Изграждат улица „Петкана Захариева“ в старозагорския кв. “Железник“

На 21 септември 2018 г. започна изграждането на новата улица „Петкана Захариева“ в старозагорския кв. „Железник“. Първата копка беше направена в присъствието на представители на общинската администрация, медиите и жители на квартала, които я чакаха от дълго време.

„Над 10 души от квартала дойдоха в приемния ми ден, за да настояват. Както виждате тук улица няма, а утъпкан черен път, който ще се превърне в хубава улица“, каза кметът Живко Тодоров, който даде символично начало на строителните дейности. Искам да благодаря на Строителната дирекция, която веднага се отзова, направи нужните сметки и проекта. Трябваше и време, защото планът за „Железник“ дълго беше чакан“, припомни той.

Градоначалникът заръча на жителите на квартала да следят изпълнението на проекта, да бъде стриктно и качествено.

Зам.-кметът по строителството инж. Янчо Калоянов, съобщи че улицата ще бъде дълга 210 м., с 12 м широчина, трототари по 2,50 м, с 30-40 см. подосновни пластове и 2 пласта асфалт, с осветление. „Трябваше да я направим по-рано, но степенуваме проектите по значимост, за повече хора“, каза още зам.-кметът. По думите му, улицата ще бъде готова до Нова година и ще създаде по-нормални условия за живот на хората от квартала.“Инвестицията няма да е малка, но тук живеят млади хора, деца, има много кооперации, има за какво да бъде направена,“ каза още той.

В кв. „Железник“, след обновлението по завършения европейски проект, са реновирани 11 междублокови пространства, ремонтира се изцяло Средно училище „Железник“, което ще бъде завършено до края на годината. Обновена е детската градина, към която се изгражда блок за още две яслени групи, асфалтирани са улиците, направени са нови градинки. Улица „Петкана Захариева“ ще свърже местното училище и детска градина с ул. “Иван К. Вазов“ и училище „Железник“.

В най-западния квартал на Стара Загора, който се разрасна много в последните години, се изградиха много нови жилищни кооперации. Там инфраструктура никога не е имало, а част от проблема е наличието на частни терени, които трябваше да бъдат отчуждени.

Общината ще финансира дейностите по строителството от капиталовата си програма. С проведена процедура за обществена поръчка за изпълнител е избрано дружество „Пътно поддържане“, Сливен.