Нощ на изкуствата и Европейска нощ на учените в библиотеката – Стара Загора

28 септември 2018 г., петък – за пореден път Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора се включва в Нощта на изкуствата. За трета поредна година изкуствата се побратимяват с Европейската Нощ на учените. Пространствата на библиотеката от ранния следобед до късно през нощта ще бъдат предоставени на деца, учени, преподаватели, музиканти, певци… Разбира се, специално запазено място има и за книгите…

Предлагаме ви пълната подробна програма в библиотеката в партньорство с Британски съвет България, Център по забавна математика, Български географски портал Географ БГ, Тракийски университет, Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите  (ДИПКУ).

Нощ на изкуствата и Европейска нощ на учените – 28 септември 2018 г. (петък)

Европейска нощ на учените REFRESH с Център по забавна математика и Български географски портал Географ БГ, с подкрепата на Британски съвет България

Европейска нощ на учените с Тракийски университет и Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите  (ДИПКУ) – Стара Загора

18:45 ч., фоайе първи етаж

ПРЕДСТАВЯНЕ на участниците в Нощта на изкуствата и Европейската нощ на учените в библиотеката

Нощ на изкуствата

фоайе първи етаж

Колективна изложба „Природни състояния“ – Живопис, графика, рисунка, скулптура, фотография.

втори етаж 

21:30 – 22:30 ч. Концерт „Музика от любими филмчета на Дисни, мюзикъли и евъргрийни”. Участват: Елена Баръмова, Иван Кабамитов, Яница Нешева, Денис Иванов, Нели Нечева, Теодор Петков, Габриела Русева, Стоян Буюклиев, Зорница Златева, Мирела Тошкова. Клавирен съпровод: Полина Влахова.

Европейска нощ на учените REFRESH

фоайе първи етаж

Документална изложба, посветена на 100 години от основаването на Българското географско дружество и 150 години от рождението на акад. Анастас Иширков. Среща с доц. д-р Климент НайденовПрез 2018 г. българската географска общност отбелязва три значими юбилея: Б ългарското географско дружество (БГД) ще навърши 100 години от създаването си на 9 ноември 1918 г.; на 5 април се навършват 150 години от рождението на основоположника на географската наука в страната акад. Анастас Иширков (5 април 1868 – 6 април 1937 г. учен и общественик, роден в Ловеч. През 1891 г. със стипендия на МНП завършва история във Висшето училище (Софийския университет), а след това – география в Лайпциг, където получава и докторат (1895). Специализира в Берлин (1896), Виена (1899) и Париж (1900). Доцент по география и обща етнография във Висшето училище в София (1898) и основател на Географския институт към него; извънреден професор (1903), редовен професор и титуляр на катедра „Обща география и културно-политическа география“ (1909–1934), когато е освободен поради болест; декан на Историко-филологическия факултет (1910/1911, 1918/1919, 1920/1921) и ректор на Алма матер (1915–1916); от 1920 г. е преподавател по география в Свободния университет. Автор на десетки книги и сборници, статии и студии по български и чужди езици. Член на редакционните колегии на редица списания. Действителен член на БАН (от 1906), на Българския археологически институт и др. Председател на Българското географско дружество от създаването му през 1918 до 1934 г. Учен с международна известност, той е дописен член на редица научни дружества в чужбина. Член на българската делегация по сключване на мирния договор в Букурещ (1913). Изпълнява политически, културни и научни мисии на Българската държава в Германия и Швейцария по време на Първата световна война. Умира в София.). На 19 март 1898 г., преди 120 години, акад. Иширков изнася първата лекция по география в Софийския университет, с което полага началото на университетската география в България. Изложбата представя снимки и лична кореспонденция, картички от пътувания на акад. Иширков. Сред тях са снимка на Академичния съвет на Университета от 1905 г., документ за приемането му в Българското книжовно дружество и негов благодарствен отговор, няколко комплекта лекции, негови стихотворения и карикатури, хумористичен журнал, списван от него, материали за даренията му, статии, записки от Академичния съвет и т.н.

