Фолклорните ансамбли „Загоре“ и „Филип Кутев“ със суперконцерт на 8 ноември в Операта

„Концертът на Ансамбъл „Загоре“ с Национален фолклорен ансамбъл (НФА) „Филип Кутев“ на 8 ноември ще бъде супер-продукция. Тези, които не успеят да го гледат, както се случи и предните два пъти – през декември миналата година, когато представихме новата си програма и на 11 май – съвместният ни концерт с Хор „Мистерията на българските гласове“ – само ще съжаляват, убеден е (ние от Долап.бг – също!) главният художествен ръководител на Ансамбъл „Загоре“ Христо Иванов. „За нас концертът на 8 ноември ще е „сверяване на часовника“ – най-утвърденият български професионален ансамбъл от една страна и Ансамбъл „Загоре“, които искаме да ставаме все по-добри и компенсираме с повече ентусиазъм“ – коментира пред медията ни Христо Иванов.

Програмата на новата супер-продукция на 8 ноември, четвъртък, от 19:00 ч. в Операта на Стара Загора ще влючва 4 изпълнения от по 20 минути на двата ансамбъла. Зрителите ще видят и чуят песни и танци от всички фолклорни области на България. Финалът на концерта ще е общо изпълнение на двата състава. Ансамблите ще представят и нови свои композиции, но какви? – любопитствайте и ще видите!

От 1970 до 1989 г. Христо Иванов е част от Ансамбъл „Филип Кутев“ – първите 13 години като премиер-солист, след това като хореограф. Така че този концерт на 8 ноември е един вид съдбовно свързване на два ярки периода от живота му – като творец и като като ръководител-творец в двата ансамбъла.

От тази седмица започнаха заниманията нов  Юношески танцов състав към Ансамбъл „Загоре“. „Това е моя реализирана вече мечта. Трябва сами да отглеждаме  своите нови артисти, категоричен съм. Репетират 15 момичета и 5 момчета. Ръководител им е Данаил Тодоров, по прякор Моцарт, защото свири на няколко инструмента и много добре работи с юношите, те много го харесват“ – казва Христо Иванов. С три нови прекрасни женски гласове (3 певици) е  обогатен хорът на „Загоре“, в оркестъра има нов гъдулар, попълнено е и танцовото звено. Всички се готвят за новия голям концерт на 8 ноември.

Заповядайте да ги подкрепите! Билетите за концерта се продават на касата на Държавна опера – Стара Загора

Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на Ансамбъла е да “превежда” на сценичен език огромното многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев , както и с танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли в България, както и на сродните формации по света. Дейността на Ансамбъла по своеобразен начин възражда, съхранява и разпространява тази древна и красива традиция, като същевременно влага нови творчески идеи при въплъщаването й. От създаването си до днес  Ансамбъл “Филип Кутев” е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.

 

Уляна Кьосева