Над 30 прелюбопитни събития предлага Нощта на учените в Стара Загора

На 28 септември 2018 г., петък, на няколко локации, Тракийският университет и екипът на Департамента за информатика и повишаване на квалификацията на учителите (ДИПКУ) към него организират очакваната Нощ на учените.

„Програмата е изградена с цел да се представи науката пред обществеността“, съобщи днес на брифинг Дарина Заимова – зам.-ректор по проектна дейност на Тракийски университет. –Участието на старозагорската алма матер в събитието, условно казано, ще бъде разделено на две фази: От 15:00 -17:00 ч. ще бъдат отворени лабораториите в Аграрен факултет и във Ветеринарно-медицински факултет. Посетителите ще могат да се запознаят с базата по аква-култури и рибовъдство, Музеят на аграрните науки и Музеят на коня и конния спорт. Ветеринарно-медицинският факултет ще покани посетителите си в клиниките по дребни животни и ще покаже експозицията си по анатомия. Така ще се види нагледно ежедневието на учените и изследователите на Тракийски университет.

От 18:00 до 20:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ под логото „Така работят Учените“ (ТрУ) посетителите ще могат да чуят лекцията на доц. д-р Стефан Радев. Той ще разкаже за иновативния си подход за преборване на ставно-мускулните болки. Младите изследователи в университета ще споделят как са тръгнали по пътя на науката, каква е личната им мотивация и какви са очакванията за това, какво им предстои по пътя на академичното развитие“.

Интересно ще бъде да се види как студентите и преподавателите от Медицински колеж дават здравословни съвети, показват лечебни масажи и пр. Студенти и учени от Педагогическия факултет ще подготвят арт ателие, предназначено и за най-малките участници в Нощта на учените. Малко по-късно от 20:30 ч. до 22:00 ч. стартира Нощно парти – музикално-увеселителна вечер с участието на студентските състави за модерни танци, народно творчество и др..

По традиции в Нощта на учените, която ДИПКУ провежда за 11-та година, се залага на дейности с ученици и учители, сподели директорът проф. д-р Галя Кожухарова. – Идеята е да подпомогнем ценностите. Да се предизвика интерес не само към научните изследвания и професията на учения, но и да се покаже ролята на изследователите в ежедневния ни живот. Винаги сме успявали да намерим интересни личности, които да покажат човешкото лице на учения и значимостта на неговите изследвания“.

Тази Нощ на учените е посветена на историята, археологията и етнографията. Затова организаторите са заложили на партньорство с Регионален исторически музей (РИМ) и Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Предвидена е шеметна надпревара „Пътуване във времето“ . От 16:00 до 18:00 ч. ще се състои състезанието с ученици от гимназиалния курс за откриване на предварително зададени исторически обекти в Стара Загора. По същото време Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“ ще покаже старинните обичаи на траките и прабългарите в тяхната база – аула в Зоопарка. Предвидена е обиколка в Античния град „Августа Траяна“.

В 18:30 ч. започва награждаването на победителите в трите предварително обявени конкурси: За рисунка на тема „Забавни игри от миналото“ – 1-7 клас; Конкурс за мултимедийни продукти на тема „Игрите на миналото“ – 2-7 и 8-12 клас; Конкурс за есе на тема „На игра като прадедите ни“ 8-12 клас и студенти.

Ателието на тема „Вдъхновени от историята“ ще бъде водено от доц. Ани Златева и студенти. Те ще организират интерактивни занимания с ученици.

Подготвена е интерактивна викторина „Познай откъде“? Ще бъдат представени интересни исторически обекти. Идеята е учениците да се запознаят с тях.

Мистични разходки из България“ е не само дискусията, но и заглавието на книга с автор Боряна Кръстева. От 19:30 ч. в Регионалната библиотека тя ще разкаже за книга си – за тайнствени скални светилища, древни обсерватории, извори с лековита вода, храмове на чудесата, призрачни села, силни енергийни центрове в България и др.

В РИМ децата и възрастните ще могат да се обличат и се снимат с всякакви антични облекла. Ще има демонстрация на различни оръжия от Руско-турската война 1877 – 1878 г.

По традиция в Нощта на учените организаторите предлагат Холистичен алианс на науката. Студенти ще участват в измерване на кръвно налягане. Ще има различни щандове със здравословни храни, с идеи за здравословно хранене, различни бижута и пр.

Тракийският университет организира дейности в Нощта на учените още на две места – във филиала си в Хасково и в Историческия музей в Харманли, по случай неговата 60-годишнина.

Двегодишният проект е финансиран по Програма 2020 „Мария Склодовска Кюри“.

Росица Ранчева