Празник на здравето е и вторият Фестивал „Здравей, Здраве!“ в Стара Загора

На 13 и 14 октомври 2018 г., събота и неделя, в Стара Загора ще се проведе за втори път Фестивал „Здравей, Здраве!“ с мотото ЕдинЕние. Днес организаторите на Фестивала дадоха пресконференция в Зала 2 на Община Стара Загора. И второто издание се реализира благодарение на изключителната подкрепа на Общината.

„И този път лекторите в програмата на Фестивала са изключително ерудирани, всеки един от тях е една Вселена. Те ще споделят знанието и мъдростта, до която са стигнали. Интересът към събитието ни в Стара Загора е изключително голям, но ние искаме да се изявят в него колкото се може повече старозагорци“ – каза Боряна Узунова, основен организатор на Фестивала в града ни.

„Участниците в базара в рамките на Фестивала са двойно повече тази година, затова ще бъдат разположени и пред сградата на Читалище „Климент Охридски“. Те ще предлагат хранителни добавки, билки, био-козметика, здравословни храни и др.“ – информира Ваня Дионисиева, която е организатор на базара.

Евгения Атанасова от НЧ “Родина“ ще представи и този път здравословна кухня с EVIAs kitchen, а преподавателят по рисуване Гергана Вълкова ще организира малките посетители да рисуват и да представят в картините си идеята за здраво дете. „Любопитна ми е представата на малчуганите за здраво дете. Дали е возенето в кола, седенето пред компютъра или е близостта до природата, каквото е заложено в генетичната ни памет“ – каза Гергана Вълкова. Децата ще могат да участват и в пресъздаването на обичая за посрещане на Петковден, да месят хляб, да работят с вълна. Специално внимание е отделено на „Училище за родители“ с участието на интересни лектори по теми за отглеждането на децата в една хармонична семейна среда.

Фестивалът „Здравей, Здраве!“ популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве, като използва основно ресурсите на Стара Загора и за Стара Загора. Цели се да се създаде информираност и да се провокира интереса на хората към здравословния начин на живот, да се представи широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, да стимулира използването на здравословни стоки и услуги. Фестивалът насърчава специалисти и експерти да представят методи с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение. „Здравей, Здраве!“ е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти,хора, занимаващи се с психологична помощ, треньори на лечебни двигателни техники, които представят един впечатляващ и завладяващ свят в полза за здравето.

Фестивалът е начинание, което се реализира чрез доброволния труд на физически и юридически лица от гр. Стара Загора – Йога център „Шакти“, Фондация „От любов към България“, Народно читалище „Родина-1860“, Спа хотел „Терма“, Клуб „Зонта“ Стара Загора“, „Лайънс клуб Стара Загора – Августа“, Лайънс клуб Стара Загора, Център по сугестопедия „Благодаря“, EVIAs Kitchen, CaliVita, DIVART, Прабългарска школа за оцеляване Бага Тур, НЧ “Пробуда“ с. Змейово, Информация, Мемантикс и много други съмишленици.

Над 35 (28 в първото издание) са лекторите в двата фестивални дни. Много ще са демонстрациите на лечебни методи и практики, ще има практики и медитации. Фестивалът ще се състои в Народно читалище „Св. Климент Охридски-1858“.  Лекциите ще се проведат в голямата зала, в Арт залата – дискусии и Училище за родители, в залата на третия етаж – практики и медитации, а в малка зала – работилници.

Сред известните лектори в  издание на Фестивала са д-р Петър Димков (внук на именития лечител), акад. Галя Маджарова, проф. Христо Смоленов, Юрий Ковачев, Христо Нанев, Косьо Любенов, Надя Йорданова и др.

На двора пред Читалище „Климент Охридски“ е детският кът „На децата с любов“, където малките посетители на фестивала ще могат да видят подготовка за Петковден с Група за автентичен фолклор от село Змейово, в неделя – да направят заедно хляб, да работят с вълна, да правят сапуни, да рисуват…

Ще има презентации на клубове по йога и източни бойни изкуства, духовни практики, творчески занимания за най-малките, както и спортни игри за малки и големи деца.

На Базара пред Читалището ще има здравословни стоки и услуги, книги, дегустации и демонстрации.

Откриването е от 9:30 ч. на 13 октомври, събота – Петковден в Народно читалище “Св. Св. Климент Охридски“ – Стара Загора.

Всички събития са с вход свободен.