С красиви и образоващи фототапети грейна старозагорско училище

Учениците от Тринадесето основно училище „Св. Паисий Хилендарски” в Стара Загора започнаха новата учебна година в красиви класни стаи и фоайета.

В училището се работи по проект „Обичам моето училище” на английската благотворителната организация „ЛайтСорс”. Целта на проекта е да подкрепи образованието,  да подобри и осигури комфортна и релаксираща учебна среда, да  повиши реализацията на креативния потенциал и осъзнатост на децата чрез декорация. Нейната мисия е да подобри училищната среда, като дарява артистичен интериорен дизайн, който хармонизира с детското съзнание и стимулира децата да следват мечтите си.

„Всяка стая има свой дух: избран е цвят, който да подхожда с индивидуалния фототапет, изработен в зависимост от предмета, който се изучава в нея. А  децата в началните класове се радват на вълшебни герои по стените. Върху тапетите има вдъхновяващи мисли, позитивни думички, послания и  информация от учебния материал, които формират ценностите у подрастващото поколение“, разказа директорът Иво Радков.

Фоайетата на всички етажи са предвидени като място за отдих и неформално общуване. Темата на всяко представя красотата на България. На първия етаж – слънчогледовите полета, на втория – цветята, на третия – Розовата долина и на четвъртия – планините. Върху фототапетите  са  монтирани  любопитни факти по различните теми.

Вече са готови и специални кътове от цветя „чистачи” и билки в класните стаи и фоайетата, които да освежават въздуха.

Предстои изграждането на киносалон и работилници, в които децата да придобиват различни умения.

„Проектът  беше посрещнат с много позитивизъм и ентусиазъм от учители, ученици и родители, които активно се включиха при боядисването и декорацията на цялата сграда. Всички ние, които сме част от това училище,  сме убедени, че средата определя съзнанието. Ако сме в цветна и позитивна среда, ще бъдем цветни и позитивни. Ако ежедневно гледаме посланията от тапетите, те ще изградят правилна ценностна система и морал“, категоричен е директорът.