СТАРА ЗАГОРА ЧЕСТВА 110 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ

С общоградско тържество, проведено в парк „Александър Стамболийски“ пред Паметника на загиналите във войните старозагорци „Св. Георги“, на 22 септември 2018 г., Стара Загора чества 110-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

„Днес е важен ден, в който отбелязваме 110 години от деня, в който нашата родина се обявява против османската империя и отхвърля завинаги зависимостта на дълговековното иго, каза в словото си пред събраното множество зам.кметът на Общината Иванка Сотирова. – Това е ден в който, едно васално княжество със сила и мощ се противопостави на великите сили. Както казва Фердинанд „Ако не рискувам, няма да успея“, така той подкрепя българското правителство и българската дипломация да отстоява Съединението на България, да има своето достойното място на картата на Европа“.

Преди 110 години на 22 септември в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ на старопрестолния Търнов град, Фердинанд прочита Манифеста за независимостта и се обявява за цар на българите. Това е велико дело, акт, който буди възхищение, дело на разумните и верни решения на обединените усилия на тогавашните големи държавни мъже. Акт, който ние помним и трябва да се гордеем с него.

Цяла България ликува. Тържествува и Стара Загора. Тогавашният Старозагорски окръжен комитет изпраща поздравителна телеграма до провъзгласилия се вече за цар Фердинанд. Градът се готви за голямото събитие на 25 септември– посрещането на царя.

Издига се триумфална арка, веят се трибагреници. С хляб и сол, с музика и цветя ликуващите граждани посрещат и придружават Фердинанд и министрите му до църквата „Св. Димитър“. Там Старозагорският митрополит Методий отслужва благодарствен молебен със специално написана молитва.

„Обявяването на Независимостта на България е апотеоз на един дълъг период на подтисничество, на въоръжаване на българския дух да се противопостави над властимащите, каза Сотирова. Днес, когато почитаме този празник, трябва не само да бъдем горди. Преди всичко трябва да бъдем осъзнати, че независимият дух не следва да отстояваме само на 22 септември. Независимият дух и осъзнатостта какво означава свободата, трябва да споделяме, да носим и да отстояваме ежедневно. Защото днес е важно, както в цялата ни история, България да бъде зачитана и да не бъде сравнявана колко е по-малка от големите държави. Ние винаги трябва да отстояваме интересите на държавата ни и да знаем, че сме равнопоставени в цялото европейско семейство. Това ще бъде проявата на нашата Независимост. Само обединени и с висок дух ще градим бъдещето на нашите деца. Честит празник на независимостта и на българския дух!“

С военен церемониал пред Паметника на Св. Георги победоносец бяха поднесени венци на почит и признателност от името на Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, на Общинския съвет на Община Стара Загора и областния управител. Десетки граждани също поставиха своето цвете.
Събитието уважиха областният управител Гергана Микова, народният представител Радостин Танев, зам.-командирът на Втора механизирана бригада полк. Тодор Тодоров, зам.-кметът Красимира Чахова и секретарят на Общината Делян Иванов, зам.-областният управител Петя Чакърова, общински съветници, представители на обществени и политически организации, ветерани от войните и граждани.

Водещ на празничното събитие беше актьорът Ивелин Керанов. Участваха още представителна рота на Втора тунджанска бригада и Общинският духов оркестър.
Тържеството продължи с концертна програма на Смесен хор „Родина“ с диригент Емил Минев при едноименното старозагорско читалище.

Послучай Деня на независимостта, по разпореждане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, във всички гарнизони, където има военни формирования , е експонирана военна техника. В Стара Загора тя беше разположена по бул. „Цар Симеон Велики“ от сградата на СУ „Васил Левски“ до бул. „Св. Патриарх Евтимий“.

„Искаме да покажем пред обществеността с какво разполага нашето въоръжение, каза специално за dolap.bg полк. Тодор Тодоров, заместник-командир по логистичното осигуряване на Втора механизирана бригада. – Това е по-съвременна бронетанкова техника –модернизиран бронетранспортьор, с каквито е комплектована част от военното формирование на бригадата, брониран мерцедес „Хамър“ – лек автомобил с повишена проходимост, който има висока балистична защита, за да може да изпълнява мисии най-вече зад границата. Представяме пред гражданите различно видове оръжие, с каквото разполага бригадата – ЗУ -23 -М– за противовъздушна отбрана, автомати, картечници, снайперови пушки, ръчен гранатомет, с които военнослужещите тренират, за да могат да изпълнят мисията си. Има и друг вид техника, но поради естеството й, че е верижна, не може да се изкара.

Показът е и кампания за привличане на нови професионални войници. В момента се очаква да се наберат около 60-70 нови бойци“, каза полк. Тодоров.

Старозагорци проявиха жив интерес към експозицията. Най-щастливи бяха децата, които „завладяха“ машините, управляваха гаубиците и стреляха с истински картечници.

Росица Ранчева