На 28 септември в Стара Загора – приятни и полезни Нощни занимания!

На 28 септември 2018 г., петък, за пореден път в Стара Загора е организирана Нощ на изкуствата в съчетание с Европейската нощ на учените. Представяме ви по-подробна програма на събитията в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора. Библиотеката е сред организаторите още от първото издание на събитието. Тази година партньори са Британски съвет България с проекта REFRESH, реализиран от Центъра по забавна математика и Българския географски портал Географ БГ;  Тракийски университет и Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите  (ДИПКУ) – Стара Загора.

В обширните пространства на Регионалната библиотека на бул. Руски № 44, в партера, на първия и втория етаж, в залата и Детския отдел ще бъдат разположени изложби, щандове, работилници, експериментаторски и видео кътове, места за игри, за срещи, разговори и за концерт. И всичко това раздвижено, свободно, без строгите времеви ограничения на традиционните събития. Още сега ви предупреждаваме, че часовете, посочени в програмата са мааалко условни! Все пак цялата нощ е пред нас!

Традиционно ще има щанд „Находка“, за книги единични екземпляри и антикварни книги; благотворителен базар на ръчно изработени предмети. А също и възможност за записване на нови читатели в Детския отдел и в отдела за възрастни.

А ето и подробности за програмата:

Постоянно във фоайето на първия етаж ще бъдат експониране две изложби:

В северната част – Колективна изложба „Природни състояния“ (живопис, графика, рисунка, скулптура, фотография) творби на Виктория Вълкова, Геновева Генчева, Дилян Бакалски, Димо Димов, Иван Дамянов, Иван Иванов, Мария Пискова, Милен Алагенски, Милен Иванов, Михаела Захариева, Нено Бакалски, Петко Жеков, Петя Бакалска, Тодор Тодоров. Изложбата ще остане до 20 октомври 2018 г.

В южната част – Юбилейната документална изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на основоположника на българската география акад. Анастас Иширков. Изложбата е част от честванията на няколко знакови годишнини за българската география – едното е на акад. Иширков; другото –  120 години от деня (19 март 1898 г.), в който акад. Иширков изнася първата лекция по география в Софийския университет, с което полага началото на университетската география в България;  през месец ноември 2018 г. с голяма международна научна конференция ще бъде отбелязана 100-годишнината на Българското географско дружество (9 ноември 1918 г.). Изложбата представя снимки, лична кореспонденция, картички от пътувания на акад. Иширков. Сред тях са снимка на Академичния съвет на Университета от 1905 г., документ за приемането му в Българското книжовно дружество и негов благодарствен отговор, няколко комплекта лекции, негови стихотворения и карикатури, хумористичен журнал, списван от него, материали за даренията му, статии, записки от Академичния съвет и други. На фона на изложбата можете да си поговорите и с доц. д-р Климент Найденов, ръководител на Катедра „Регионална развитие” в Софийския университет.

Анастас Иширков (5 април 1868 – 6 април 1937) е учен и общественик, роден в Ловеч. През 1891 г. със стипендия на МНП завършва история във Висшето училище (Софийския университет), а след това – география в Лайпциг, където получава и докторат (1895). Специализира в Берлин (1896), Виена (1899) и Париж (1900). Доцент по география и обща етнография във Висшето училище в София (1898) и основател на Географския институт към него; извънреден професор (1903), редовен професор и титуляр на катедра „Обща география и културно-политическа география“ (1909–1934), когато е освободен поради болест; декан на Историко-филологическия факултет (1910/1911, 1918/1919, 1920/1921) и ректор на Алма матер (1915–1916); от 1920 г. е преподавател по география в Свободния университет. Автор на десетки книги и сборници, статии и студии по български и чужди езици. Член на редакционните колегии на редица списания. Действителен член на БАН (от 1906), на Българския археологически институт и др. Председател на Българското географско дружество от създаването му през 1918 до 1934 г. Учен с международна известност, той е дописен член на редица научни дружества в чужбина. Член на българската делегация по сключване на мирния договор в Букурещ (1913). Изпълнява политически, културни и научни мисии на Българската държава в Германия и Швейцария по време на Първата световна война. Умира в София.

От 21:30 ч. в атриума на втория етаж за нас ще пеят артисти от старозагорската опера – Елена Баръмова, Иван Кабамитов, Яница Нешева, Денис Иванов, Нели Нечева, Теодор Петков, Габриела Русева, Стоян Буюклиев, Зорница Златева, Мирела Тошкова. Клавирен съпровод: Полина Влахова. В програмата е включена музика от любими и познати филми на Дисни, от мюзикъли и евъргрийни.

