35 индивидуални изпълнители и 11 вокални групи ще се състезават в конкурса „Песен от извора“

Трети национален конкурс за забавна песен на българска фолклорна основа „Песен от извора“ организира Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ Стара Загора на 6 и 7 октомври 2018 г. Условието е едната от песните да бъде с български фолклорни елементи, а втората – по избор.

„До определения срок участие са заявили 35 индивидуални изпълнители и 11 вокални формации от цялата страна“. Това съобщи за dolap.bg Веселин Божков, главен организатор на събитието, основател и художествен ръководител на добре известната Вокална студия „Розов свят“ при най-старото старозагорско читалище.

Пред жури в състав акад. Кирил Тодоров – композитор, Мая Райкова – музикален редактор в БНР и ученичката Гергана Тодорова, която на предишното издание на конкурса получи максимален брой точки, участниците ще се явят в четири възрастови групи при индивидуалните изпълнители и в три – при вокалните групи. На втория ден, първенците от всички категории ще се състезават за Гран При на конкурса.

В Нощта на изкуствата, проведена на 28 септември 2018 г. в Стара Загора, част от участниците в Студията „Розов свят“ откриха форума в Художествената галерия. В началото на концерта се представи петокласникът от НУМСИ „Христина Морфова“ Петър Венчарски с изпълнение на песента на Емил Димитров „Ако си дал“. След него третокласничката от същото училище Християна Колева плени публиката с руска песен. Съвсем професионално се изявиха гласовитата Симона Бакалова и Теодора Тошева от СУ „Максим Горки“, както и темпераментният и много талантлив Йордан Петев и Росица Танева от НУМСИ „Христина Морфова“. Изпълнените песни от квартета бяха генерална репетиция за участието му в конкурса „Песен от извора“. Убедена съм, че в момента това е една от най-добрите и многообещаващи формации за многогласно пеене в Стара Загора. Независимо от голямата конкуренция, при всички случаи младите певци ще направят впечатление на журито.

Вокална студия „Розов свят“ е основана на 6 януари 2002 г. при НЧ „Св. Климент Охридски“ първоначално с 15 деца. Постепенно школата се развива и нараства до над 50. Нивото на подготовка и умения се вдига и малките изпълнители се състезават с най-добрите деца от цялата страна. През изминалите вече 15 творчески сезона изпълнителите се представят в множество конкурси и концерти в страната и чужбина. Не закъсняват и отличията: Първата голяма награда – Гран при от Националния конкурс „Цветен камертон“ 2005             г. е донесена от Диляна Донева. Същата година Студията осъществява първото си задгранично турне на о-в Корфу (Гърция) и гр. Чанаккале (Турция). Безспорно най-голям принос за славата на студията има вокален квартет „Розов свят“, донесъл дванадесет първи награди от национални конкурси, две първи от международни и Гран при от национален поп-рок фест. Тяхната песен „Луда Гана“ прозвуча в ефира на Израелското национално радио, откъдето пожелаха да притежават правата за излъчването на песента.

Второто поколение на квартет „Розов свят“ притежава шест награди Гран при, три първи награди, златен медал и една специална награда от различни национални и международни конкурси. На 1 ноември 2010 г. кметът на Стара Загора връчи на този квартет наградата ИКАР за високи постижения в областта на културата.

Още една формация на Вокална студия „Розов сват“има в актива си най-голямото отличие. През 2010 г. квартет „No name“ спечели Гран при на конкурса „Изгряват звезди“ в Петрич.

И други изпълнители от Вокалната студия носят награди от различни конкурси: Полина Стайкова – „Пирин фолк“ 2011 г. – награда на Сръбска TV; Николай Димов – Първа награда от международен конкурс „Сребърна Янтра“ 2013 г. – Велико Търново, както и Гран при от конкурс „Златни ябълки“ – Кюстендил 2013 г.; квартет „Розов свят“ награда от „Пирин фолк“ 2013 г.

Изпълнители, започнали музикалния си път от Вокалната студия „Розов свят“ вече се изявяват и на чуждестранни сцени: Даниела учи оперно пеене в Италия, Калоян подписа първия си професионален договор в Канада, други се реализират във Франция, Австралия, Германия… Според Веселин Божков, повечето деца от Студията продължават музикалното си образование в НУМСИ „Христина Морфова“. Ежегодно се провежда конкурсът „Вашият шанс е песента“, от който се откриват новите гласове на „Розов свят“.

В поредната смяна на поколенията, която сега е на сцената, има абитуриенти, студенти, тийнейджъри, деца в предучилищна възраст, ученици в първи и втори клас. Всеки от участниците има поне 5-6 изработени парчета. Репертоарът на квартета е над 15 песни, повечето от които са български с елементи от фолклорното ни богатство.

Успех на предстоящото творческо изпитание!

Росица Ранчева