За шести път – Европейска седмица на програмирането в Стара Загора с безплатна работилница Code Week за деца

На 19 и 20 октомври 2018 г. (петък и събота) в Стара Загора, в Регионална библиотека „Захарий Княжески” ще се проведе  БЕЗПЛАТЕН уъркшоп по програмиране за деца между 10 и 14 години! Събитието е част от Европейската седмица на програмирането. За шести път, Европейската седмица на програмирането ще е от 6 до 21 октомври 2018 г. Тя цели да запознае всеки със света на технологиите и програмирането по забавен начин. Работилницата Code Week се осъществява благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“. SoftUni Kids, съвместно с Фондация Софтуерен университет организират събития в София, Стара Загора и Бургас.

За кого е подходяща работилницата – за деца между 10 и 14 години. В нея ще се демонстрира пред децата една нова за тях технология – платката Digital Sandbox – микроконтролер, разработен за обучителни цели. След това малките програмисти ще научат как се работи с LED и RGB светодиоди, ще имат възможността да използват средата за разработка Ардуино – най-широко разпространената за управление и програмиране на микроконтролери. Нагледно ще се запознаят с връзката между хардуер и софтуер и езика за програмиране C++.

Възможността за включване в Code Week е като детето се запише от ТУК!

Повече информация за събития в Стара Загора на https://www.libsz.org/novini/sabitiya/1012-sabitiya-za-detza-v-sedmitzata-na-programiraneto

Европейската седмица на програмирането е доброволно движение, което насърчава хората да открият какво означава да програмираш. Посланиците на седмицата на програмирането координират инициативата в съответните държави. Също така всеки желаещ може да организира събития, с цел да покаже на мотивираните хора как да създават собствено приложение, да програмират робот или да превърнат фантазиите си в реалност.

Като част от Единния цифров пазар, Европейската комисия насърчава различни инициативи, насочени към повишаване на цифровите умения на работещите и гражданите, като например Коалицията за цифрови умения и работни места и Европейската седмица на програмирането. На 7 декември Мария Габриел, европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и общество, насърчи участието на повече училища в Европейската седмица на програмирането и си постави до цел до 2020 г. 50% от всички училища да вземат участие в инициативата.