Славейковци спечелиха първото място на Национален конкурс за видео „REFRESH“

Александра Петкова (VII клас), Вивиан Арбалова (VII клас) и Анжелика Калип (VI клас) спечелиха първо място на Националния конкурс за фото/видео „REFRESH“ – организиран от „Форум Наука“ към БАН.  Отличеният научен проект на славейковци разглежда аналогиите между компютърния и биологичния вирус, уточни  Владимир Илиев – младият и успешен преподавател по информационни технологии в училището, който подготви отличените за участие в конкурса. Тази седмица пристигнаха и наградите – елекронни четци с всички броеве на списание „БГ Наука“ и едногодишен абонамент.

Конкурсът е част от Европейска нощ на учените 2018-2019 – мега събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. Конкурсът има за цел да поощри науката сред учениците и да представи нейната интересна и забавна страна. „Всичко около нас е наука, а новите технологии ни позволяват да покажем, че всичко е REFRESH. Покажете, че науката е интересна, забавна и може да привлече повече млади хора“ – бе призивът на организаторите, когато конкурсът бе обявен.  Участниците можеха да изпратят кратко филмче по една от двете теми:  заснемане и разказ за дърветата или животните в парка и  Как новите технологии влияят на образованието в училище.

REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare) е 20-месечен проект, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.REFRESH е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2018-19 с ръководител Центъра за изследвания и анализи. В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 селища. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, на влак, в планината и на кораб, и събития на публични градски локации. Към събитията в България се присъединяват и множество международни партньори, с които ще осъществяваме видео връзки и кампании за популяризиране на науката в социалните медии. Ще отбележим заедно Европейска нощ на учените на 28 септември 2018 и 27 септември 2019 г. През 2018 г. централен фокус ще бъдат Европейската годината на наследството и Европейска столица на спорта, а през 2019 г. ще направим връзка с Европейска столица на културата и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ е включено в мрежата на иновативните училища с Решение № 391 от 17 юли 2017 г. на Министерски съвет.  В училището има мултимедиен кабинет, електронна дъска, работи се със системите мозабук и инвижън. От 2016 г. има две интерактивни зали за компютърно обучение, чийто дизайн и оборудване са на изключително високо ниво.

Награденото видео на славейковци може да видите на страницата на конкурса тук: https://nauka.bg/pobediteli-konkursite-refresh-touch-girls-voices-photo-amp/

Уляна Кьосева