Три прелюбопитни премиери предстоят на Старозагорската опера

На 19 октомври 2018 г. Държавна опера Стара Загора получи дарение – пиано от старозагорката д-р Надежда Цанкова Колева-Динесен, която живее в Копенхаген. Това съобщи на брифинг днес директорът на операта Огнян Драганов. „Искам да изкажа своята и на трупата благодарност за изключителния жест на нашата съгражданка. Уверявам я, че то ще бъде използвано по най-добрия начин“.

На 1 октомври т.г. се открива балетният сезон на операта с балета „Нестинарка“ от Марин Големинов. Това е заглавие, което повтаря 1:1 хореографията на голямата Маргарита Арнаудова.

Тези дни в Стара Загора пристига от Италия един от водещите европейски сценографи и костюмографи. Той започва да работи по сценографията и костюмите на балета „Дон Кихот“, с който на 27 ноември 2018 г. ще бъде открито тазгодишното издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

По покана на Софийската опера, на сцената й, Държавна опера – Стара Загора ще изнесе три представления. На 16 октомври, стартът е с „Машина на времето“ – спектакъл на Детската студия „Маргаритки“ към операта, създаден от деца за деца. На 17 октомври ще бъде представен балетът „Нестинарка“. На 18 октомври – едноактните балети „Фантастичното дюкянче“ и „Делвата“. Това са все заглавия, които не присъстват в репертоара на Софийската опера. В балетните постановки ще се включи и балетът на Софийска опера, както и в детския спектакъл, деца от школата на Маша Илиева.

Предстоят две премиери през десетия месец на годината.

За първи път в България, български оперен театър създава японска опера. „Оги Номато“ – „Аленото ветрило“ ще може да се види на 6 октомври. „Усилено работим около 4 месеца, тъй като японският език, който трябва да се усвои от хора, е доста труден, сподели г-н Драганов.- Имаме достатъчно хора, които помагат в творческия процес. Ще се види оригинална японска опера, с оригинални японски костюми“.

За любителите на оперетата е премиерата на 26 октомври на „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах. Режисьор е Славчо Николов.

Освен премиерите, афишът на операта изобилства със заглавия както за най-най-малките посетители на представленията, така и за любителите на класическите представления

Държавна опера Стара Загора кандидатства пред Министерство на образованието и науката за откриване на Оперна студия за стажанти.

Официалното откриване на новия творчески сезон е на 15 ноември с мега постановката „Турандот“ от Пучини – копродукция на операта и на Кукления театър.

Поводът за пресконференцията беше предстоящата премиера на Старозагорската опера на мюзикъла „Малкият принц“ от Александър Йосифов. „Тази премиера е много важна за нас. Първо защото е да деца – по-малки и по-големи. Освен това е българско заглавие, което за първи път се появява на световната оперна сцена.- Това каза директорът Огнян Драганов.- Нашият обичан композитор проф. Александър Йосифов, който е Почетен гражданин на Стара Загора и неговото последно произведение „Малкият принц“, по изришното желание и настояване на композитора, ще бъде поставена на сцената на нашата опера“. Основен инициатор, този мюзикъл да види бял свят е на Денис Иванов. Той е режисьор, сценограф, художник на костюмите и изпълнител на ролята на Принца. Диригент е Младен Станев. Участват солисти и артист- хористи, хорът и оркестърът на операта. Премиерата е на 27 септември 2018 г., четвъртък,  от 19:00 ч.

Росица Ранчева