Стара Загора тръгна на училище

Навръх големия християнски празник Вяра, Надежда, Любов и София – 17 септември 2018 г. Стара Загора тръгна на училище. Градът се изпълни отново с красота и младост, с весела гълчава и настроение. Училищния праг прекрачиха над 17 600 ученици. Над 4500 малчугани завладяха 27-те детски градини. 9000 студенти, от които 1200 първокурсници изпяха „Гаудиамо“ в старозагорската алма матер.

За българина, това е големият ден на знанието. Незабравим ден за всеки от забавачницата до студентската скамейка, а после – за неговите деца и внуци. И така, колелото се върти и всяка година първият учебен ден е най-усмихнат и най-наситен с вяра, надежда, любов и мъдрост.

На необичайно място, на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ пред вечното Самарско знаме, тържествено беше открита новата 177 учебна година за Средно училище „Иван Вазов“. 870 са учениците на едно от най-старите старозагорски училища. От тях 111 са първокласниците, които ще учат в 3 паралелки.

„Всички заедно ще учим, работим и творим в нашето училище, каза във встъпителните си слова директорът Динко Цвятков. – Като част от европейската училищна общност, ние ще продължим да образоваме конкурентно способни млади хора. През новата учебна година нашето училище ще бъде координатор на проект по Програма „Еразъм+“. Ще продължим да участваме в състезания, олимпиади, конкурси на общинско, областно и национално ниво. Искам да пожелая на учителите на СУ “Иван Вазов“ да запазят своя новаторски и будителски дух. На учениците – да бъдат по-активни, по-креативни и по-всеотдайни в учебно-възпитателната работа. На родителите – благодаря за доверието, че повериха децата си да бъдат обучавани в СУ „Иван Вазов“. И не на последно място, благодаря на Община Стара Загора за подкрепата. За това, че пое сериозен ангажимент към учениците да ремонтира и обнови базата на нашето училище. Нека всички заедно да повярваме, че учим в най-доброто училище и живеем в най-добрия град“, каза директорът.

„Господин Цвятков, Вашата инициатива да откриете новата учебна година на това сакрално за всеки българин място – Мемориалът „Бранителите на Стара Загора“ е нов момент, който ще бъде взаимстван от много други училища, каза в приветствието си зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.- Поздравявам Ви за тази инициатива! Какво по-важно от това, на първия учебен ден да дадем път на най-доброто, на най-подходящото място за възпитание на подрастващото поколение!“

Г-жа Сотирова благодари на родителите, че споделят с децата си този тържествен момент. Това доказва, че Стара Загора има много отговорни граждани. Радостно е, че обещанието на кмета Живко Тодоров за обновяване на цялата образователна инфраструктура е споделено. Тази година СУ „Иван Вазов“ ще понесе известни несгоди поради пребазирането. Но всичко това се прави в името на създаването на най-благоприятните условия, за да се възпитава и образова една нация, която има отношение към знанието.

„Няма в предходните десетилетия такова правителство, което да се е отнасяло с подобно отношение към образованието, към образователните институции и към труда на учителя, заяви Сотирова. – За учителите се отделя специално внимание, включително и с материалното стимулиране. Убедена съм, че учителите на СУ „Иван Вазов“ ще мобилизират усилия, за да възстановят името на училището с онези данни, които в историята си е написало като водещо в региона и страната“.

На учениците г-жа Сотирова пожела да приемат учебната година като приятно и полезно забавление. Нека първокласниците и всички ученици, с помощта на родителите, да повярват на учителя, че ги води в най-правилната посока.

От името на ВМРО войводата общински съветник Антон Андонов подари на всички първокласници „Патриотични тетрадки“.

Талантливите възпитаници на училището изпълниха богата концертна програма.

Гости на тържеството бяха още Делян Иванов – секретар на Общината и началникът на отдел „Образование“ Пенка Чавдарова, народният представител от ГЕРБ Радостин Танев, общинският съветник Николай Диков, бивши учители, представители на културни и образователни институции.

Росица Ранчева