Двоен успех на славейковци в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“

На 5 октомври с  екскурзия в столицата бе ознаменуван двойният успех на ученици и ръководители от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“. Те спечелиха най-престижното отличие – Специалната награда на организаторите на конкурса и  Специалната награда, осигурена от Представителството на Европейската комисия в Република България – екскурзия до София.

С приятни изживявания и спомени ще остане туристическата обиколка в София, посещението на Националния исторически музей и най-големия научен център в Източна Европа – „Музейко“. Учениците имаха възможността да опознаят повече българската история и култура, а с особен интерес участваха в научни експерименти и забавления.

 Повече за самия конкурс: В периода 25 декември 2017 г. – 10 май 2018 г. 229 ученици от Второ основно училище „П. Р. Славейков“ – Стара Загора участваха в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“.

На 19 юни 2018 г. в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ – София се проведе официалната церемония по награждаване на победителите в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“. Десетото издание на конкурса-проект премина при небивал интерес. Допуснатите за участие проекти бяха 102, а общия брой на участниците – 5 500.

Със „Специалната награда за забележително и оригинално изпълнение“ организаторът на конкурса – Министерство на здравеопазването отличи проекта „Аз живея здравословно“ на Второ ОУ „Петко Р. Славейков“ – Стара Загора, с р-л Владимир Илиев. Статуетка и грамота бяха връчени лично от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Същият проект беше удостоен и със „Специалната награда“ на Представителството на Европейската комисия в Република България, което ще осигури екскурзия за ученици на II ОУ в гр. София.

Събитието уважиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министърът на културата Румен Димитров, зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, както и Леда Шиякова – съветник в Представителството на ЕК за България.

С грамоти бяха отличени и проекти избрани от партньорите на проекта: Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта и Министерството на околната среда и водите. Всички проекти заели призови места бяха наградени с предметни награди.

Целта на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ е да поощри здравословния начин на живот и да информира за вредите от тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, нездравословното хранене и липсата на физическа активност.

Успешно изпълнената задача бе системно, привлекателно и аргументирано, чрез интересни и разнообразни дейности, да се запознаят учениците колко важно е да спазват здравословните принципи, да ограничат употребата на вредни за организма вещества и да осъзнаят значението на физическата активност за укрепване на здравето им. За целта на проекта, създадоха сайта https://zdrave-sz.blogspot.bg който актуализираха с наистина оригиналните и артистични изяви на учениците и спортни успехи.