„Three for Silver“ взриви старозагорската публика

На 8 октомври 2018 г., в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ впечатляващ концерт направи групата „Three for Silver”(“Трима за сребро“). Това са двама типични американци – не повече от 30-годишни – красиви, отворени, нахъсени и непретенциозни и очарователна госпожица миньонче – френски тип. Когато опънаха жиците стана ясно, че това са безспорно талантливи музиканти, със собствен стил, завладяващо изкуство и темперамент. Основният двигател е Лукас Уордфърд. Той свири на контрабас и електрическа бас китара и пее. Гласът му е дълбок, обемен, явно с голям диапазон, защото на различните парчета звучеше различно, но винаги много приятно. Контрабасът му е изключително интересен. Направен е от дървено корито за пране с няколко пробити отвора. Използва го и като перкусия – барабани. Дъглас Франциско свири на електрическа хавайска китара и пее. Ако беше учил класическо пеене, може би в операта би направил интересни басови партии. Певицата Уилоу Сартейн, освен че има нежен, лиричен глас, свири и на акордеон. Тримата са заедно от 6 години. Свирили са и с други групи, с които са се срещали по време на турнета.

Музиката им е оригинална – авторска, вдъхновена от стари фолклорни песни и мелодии и частично кънтри. Текстовете и музиката са дело на тримата в колаборация. Изпълняват с удоволствие и музика на фолклорна основа от страните, където гостуват. В концерта прозвучаха песни от Гърция, Унгария, Румъния, Франция и България.

Когато с нежното си гласче Уилоу запя на чист български език популярната „Катерино, моме“ залата гръмна с аплодисменти. Аранжиментът беше много интересен – за хавайска китара, контрабас и акордеон – почти в джазов стил.

Възхитената публика ги бисира. Някои от парчетата им могат да се чуят и видят в YouTube. Имат издаден и CD.

Преди обед на същия ден „Three for Silver” гостуваха на учениците по джаз пеене в НУМСИ „Христина Морфова“.

Групата, която е от Портланд, щата Орегон, има много почитатели из цяла Европа и е свирила дори в Далечния изток на Русия. По време на европейското турне тази година атрактивните музиканти са били в Германия, Чехия, Италия, Швейцария, Австрия и в България. Около 200 концерта на година изнасят в САЩ и на турнета.

Концертът, на който старозагорци се зарадваха и възхитиха е организиран и осигурен от Американското посолство в България. На 7 юни т.г., часове преди официалното откриване на Джаз форум Стара Загора 2018, двама перфектни китаристи – Дилън Вон, САЩ и Стивън Кавано, Ирландия, направиха красив концерт в Художествената галерия на града. Хубав акцент тогава, заедно с тях, беше участието и на българската джазова изпълнителка Надя Тончева – преподавател по джаз пеене в НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора. Този незабравим концерт, също беше подарен на града на липите от Американското посолство.

Има вероятност до края на тази година, може би през м. декември, Стара Загора да слуша американски джаз.

Росица Ранчева