Алиса пристига в Стара Загора

На 17 октомври 2018 г. от 19:00 ч. Държавен куклен театър – Стара Загора ще представи новата си премиера за деца „Алиса в Страната на чудесата“ по Луис Карол.
Драматизация и режисура: Елица Петкова
Сценография: Ивайло Николов и Ива Гикова
Музика: Пламен Петков
Мултимедия: Теодор Киряков
Анимация: Роксана Маркова
Художествено осветление: Лальо Христов
Участват: Диляна Спасова, Латина Беровска, Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Любен Чанев, Станислав Матев.

„Алиса в Страната на чудесата“ е история на въображението. История на детското въображение, което иска да сътвори един свят на безкрайна фантазия, на небивалица, на абсурд с ясната цел да даде шанс на децата да са деца. Свят, в който възрастният е Гъсеница, Котка на кръстопът, Заек с Часовник, Кралица от карти… И именно, в този свят Алиса пораства, научава се да отстоява себе си побеждавайки безсмислието. Миг, сън, небивалица, която има за цел да съхрани още малко въображение, още малко детска вяра.

„Постановката има много добро сценографско решение, което за наша радост успяхме да произведем в Стара Загора, уточни директорът на театъра Дарин Петков. – Намерихме фирма, която ни помогна, тъй като конструкциите са доста обемни. Получи се приказна феерия, голяма магия. Цялата е решена в бяло“.

Постановъчният екип е този, който преди време постави „Джелсомино в страната на лъжците“ – един спектакъл, който има много публика и приятели.

„Алиса в Страната на чудесата“ е детски роман, написан от английския писател и математик Чарлс Латуидж Доджсън, под псевдонима Луис Карол и излязал за първи път през 1865 г. Книгата представлява приказна история, чийто главен персонаж е малко момиченце на име Алиса. Следвайки говорещ бял заек, то попада в непознат и напълно объркан свят, пълен с причудливи и фантастични персонажи, много от които са илюзия към личните приятели на Доджсън. Самата Алиса е вдъхновена от реално съществуващо момиче, близка на автора. Произведението се смята за изключително популярно и влиятелно в световната литературата. То е насочено стриктно към малките читатели, но е обичано еднакво и от по-възрастните. Творбата изобилства от сатира, символизъм и абстракции, което я прави един от най-характерните представители на литературния нонсенс. Повествователната линия и структурата на „Алиса в страната на чудесата“ оказват огромно влияние върху жанровото развитие на фентъзито. По приказната творба са създадени множество театрални, филмови и телевизионни адаптации. Една от тях е и на Старозагорския куклен театър.

На добър час!

Росица Ранчева