Зам.-министър Георг Георгиев към старозагорските младежи: „Смело планирайте бъдещето си тук“!

Дискусия за бъдещето на Европа събра на 28 септември 2018 г. десетки млади хора в зала „Петко Рачов Славейков“ Стара Загора. В срещата участваха Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, Таня Михайлова, директор на Дипломатически институт към Министерство на външните работи, Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора, Петя Чакърова, зам.-областен управител, Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, както и млади хора от Стара Загора. По-късно в дискусията се включи и старозагорският депутат Радостин Танев.

Темата за бъдещето на Европейския съюз провокира разгорещена дискусия и срещата продължи повече от два часа.

„Днес е ден на Млада Загора. Днес тук имаме невероятна възможност да чуем оценката на правителството за председателството. Полезно ще е да говорим за нашите виждания за европейското бъдеще, за привилегиите на младите хора, свързани с възможността за пътувания, обмен, учене и т. н.“, каза при откриване на срещата Иванка Сотирова.

Модераторът на дискусията Таня Михайлова обясни, че Европейският съюз продължава да бъде привлекателен като модел за просперитет, но и Европейският съюз търси отговор за своето бъдеще. Участниците във форума бяха запознати с постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС и европейската перспектива на Западните Балкани.

„Харесва ми формулата Млада Загора. Градът затвърди това си наименовние, защото имате най-младия кмет. Тук се дава път на младите хора“, каза зам.-министър Георг Георгиев. Той прикани участниците в срещата да споделят своите виждания за бъдещето на Европа.

„Не бъдещето, а настоящето принадлежи на младите хора“, категоричен бе зам.-министърът. Според него Българското председателство е било успешно и ефектът, който страната ни реализира е огромен.

Иван Балсамаков от Профилирана природо-математическата гимназия „Гео Милев“ сподели, че би искал да работи в България, но изрази опасения за бъдещето си. Зам-.министър Георгиев обясни, че Стара Загора има голям потенциал за развитие, най-малкото, защото е на стратегическо място. „Така че смело планирайте бъдещето си тук“, завърши Георгиев. Въпросите, които поставиха младите хора бяха свързани с възможността да пътуват в европейски страни, да се обучават там, за липсата на достъпна информация за Европейския съюз. Сериозен беше и дебатът къде и как можеш да работиш и да се издигаш на високи позиции.

„Колкото повече се трудите и сте честни, толкова повече ще успявате“ насърчи младите хора зам.-министърът, който е само на 26 години. Той сподели, че е учил само в България и с българско образование е достигнал до този пост.

Участниците в срещата коментираха и въпросите за ниските доходи, развитието на икономиката, проблемите в образованието и т. н.

Депутатът Радостин Танев съобщи, че са приети две промени в Законите за висшето и училищното образование, свързани с вкарване в рамка на дуалното образование и възможността нехабилитирани лица да преподават в университетите. По думите му, така бизнесът може да влезе да преподава.

В края на срещата зам.-министър Георг Георгиев и Таня Михайлова поканиха учениците от Стара Загора да гостуват в Министерство на външните работи и в Дипломатическия институт към него, за да продължат разговорите за бъдещето си.