Древната методика за самолечение Пайда Ладжин – презентация и практика с Камен Филипов

Представяме лекторите и темите им във Второто издание на Фестивал „Здравей, Здраве!“ – Стара Загора, 13-14 октомври 2018 г., Народно читалище “Св. Климент Охридски“

Още като студент в НСА Камен Филипов се интересува от алтернативните методи на лечение, а повече от 30 години се занимава с кинезитерапия, физиотерапия и китайска медицина. Има също собствена методика по акупунктура и акупресура. Последната техника, която изучава, е методът „Пайда Ладжин”, който е популярен в целия свят. Усвоява тънкостите му лично от мастер Хончи Шао, който е основател на метода и миналата година гостува за първи път в България. „Корените на този метод всъщност имат хилядолетна история. Първите писмени източници, които са свързани с него, са т.нар. канон по вътрешна медицина на Жълтия император. Това е древен китайски текст, който се счита за фундаментален доктринен източник на китайската медицина отпреди повече от две хилядолетия. Следвайки тези принципи, всеки би бил способен да се самолекува, балансирайки енергията в тялото си”, разказва Камен Филипов.

Техниките, които се използват в „Пайда Ладжин”, включват активни ударни упражнения по енергийните меридиани на тялото и пасивни упражнения за разтягате на меридианите. Подходящ е за всички възрасти и при всички заболявания с изключение на хората, които имат открити рани или страдат от шизофрения в остра фаза. Философията е, че ако се разблокират меридианите, по които тече енергията в човешкото тяло, ще се премахне и причината за болестта. Достатъчно е с помощта на дланите да се правят потупвания многократно в определени зони по тялото, за да потече енергията плавно в енергийните канали, свързани със съответните органи. А ефектът се подсилва от разтягането на крайниците и ставите върху специално изработена ладжин пейка. На мястото на пляскане се получават петна – големи и по-малки, като това е т.нар. „Ша” – цветен токсичен отпадък, който се изхвърля от организма, а петната се появяват в процеса на детоксикация на тялото. Любопитен факт е, че център за изследване на диабета в Индия е направил клинично проучване на участниците в подобен „Пайда Ладжин” семинар година по-късно. Оказва се, че шестима участници с диабет са се излекували напълно, същото са постигнали деветима с хипертония, десетима със сърдечносъдови заболявания и шестима с респираторни нарушения.

Според Камен Филипов „Пайда Ладжин” е лесен и достъпен метод, който не изиcквa cпeциaлни знания или пособия, и чoвeк мoжe да практикува техниките дори у дома. Споделя, че той самият го използва пocтoяннo и ce чyвcтвa здpaв, а каузата му е да предава знанията си, за да е полезен на хората.

През по-голямата част от човешката история медицината не е била професия. Човечеството е оцеляло до днес благодарение на способността си да се самолекува. Хората, привикнали да мислят сложно, гледат на силата на самолечението като на магия, или като нещо прекалено добро, за да е истина.

Всеки е роден със силата да се самолекува. Тя следва закона на природата. Китайците резюмирали този природен закон, наричайки го Тао (Пътят). Те вярват, че Тао е първоизточникът на всичко във вселената и че той има раз­лични проявления. Силата на самолечението е едно от многобройните му проявления и човешкото тяло е продукт на Бог. Йероглифът има две значения: (да създавам) и (да променям, да пренасям и да трансформи­рам). С други думи, човек е продукт на влияния, случили се преди и след раж­дането му. Според нас, изначалното сътворение е безвъзвратно минало. Обаче можем да играем активна роля в трансформацията, която се случва тук и сега.

От културна и религиозна гледна точка, ако вярваме, че човек е създаден от Твореца (Бог), то тогава силата за самолечение вътре в нас е като предвари­телно инсталиран софтуер. Самолечението е божествено лечение – защото именно Бог е този, който ни лекува. И всеки може да бъде свой собствен лечител, защото всеки от нас носи „бог“ в себе си, т.е. носи божествената сила за самолечение.

ПайдаЛаджин е прост метод, който активира тази дълбока мощ за самолечение. Това е като да караш кола. Хардуерът и софтуерът на колата са на разположение. Това, което трябва да направим е да използваме ключа, за да стартираме двигателя.