Над 16 000 са възпитаниците на 95-годишния Ветеринарно-медицински факултет Стара Загора

„В Главната книга на Ветеринарно-медицинския факултет, която е започната с № 1 от 1923 г. в Софийския университет са записани имената на над 16500 души. Поне 14 000 от тях са дипломираните ветеринарни лекари“. Това каза на брифинг на 9 октомври 2018 г. деканът на Ветеринарно-медицинския факултет (ВМФ) при Тракийски университет проф. д-р Михни Люцканов. – “През настоящата година, когато отбелязваме тържествено 95-годишнината от създаването на факултета, нашите студенти са 870. Отраден факт е, че по време на кандидат-студентската кампания, за едно място се състезаваха 3 кандидат-студенти. За четвърта поредна година, успешно записахме и новите 26 чуждестранни студенти от 10 държави, които ще се обучават на английски език“.

112 души е преподавателският състав, от които 18 професори, 38 доценти и голям брой подготвени асистенти. Проф. Люцканов сподели, че в 130-годишната история на висшето образование в България, ВМФ все още е единственият, който има европейска акредитация, а от 2017 г. е в „елитната“ европейска група по отношение на научните открития. Практика от години е, както максимално инвестиране в научната инфраструктура, така и постигнати забележителни успехи в осъществяването на международни научни проекти.

Със стабилитет, с премерено самочувствие и с амбиция да вървим напред и нагоре. На 11 октомври 2018 г., четвъртък, от 10:00 ч., в Старозагорската опера, тържествено ще отбележим 95-годишнината на ВМФ, съобщи професорът. – Очакват се много гости от страната и чужбина, бизнес и научни партньори, възпитаници на факултета, които го прославят по всички краища на света, съобщи деканът. – Честванията ще продължат още два дни с провеждане на ХІ Национално ветеринарномедицинско изложение „Bulvet medika”.

Прелюбопитната програма представи доц. д-р Диан Канъков, зам.-декан по клиничната дейност, практиките и стажовете.

Изложението, посветено на ветеринарномедицинската дейност и на всичко, свързано с нея е единствено в България. В тази годишното му издание ще участват 47 фирми и организации. Има заявен интерес и от чуждестранни фирми от Холандия, Чехия, Словакия, Турция и др. Има и фирми, които за първи път ще покажат своята продукция.

Форумът стартира на 11 октомври 2018 г. от 14:00 ч. с разглеждане на щандовете от официалните лица и гости на изложението. От 15:30 ч. започва демонстрация на нова информационна система за ветеринарномедицински продукти(ВМП) и свързаните регистри и услуги на дирекцията за контрола им. От 16:30 ч. е лекцията на д-р Трифон Цветков -председател на Българския ветеринарен съюз (БВС) на тема“Българският ветеринарен съюз активен член на Федерацията на ветеринарните лекари в Европа- възможности и перспективи за сътрудничество на съсловните организации на ветеринарните лекари за просперитета на ветеринарната професия“.

Освен изложението на 12 и 13 октомври 2018 г. в зала No 6 „Акад. Стефан Ангелов“ ще се проведе научна конференция. За първия ден темата е „Здравеопазване на продуктивните животни и контрол на хранене“, а за втория ден – „Медицина на животните за компания“. Записани са общо 22 лекции и презентации. Цялата подробна програма е качена на електронната страница на ВМФ.

Преди началото на конференцията на 12 октомври от 9:00 ч. ще се състои тържествено откриване на операционен сектор към Клиниката за продуктивни животни на Университетския клинико-диагностичен комплекс. Ще бъде отворена за посещения и обновената експозиция на Музейната сбирка към ВМФ.

Росица Ранчева