Вино и кулинарни изкушения привличат гости на „Августиада 2018”

Седмото издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада 2018” бе официално открито днес (13 октомври 2018) в Стара Загора на специална сцена на Античната улица. Изложението се провежда с подкрепата на Община Стара Загора.

Седмото издание на „Августиада“ е едно от най-големите събития в нашия град. Благодаря на организаторите, че полагат неимоверни усилия този фестивал да се превърне в традиция. На винопроизводителите пожелавам и следващите години да ни радват с добри вина”, каза Красимира Чахова, ресорен зам.-кмет на Община Стара Загора. На откриването присъстваха и Иванка Сотирова, зам.-кмет по хуманитарни дейности на Община Стара Загора, областният управител Гергана Микова, Лиляна Арсова, главен директор „Туристическа политика” в Министерството на туризма, Бони Бонев, председател на Българо-швейцарската търговска камара, Яо Чаоин, икономически и търговски съветник в Китайското посолство у нас, много гости на фестивала от различни страни, граждани. Тук бяха и новата „Царица на Августиада 2018” Маргарита Лъчезарова и подгласничките й Цветелина Иванова и Мария Петрова.

Тази година и международното участие в „Августиада“ е на много високо ниво. Благодарим за подкрепата на всички, които помагат за реализацията. Фестивалът стана визитка на Стара Загора за развитието на туризма. Това ни задължава и затова обещаваме да надграждаме всяка година”, каза Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, един от създателите на изложението. „Ще продължаваме да се развиваме, защото силно вярваме, че българското вино заслужава това”, допълни другият основен организатор Галина Нифору, от компания OINORAMA и председател на Българската асоциация на износителите на вино.

На сцената през целия ден ще има богата фолклорна програма, с участие на кукерски групи, танцови и певчески състави от Стара Загора, Старозагорски минерални бани, Чирпан, Първомай, Хасково, Димитровград, Карнобат и Ямбол. Ще има и групи от Ротари клубове от страната. Фолклорната програма ще бъде допълнена с щандове с народни занаяти.

В изложението на Античната улица в Регионалния исторически музей участват над 30 български и чужди винарни. Интерес предизвиква австрийско пенливо вино с 23 каратово злато. Любителите на виното могат да избират всеки по свой вкус от многобройните предложения на производителите.

Посетители привличат и щандовете за кулинарни продукти като италианска паста и сръбски айвар, маслини, сосове, както и швейцарски шоколад. Кулинарният сектор е сериозно представен в гурме корнъра на Лапидариума от традиционния партньор Метро Академия с шеф Юри Велев и старозагорската фирма „Аякс“.

Довечера в 19:00 часа започва Гала вечер в Държавна опера Стара Загора с концерт-спектакъл с филмовата музика на Нино Рота и ще продължи със стилна вечеря във фоайето на Операта, с избрани вина от „Августиада“ и Балканския винен конкурс 2018.

Утре от 16:00 часа е  церемонията по награждаване на вината, спечелили най-много гласове от посетителите на изложението. Трима от гласувалите ще получат награди. Представителите на испанското училище за сомелиери ще дадат своя специална награда за най-високо оцененото от тях вино, участващо на изложението. В церемонията ще участва и Царицата на „Августиада 2018“.

Специално, за да посети „Августиада“ пристига 40-членен шведски хор за българска музика. На изложението дойдоха и група от 30 студенти по архитектура от Университета по архитектура в Париж Ла Вилет и 5 студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, които участват в съвместно френско-българско архитектурно ателие. Има много гости чужбина и от България.

Красимира Кънева