Ефективни начини за освобождаване от болките и психоемоционалните проблеми – лектор Даниела Мустакова

Представяме лекторите и темите им във Второто издание на Фестивал „Здравей, Здраве!“ – Стара Загора, 13-14 октомври 2018 г., Народно читалище “Св. Климент Охридски“

Казвам се Даниела Мустакова. Родена съм  в гр. Пловдив. От много години се интерeсувам от езотерика и винаги ме е вълнувала темата, как да се лекуваме по различен от конвенционалната медицина начин. Така започнах да изучавам „ Терапия с есенциите на д-р Бах” след това Хомеопатия. Обучението по   SEST терапия  завърших в  “Internathional  School of Sequential Energy Sistem Tuning “, a по Остеопатия в „ Internathional school of Perceptual Osteopathy”. Кинезиология -„Докосване за здраве” и Рейки  са част от пътя ми към себепознание и развитие.  Работя в здравен център, като прилагам основно Остеопатия, SEST терапия и лечение с есенциите на д-р Бах. Радвам се, че се увеличава броят на хората, отворени към идеята да се изцеляват без химия!  За лечителя няма по-ценно нещо от благодарността на човека с възстановено здраве!

  • Остеопатия и  SEST терапия – ефективен начин за освобождаване от болките и психоемоционалните проблеми.
  • Перцептивната Остеопатия е холистичен лечебен метод, който има за цел да намери тези места в тялото, в които се получават т.нар. остеопатични дисфункции, и да ги отстрани.Например в двигателния апарат това се изразява в съкращаване на даден мускул, нарушава се биомеханиката му,ограничава се потока на телесни течности,настъпва оток и болка. Лечението е безболезнено и ефективно, като още на първата процедура настъпва подобрение. Повлияват се болки в целия двигателен апарат, в различни органи и системи, както и психоемоционални проблеми.

SEST терапия е метод създаден на основата на Кранио-сакралната терапия и Традиционната китайска медицина. Представлява диагностичо-лечебен метод,при който чрез палпация на шийния отдел на гръбначния стълб се получава информация, в коя система или орган има блокаж или енергията е в излишък, или в недостиг. Лечебната част се състои в отработването им чрез балансиране на енергията в меридианите от ТКМ. SEST терапията повлиява проблеми  както на физическо, така и на психоемоционално ниво.

Тези методи работят в дълбочина с първопричината за възникналия здравен проблем, те са и безопасни, тъй като сам организмът  показва къде и как трябва да работим, за да я отстраним.

ПОДРОБНО:

Перцептивната Остеопатия е  холистичен  лечебен  метод, който работи с първичните причини  за  здравословните  проблеми,  при това е максимално ефективен  и  безопасен с реален и  бърз  резултат. Названието Остеопатия е с гръцки произход – остео-кост и патос-болест. Основател на метода е Андрю Тейлър Стил. Роден във Вирджиния – 1828 г. в семейство на методистки свещеник и лекар. Участва в гражданска война като санитар.През 1864 г. жена му и трите му деца умират от менингит и той решава, че ортодоксалната медицина не е достатъчно ефективна , а понякога дори е вредна. Така следващите 30 години Стил посвещава на търсенето на алтернативни пътища за лечение на болестите. През 1870 г. преминава курс на обучение по медицина в Хирургическия колеж в Канзас Сити. През 1892 г. организира първата  Школа по Остеопатия. Почива през 1917 година. За д-р Стил остеопатията е била квинтесенцията на това,  което човек може да изпита в този свят и пише: ”Остеопатията за мен се явява свещена наука, защото нейната изцеляваща сила идва от самата природа”. За него това, което наричаме болест е следствие. Всички следствия имат причини,които се проявяват  на физическо ниво, а задачата на остеопата е да ги открие и да способства за отстраняването им, така че системата да заработи отново безпрепятствено, зачитайки нейните методи и мъдрост.”

През погледа на  Перцептивната Остеопатия , причината  за повечето болести са т.н.остеопатични  дисфункции  –  продължително напрежение в различни  части от  мускулатурата на тялото. Това напрежение създава фасциални нарушения, като  те от своя страна  предизвикват  дисбаланс в различни органи и  системи  на организма. Намалява притока на хранителни вещества, появява се оток и започват болките.Така възникват  различни  функционални разстройства, които  може  да са далеч  от  мястото  на  първоначалното  напрежение. Задачата на опитния  остеопат е да  открие тези  зони (дисфункции) и  да ги елиминира. Това се постига чрез леко докосване или притискане на определени структури на тялото от страна на перцептиращия терапевт. Болките и напрежението в различните му части постепенно намаляват и изчезват, а организма е отново презареден.

