Премиера на мюзикъла за деца и възрастни „Малкият принц“ от проф. Ал. Йосифов

На 27 септември от 19:00 часа е първата премиера за новия Сезон 2018/2019 г.  – „Малкият принц“ – мюзикъл от Александър Йосифов. Режисьор, сценограф и художник костюми на този спектакъл за деца и възрастни е Денис Иванов.  Диригент е Младен Станев. Участват солисти и артист-хористи на Държавна опера-Стара Загора: Иван Кабамитов, Теодор Петков, Нели Нечева, Христиана Христова, Денис Иванов, Нина Димитрова, Евген Сурмиевич, Пламен Асенов, Мехмет Бурхание, Петър Янкулов, Никола Марулев, Маргарита Йовчева, Виолета Димитрова, Силвия Георгиева, Ина Андреева, Ганка Палазова, Маргарита Ташева, Мария Колева, Кунка Дачева, Кремена Райчева, Лили Ходжева, хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора, Корепетитор е Полина Влахова.

„Малкият принц“ на проф. Александър Йосифов е произведение, което се представя за първи път пред публиката. В Стара Загора е националната му, а и световна премиера. В ролята на Малкия принц е самият режисьор Денис Иванов. Ето и неговото послание към зрителите на предстоящата премиера: „Малкият принц” е едно изключително вълнуващо и духовно извисяващо пътешествие на душата през различните етапи на човешкото съществуване и личностното развитие на всеки един от нас. Това е една вълшебна притча за търсенето на себе си, постоянния диалог и спор със собственото „АЗ” в търсене на неоткриваемите истини за живота, смъртта, любовта и познанието.

Малкият принц е същество, слязло на земята, сред обикновените реални хора, което дава откровена оценка за тяхното съществуване. Той е обективната оценка за живота на съвременното общество.

Той е малък не защото е дете, естествено, че не е дете, а защото именно неговото съвършенство, чистота и непорочност го правят слаб и малък на нашата земя. Той не може да съществува с нашите правила на оцеляване.

Той е принц с тази своя чистота и съвършенство, той е един космически рицар на честта и духовността, на вселенската хармония и светлина.

Излезте и вие от „комфортната си зона” и се осмелете да се отправите на СВОЯ път на търсене. Открийте принца и розата в самите себе си, защото всеки един от нас е и двете.

И никога не се задоволявайте с истините на другите, съмнявайте се, търсете и откривайте СВОЯТА правда. Само тя е истинна за вас. Само тогава живота има смисъл и съществувате пълноценно. „

Денис Иванов е асистент-режисьор в Държавна опера – Стара Загора. Завършва НУМСИ “Христина Морфова“ в Стара Загора и НМА “Проф. Панчо Владигеров“, специалност оперно пеене. Младият и изключително талантлив Денис Иванов получава през 2016 г.  правата на „Малкият принц“ – това последно произведението на маестро Йосифов лично от композитора. На сцената на Държавна опера – Стара Загора Денис постави с изключителен успех „Пинокио“ от проф. Георги Костов, който гостува на много сцени в страната и винаги бе посрещан с възторг от детската публика. Можем да изброим още постановки на Денис Иванов, които се помнят: поредицата „Опера в куфар“ – „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт и „Вълшебната флейта“ от В. А. Моцарт (режисура, костюми и декори), костюмите за детския мюзикъл „Едно лято в едно блато“, костюми и декори за балета „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски, костюмите на главните герои в операта „Набуко“ от Дж. Верди, поставена на стадион „Берое“ тази година на 8 юли. От новата учебна година Денис Иванов ще учи „Сценография за музикален театър” за магистърска степен при проф. Светослав Кокалов в Националната художествена академия.

 Александър Йосифов е роден на 12 август 1940 г. в София в семейство с дълги музикални традиции. Неговият баща, диригентът Йоско Йосифов, е сред основателите на Варненската и Старозагорската опера, един от пионерите на българското радио, автор на самобитна и класическа музика. А чичо му е световно известният тенор от 40-те и 50-те години на миналия век – Илия Йосифов. Затова и малкият Йосиф расте с изпълненията на именити певци като Никола Николов, Мария Бохачек, Йордан Знаменов и др., които участват в спектакли, дирижирани от неговия баща.

 След като завършва музикалната гимназия във Варна, Александър Йосифов постъпва на служба във Военноморските сили и едновременно с това започва своите опити като композитор. Там написва и посвещава песен на космонавта Юрий Гагарин и лично му я подарява. Песента и до днес е в музея на космонавтиката в Русия.

Възпитаник на Държавната музикална академия в София, Йосифов учи при Константин Илиев и Жени Ковачева, но с гордост споделя принадлежността си към най-ярката композиторска школа – на Панчо Владигеров. Верен негов последовател, той пише забележителни пиеси и концерти за пиано, оценени и наградени на конкурс в Япония. А в Италия печели голяма награда за композиция с Първия си клавирен концерт, посветен на Владигеров. На своя професор посвещава и Четвъртия си концерт, майсторски цитирайки емблематични мелодии на стария майстор.

Александър Йосифов оставя огромно по мащаб и стилово разнообразие музикално наследство. Автор е на повече от 1500 опуса във всички жанрове – класическа и популярна музика. Негови са най-обичани поп хитове като „Синева”, „Реквием”, „Молба”, „Eла”, „Пътеките”, „Трева“… А оперите му за деца – „Пинокио”, „Пчелата Мая”, „Тошко Африкански” и др., се поставят с успех и днес. Бил е Председател на Националния съвет за музика към Министерството на културата, дългогодишен директор на „Балкантон” и президент на Виенския клуб в София. Носител е на две статуетки „Златен Орфей” и на множество награди от конкурси за композиция в Япония, Италия, Гърция, Полша, Германия, Чехия, Русия, Турция, Бразилия… За цялостната си музикална и обществена дейност у нас и в чужбина през 2014 г. е отличен с почетния знак „Златен век” – печат на Симеон Велики.