на Читалището, домакин „Свети Климент Охридски-1858“. Миналата година  в чест на 1 ноември – Ден на будителите, те дариха на Читалището лаптоп, мултимедия, екран и флипчарт.

„За две години вие настигнахте и задминахте Пловдив, където преди 10 години беше първото издание на Фестивала „Здравей, Здраве!“. Мотото на вашия Фестивал „ЕдинЕние“ също е много важна в световен план дума-действие. Всичко започва от това да сме заедно, от нашата заедност. Поздравявам ви за чудесната организация!“ – каза д-р Румен Стоилов. Негова бе и първата лекция в програмата на Фестивала „Чудото на живота и Здравето“. Стара Загора бе първата дестинация на д-р Стоилов след неотдавнашното му завръщане от Тибет.

Впечатляващо бе включването на деца тази година във Фестивала – по нежен и деликатен начин. И в двата дни в двора на читалище „Свети Климент Охридски-1858“ имаше чудесни инициативи. В първия ден самодейци от Читалището в с. Змейово пресъздаваха подготовката за посрещането на Петковден, а в неделя малчуганите месиха хляб с Ралица Игнатова, участваха в ателие „Магията на вълната“ с Галина Гочева, както и в Сапунена работилница с Мария Стоилова.

Репортер на Долап.бг проследи в неделния ден приказната работилничка по рисуване на тема „Здрави деца“, ръководена от преподавателя по изобразително изкуство във Второ основно училище „П. Р. Славейков“ Гергана Вълкова. Не е до педагогически похвати, не! Гергана с такава обич и доброта напътстваше децата, че да ти се прииска да се смалиш и зарисуваш с тях, само и само „госпожата“ да те съветва, окуражава, да ти говори. Репортерът на Долап.бг се включи в импровизираното жури, което отличи рисунките на участниците в две категории – сред най-големите бе отличена като единствен участник гимназистката Мая Долапчиева, която бе довела да рисуват и двете си братчета. Сред рисунките на по-малките първото място бе за Зара Колева, първокласничка в Пето основно училище. Репортерът на Долап.бг бе впечатлен и може да се каже кротко – изумен от рисунката на малката Зара – в 4 части на листа тя бе описала изключително дейтално (в част здравословни храни) представата си за Здравето – храна, музика, слънце, спорт.

На награждаването и на другите отличени в конкурса (в самото закриване на фестивала) участва и един от най-малките художници – 4-годишната госпожица с красивото име Алмея. С посещение на спектакъла си „Машина на времето“ на 8 ноември от Държавна опера – Стара Загора наградиха малките танцьори от Клуб „Траянци“ при Център за подкрепа на личностното развитие, които танцуваха на откриването на Фестивала в събота.

Фестивалът бе закрит с Молитва за България и Обща медитация с гонгове, тибетски купи и някакви камбанки, водена от ангелоподобната, облечена в бели дрехи Анелия Вълчева от йога студио „Ом Шанти“ във Варна. Преди това бе прочетена една красива Молитва за България , която може да видите тук https://shirinan.com/citati/kniga-3/220-molitva-za-bulgaria.

Тази година Фестивалът си имаше Принцеса – малката Юнити (заради чара й и заради името в превод от английски означаващо „единение“), която беше едно красиво и лъчезарно присъствие.

Два дни около района на Читалище „Свети Климент Охридски-1858“ в Стара Загора в дните на фестивала всички отбелязаха масовото струпване на хора със здрав вид и осъзнато излъчване на целенасочено търсещи здраве и хармония в душата. Тези хора са основният дух на Фестивала, който не е сборище на странници и чудаци, живеещи „извън пространството и времето“ и общуващи с извънпланетарни енергии. Фестивалът – това са смислени пространство и време, в които да получиш полезно за живота си познание и умения. Особено тези, които търсят начин на всяка цена да са възможно по-дълго здрави и в хармония със себе си.

„Бъдете в този свят, но не от този свят“ е казвала българският феномен Слава Севрюкова. Думите й припомни лекторът Христо Нанев, който говори за няколко такива български феномени. Специално огромен интерес у репортера на Долап.бг  предизвика разказът за феномена Любомир Лулчев, личен съветник на Цар Борис Трети.

„За да направи нещо англичанинът трябва да бъде убеден, французинът – увлечен, германецът – да му бъде заповядано. За да  направи нещо българинът – то той трябва да бъде убеден като англичаните, увлечен – като французите, да му бъде заповядано – като на германец. За да си състави собствено мнение и да действа“ – казвал навремето Любомир Лулчев.

„На България са давани много феномени, защото животът ни не е бил лесен, изпитанията са били големи, а Божиите хора са пращани, за да помагат на нацията. Сега не се раждат феномени, защото и няма тези трудности, които е имало за преодоляване преди“ – каза Христо Нанев.

Репортерът на Долап.бг за този материал е  Уляна Кьосева