В тази по-различна нощ ще видим и математиците и географите и откъм популярната, дори забавната им страна. Ще ни помогнат да подреждаме заедно пъзели, ще демонстрират задачи и фокуси. Чрез игри с географски карти, компаси, вкаменелости ще ни накарат да размърдаме мозъка си. А какви химически чудеса ще демонстрират от Корпуса за бързо гърмене при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ можем само да гадаем! За всеки случай, може би е по-добре да са на терасата, отвън… И както те самите заявяват „Добре дошли на всички на възраст от 2 до 102 години“.

И още други интересни и полезни съвети и умения могат да ни дадат учените. Например: Как да си направим слънчев часовник; Старовремски и съвременни решения на задачи от математическия фолклор; връзката между математическия фолклор и бита на хората по света. За часовете и местата – справка в програмата!

Но, има и още… Един много популярен и интересен човек ще гостува в Стара Загора – Симеон Идакиев – журналист, пътешественик, филолог, леководолаз и ветроходец. Посетил над 120 държави на всички континенти. Познат като продуцент и водещ (от 1985 г.) на обичаното и гледано географско предаване „Атлас“ по Българската национална телевизия. А също и на предавания в Българското национално радио и телевизия „Евроком“. Автор на над 400 филма в поредицата „Един мъж, един автомобил, една камера“. И на десетки публикации, и на няколко книги  „С яхта около Европа“, „Един мъж, един автомобил, една камера“, „Азиатски маршрути“, „ Мечта по Южния кръст“, „Виа Вита (Сто дни в Латинска Америка )“, „От Коста Рика до Златоград“, „Светът и всичко в него (Америка)“, „Светът и всичко в него (Азия)“, „Черна гора“ „Хърватска“. Член на Съюза на българските журналисти, на Съюза на българските филмови дейци, на Българското географско дружество. През 2014 г. е приет за член на Кралското географско дружество на Великобритания.

Друг млад и очарователен географ, при това и старозагорец ще ни води от дъното на световния океан до Космоса и други планети през пустинята Атакама и вулканите на Хавайските острови. Димитър Желев е възпитаник на старозагорската Търговска гимназия. Призьор от първото (през 2003 г.) Национално състезание по география. Участник в световното първенство по география в САЩ, в световната географска олимпиада. Възпитаник на Софийския университет, където вече е преподавател, защитил докторска дисертация на тема „Съвременни ландшафти и антропогенизация в басейна на р. Сазлийка“. Автор на десетки научни и научно популярни статии, на учебници и помагала. Димитър Желев е съосновател на образователния сайт Географ БГ.

За връзката математика и Космос, за изчисляване размерите на нашата планета Земя ще ни разкаже Янко Николов от Националната астрономическа обсерватория Рожен и „Центъра по забавна математика”.

Любима тема за старозагорци и като слово и като картинки е „Архитектурното наследство на Стара Загора“. Своята презентация по темата за периода начало на ХХ в., за стиловете арт деко, сецесион, модернизъм в старозагорските сгради ще ни покажат представители от фондация „Български архитектурен модернизъм“. За културно-историческото наследство на българите в Албания ще научим повече в разговор с Теодора Малинова, докторант в катедра „Социално-икономическа география“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Представянето на участниците в Нощта на изкуствата и Европейската нощ на учените в библиотеката ще се случи в 18:45 ч. Очакваме ви!

Моля, следете програмата, за да не пропуснете интересна среща, личност,  филм, или игра!

Оставете грижите и проблемите! Вземете децата и домашните любимци и елате! Заедно ще бъде весело и интересно!

Снежана Маринова

Нощ на изкуствата
фоайе първи етаж

Колективна изложба „Природни състояния“

Живопис, графика, рисунка, скулптура, фотография.

втори етаж

21:30 – 22:30 ч.

 

Концерт „Музика от любими филмчета на Дисни, мюзикъли и евъргрийни”

Участват: Елена Баръмова, Иван Кабамитов, Яница Нешева, Денис Иванов, Нели Нечева, Теодор Петков, Габриела Русева, Стоян Буюклиев, Зорница Златева, Мирела Тошкова.

