Баща и син Баеви украсиха с изкуството си Музея на религиите в Стара Загора

На 27 септември 2018 г. в Музея на религиите (бившата джамия) Стефан и Дамян Баеви откриха първа съвместна изложба. Бащата, който тази година чукна 60 лазарника, се представя с 10 акварела, а синът – Дамян, който празнува 30-годишнина – с 16 маслени платна. Такава изложба е винаги голямо изпитание, когато един до друг в един и същи салон застават родители и деца, творци на едно и също поприще.

Такова изпитание носи и много въпросителни по отношение на бащата и на сина -художници, вметна изкуствоведът проф. Марин Добрев, който представи изложбата. – Казвам го неслучайно. За нас е интересно през какви перипетии и изпитания преминават художниците, за да пресъздадат това, което ги вълнува. С изключение на 2-3 работи, останалите са създадени през тази година. Това означава, че за Стефан в период от 10 години, а за Дамян – от 5 години, когато бяха самостоятелните им изложби, нещата, които минават през главата и сърцето им са свързани с много търсения. Представянето им заедно има още едно измерение- дали единият е подвластен на другия или обратно. Ако преди десетина години, когато видях първите работи на Дамян, открих неговото отношение към една виталност, която той съхрани и разви във времето. Стефан пък търси своите метафори за извън онова, което очите ни да видели. И ако привидно се намери някакво сходство между двамата автори, то е по-скоро философията им и техния път в изобразителното изкуство. И за единия и за другия е ясно, че дори да е имало някакъв природен мотив, който да е бил опорна точка в техните произведения, той е само повод да разгърнат различните си възгледи за него. Това, което няма как да не откриете в изложбата, е онази лирика, която води и двамата – Стефан в акварела, Дамян – по отношение на маслената живопис. Те носят в себе си обобщен образ на онова, което ги отличава в изкуството им. И това прави изложбата особено привлекателна и емоционална.“, произнесе се проф. Добрев.

Проф. Марин Добрев пожела на Стефан Баев да запази младостта си, а на Дамян – да разшири философията и мъдростта си и да продължи с този темп.

„Радвам се за тази приемственост между баща и син. Малко са фамилиите в Стара Загора, които по този начин продължават традицията в семейството, каза в приветствието си Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. – Радвам се, че Дамян започва да придобива самочувствие, но му пожелавам това да прави с още по-бързи темпове“.

Стефан Баев има 7 самостоятелни изложби. За dolap.bg той сподели: 25 години се мъча да усъвършенствам акварела, а последните години работя само акварел. За мен той е не само страст, но и прекрасна тайна, която ми носи изненади и предизвикателства“.

Дамян Баев показва в различни посоки възможностите на живописта. Пред всяко платно се стреми от хаоса на боите да създаде нещо истинско и вълнуващо. Боите си стоят наредени в кутията, идеята е да ги напаснеш така, че те „да проговорят“.

„Реших за тази съвместна изложба с баща ми, да създам платна, които са на историческа тематика. Т.е. да са обвързани с мястото на експозицията – Музея на религиите. Тук са опитите ми за пресъздаване на човешката история още от фосилите, праисторията, през възгледа на траките за природата и боговете, античността, средновековието с намерената на това място средновековна църква и от 1401 г. джамията. Вълнуват ме човешката история, праисторията, красотата на природата и моята гледна точка за тях“ – сподели младият художник.

Всъщност Дамян е изградил мост между историята и творчеството. Това по достойнство присъства в работите му.

В по-специалната атмосфера на Музея на религиите, естетската изложба на баща и син Баеви се вписва оригинално и впечатляващо.

Росица Ранчева