Благодатна година за старозагорския зоопарк

От началото на годината до сега обитателите на старозагорския зоопарк са се увеличили с още нови и атрактивни попълнения, съобщи директорът доц. Радослав Михайлов.

За пръв път от създаването на експозицията преди повече от 60 години, към нея е добавена една от най-скокливите диви котки – каракал. Мъжко животно с изумруденозелени очи вече краси едно от пространствата в парка. Той е изящна дива котка, известна също като пустинен рис. Видът е разпространен в Северна и Източна Африка и Югозападна Азия. Обитава сухите райони – гори, савани и степи. За първи път е описан от зоолога Шребер през 1776 г. Известни са 9 подвида.

Семейството на козирозите в старозагорската зоологическа градина се сдоби с няколко малки, които растат и се чувстват добре под грижите на майка си и на гледачите.

Нови обитатели допълниха колекцията и на маймуните. Това са две женски и един мъжки примат от вида Зелена морска котка. Семейната група вече е факт и в скоро време се очаква потомство, похвали се доц. Михайлов.

Само преди седмица се е увеличило и стадото на ламите. Новият обитател е от женски пол и е четвърто поколение лами в старозагорския зоопарк. Семейството Патагонска мара също се радват на своя наследник.

Зоологическата градина в Стара Загора е лицензирана с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. Зоопаркът има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците. Предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки.

Зоопаркът в Стара Загора е разположен е на площ от 70 дка, в живописна местност на територията на парк „Аязмото“. В него се отглеждат около 400 екземпляра от приблизително 80 вида бозайници, птици и земноводни от почти всички континенти – кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему и папагали.

Мястото е любимо за отмора, забавление и наслада на поколения старозагорци и гостите на града.