Прилагайки  перцепцията (усещането), се   достига  до  много по-високо  ниво на ефективност,  понеже тялото само показва къде е причината за това състояние и как може да се отработи по безболезнен начин.

В  Остеопатията  човешкото тяло се разглежда като цялостна  система – огромна  мрежа  взаимовръзки – структурни , физиологични, биохимични, енергични. Затова  нарушенията се  търсят не само на местно(физическо)  ниво,  а  във  взаимовръзката с другите  структури  на  тялото – енергийни, психически  и духовни. Балансирайки биопотоците в организма чрез енергийното  въздействие на  метода, се стимулира жизнената енергия,  която  подпомага  лечебния  процес .

Перцептивната  остеопатия  повлиява  благоприятно следните състояния :

–              остра  и  хронична болка в гърба (гръбначния  стълб), мускулите,  ставите

–              болки  в крайниците

–              болки  в  определен  орган

–              синузит  и  главоболие

–              възстановяване след  травми – счупване, натъртване, навяхване, разтегнати  връзки, ограничения  в  движенията

–              психоемоционални  състояния като: страхове , фобии, обида ,скръб , гняв, нерешителност, загуба, злоба , избухливост, непоносимост към  различни  неща

–              психосоматични проблеми (когато от проблем на ниво  психика се засягат вътрешните органи)

–              в  денталната  практика при протезиране, при поставяне на брекети,  след  операции  в  устната  кухина

–              при естетика  на  тялото – корекция на различни недостатъци, отстраняване  на  отоци (остеопатичен  лимфен  дренаж),  корекция на белези

Перцептивната  остеопатия се препоръчва и за профилактика, като периодично балансиране работата на организма, за да се предотвратят  бъдещи  нежелани  усложнения.

След  процедура  по  Перцептивна  Остеопатия,  човек  се чувства  зареден  с енергия,  чувства  главата си по-лека, тялото  освободено  от  напрежение,  а  денят е изпълнен с  позитивно  настроение.

А сега нека погледнем с повече внимание и грижа към тези , които носят новия живот – бременните и родилките. При тях нуждата от лечение без странични ефекти е най-голяма, за да предпазят от увреждане още неродените си рожби. При бременната жена,  вследствие от промените, които настъпват в организма и  се наблюдават изменения в телосложението и те предизвикват различни по място, вид  и сила оплаквания.

Остеопатична процедура се препоръчва при следните оплаквания:

  • болки по гърба, кръста, таза, както и тежест в тази област
  • болки по долните крайници, следствие от повишеното механично натоварване на опорно-двигателния апарат
  • Нарастване то на плода  повдига  диафрагмата и създава напрежение и дискомфорт  в различни части от гръдната клетка и коремната област
  • главоболие-вследствие емоционално претоварване
  • психоемоционални проблеми – различни негативни емоции, страхове, непоносимост към хора, ситуации и др.

Остеопатичната  процедура може да избави от много неприятни усещания и вече родилата жена. Особено важно е, когато раждането е със секцио или при нормално раждане се е наложила  епизиотомия,  да се възстановят тъканите и органите от тези интервенции по най-бързия и безболезнен начин. Така биха се избегнали последващи пролапси, сраствания и неприятни усещания и  в тази област.

Перцептивната Остеопатия помага и на малките дечица, когато са неспокойни и нервничат, много плачат,често след нахранване обилно повръщат, като тези симптоми обикновено се получават след т.н. родова травма.

Да не забравяме, че профилактиката е най-доброто лечение! Един или два пъти в месеца могат се провеждат  процедури за подържане на балансирано и хармонично тяло и психика.

Обикновенно  при лечение  остеопатичните  процедури се провеждат  през  5 – 6 дни. Независимо, че има подобрение още на първата,  добре е  да се направят 3-5 процедури за по-цялостен и  стабилен  резултат, тъй като тялото е свикнало със старото положение и не иска да променя ситуацията.Така след всяка следваща намеса болките значително намаляват и усещането е за повече лекота и баланс в целия организъм – на всички нива.

Бъдете здрави, дайте шанс на Вселената да Ви помага!

„Няма истинско лечение без промяна на нагласата ни в живота, на душевния ни мир и на вътрешното ни чувство за щастие”

Даниела Мустакова