Клавирен съпровод: Полина Влахова

Европейска нощ на учените REFRESH
фоайе първи етаж
 

Документална изложба, посветена на 100 години от основаването на Българското географско дружество и 150 години от рождението на акад. Анастас Иширков

Среща с доц. д-р Климент Найденов.

Детски отдел

16:00 – 19:00 ч.

 

 

Презентации, работилници и щандове за деца

Математически и географски пъзели, демонстрации, задачи и фокуси от математическия фолклор, игри с географски карти, компаси, вкаменелости, химически чудеса с Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св. Климент Охридски“.

19:00 – 19:45 ч.

 

Как да си направим слънчев часовник?

Интерактивно занимание за деца на „Център по забавна математика“.

20:00 – 21:00 ч.

 

Научно кафене „Математически фолклор”

Експериментаторите от „Центъра по забавна математика“ представят задачи от математическия фолклор, техните старовремски и актуални решения, съпоставка на задачите от България с тези от международния фолклор и връзката между математическия фолклор и бита на хората по света.

зала първи етаж

 

та17:00 – 18:00 ч.

 

Извънземните места на Земята

Презентация на д-р Димитър Желев от Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и съосновател на „Географ БГ“. Къде се правят изпитания на космическите апарати? Къде ще се тренират бъдещите заселници на други планети? От дъното на Световния океан, през пустинята Атакама и Данакилската низина, до вулканите на Хавайските острови… светът се готви за голям скок. Но знаем ли кои места от нашата планета са трамплинът? Събитието е подходящо за деца и за възрастни.

18:00 – 18:45 ч.

 

Математика и Космос. Как да изчислим размерите на Земята?

Презентация на Янко Николов от Националната астрономическа обсерватория Рожен и „Центъра по забавна математика”.

19:30 – 20:30 ч.

 

REFRESH кафене „Светът и всичко в него”

Известният журналист и пътешественик Симеон Идакиев споделя впечатленията си от различни части на света – природа, народи, културно наследство.

20:30 – 21:30 ч.

 

Архитектурното наследство на Стара Загора от началото на ХХ в.

Лекция на представители от фондация „Български архитектурен модернизъм“ за културното наследство на града, включващо изключителни представители на стиловете арт деко, сецесион, модернизъм и други.

21:30 – 22:30 ч.

 

Културно-историческото наследство на българите в Албания
Разговор с Теодора Малинова, докторант в катедра „Социално-икономическа география“ на СУ „Св. Климент Охридски“.
Европейска нощ на учените с Тракийски университет
фоайе партер

18:00 – 21:00 ч.

 

Холистичен алианс на науката

Представяне на здравословни храни от древността до днес, участие на студенти с измерване на кръвно налягане, частични масажи, съвети за здравословен начин на живот.

фоайе втори етаж

18:00 – 00:00 ч.

 

Тракийски университет представя „Така работят Учените…”

Презентации и дебати по различни научни теми; книги и онлайн материали, свързани с научните изследвания и проекти.

Европейска нощ на учените с  ДИПКУ
фоайе първи етаж

18:45 ч.

 

Награждаване на участници в:

–          Конкурс за рисунка на тема „Забавни игри от миналото“ (1 – 7 кл.)

–          Конкурс за мултимедийни продукти на тема „Игрите на миналото” (2 – 7 и 8 – 12 кл.)

–          Конкурс за есе на тема „На игра като прадедите ни“ (8 – 12 кл. и студенти).

18:30 – 19:30 ч.

 

Ателие на тема „Вдъхновени от историята“

С участието на деца, ученици и студенти. Интерактивни занимания с изкуство.

19:00 – 19:30 ч.

 

Интерактивна викторина „Познай откъде!”

Разпознаване на значими исторически паметници в България.

фоайе втори етаж

19:30 – 20:30 ч.

 

Дискусия „Мистични разходки из България“

Тайнствени скални светилища, древни обсерватории, извори с лековита вода, храмове на чудесата, призрачни села, силни енергийни центрове в България – среща с Боряна Кръстева, автор на книгата. Чудни легенди, пейзажи и емоции, представени от сладкодумните местни хора в най-приказните части на страната ни.

тераса първи етаж
20:30 – 22:00 ч.

Нощно парти „С фокус към веселието“

с участието на Дамски  хор „Библиофония”.

Танци и песни от древността до днес.

 

Щанд за книги „Находка“

Благотворителен базар на ръчно изработени предмети

Възможност за записване на нови читатели в библиотеката