Детски отдел   

16:00 – 19:00 ч.  Математически и географски пъзели, демонстрации, задачи и фокуси от математическия фолклор, игри с географски карти, компаси, вкаменелости, химически чудеса с Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св. Климент Охридски“. Презентации, работилници и щандове за деца.

19:00 – 19:45 ч. Как да си направим слънчев часовник? Интерактивно занимание за деца на „Център по забавна математика“.

20:00 – 21:00 ч. Научно кафене „Математически фолклор”. Експериментаторите от Центъра по забавна математика представят задачи от математическия фолклор, техните старовремски и актуални решения, съпоставка на задачите от България с тези от международния фолклор и връзката между математическия фолклор и бита на хората по света.

зала първи етаж   

17:00 – 18:00 ч. Извънземните места на Земята. Презентация на д-р Димитър Желев от Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и съосновател на „Географ БГ“. Къде се правят изпитания на космическите апарати? Къде ще се тренират бъдещите заселници на други планети? От дъното на Световния океан, през пустинята Атакама и Данакилската низина, до вулканите на Хавайските острови… светът се готви за голям скок. Но знаем ли кои места от нашата планета са трамплинът? Събитието е подходящо за деца и за възрастни.

18:00 – 18:45 ч. Математика и Космос. Как да изчислим размерите на Земята? Презентация на Янко Николов от Националната астрономическа обсерватория Рожен и Центъра по забавна математика.

19:30 – 20:30 ч. REFRESH кафене „Светът и всичко в него” – Известният журналист и пътешественик Симеон Идакиев споделя впечатленията си от различни части на света – природа, народи, културно наследство. Симеон Идакиев е български филолог, журналист и пътешественик, леководолаз и ветроходец, роден на 27 ноември 1941 г. в Радомир. Завършил е висше образование във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност българска филология. От 1974 г. работи в редакция „Съвременник“ на Българската национална телевизия. От 1985 г. е продуцент и водещ на популярното географско предаване „Атлас“ на БНТ и автор на над 400 филма обединени от заглавията: „Един мъж, един автомобил, една камера“, „Един мъж, една камера“ и „Непознатата България“. Посетил е над 120 държави на всички континенти. Автор е на многобройни публикации в печата, водещ на радиопредавания, както и на няколко книги: „С яхта около Европа“, „Един мъж, един автомобил, една камера“, „Азиатски маршрути“, „ Мечта по Южния кръст“, „Виа Вита (Сто дни в Латинска Америка )“, „От Коста Рика до Златоград“, „Светът и всичко в него (Америка)“, „Светът и всичко в него (Азия)“, „Черна гора“ „Хърватска“. Автор и водещ на едночасово предаване по Българското национално радио, програма „Христо Ботев“ и едночасово предаване по Телевизия „Евроком“. Член е на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските филмови дейци, Българското географско дружество. През 2014 г. е приет за член и на Кралското географско дружество на Великобритания.

20:30 – 21:30 ч. Архитектурното наследство на Стара Загора от началото на ХХ в. Лекция на представители от фондация „Български архитектурен модернизъм“ за културното наследство на града, включващо обраци на стиловете арт деко, сецесион, модернизъм и други.

21:30 – 22:30 ч. Културно-историческото наследство на българите в Албания. Разговор с Теодора Малинова, докторант в катедра „Социално-икономическа география“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Европейска нощ на учените с Тракийски университет

фоайе първи етаж    

18:00 – 00:00 ч. Тракийски университет представя „Така работят Учените…” Презентации и дебати по различни научни теми; книги и онлайн материали, свързани с научните изследвания и проекти.

фоайе партер   

18:00 – 21:00 ч.  Холистичен алианс на науката. Представяне на здравословни храни от древността до днес, участие на студенти с измерване на кръвно налягане, частични масажи, съвети за здравословен начин на живот.

Европейска нощ на учените с  ДИПКУ

фоайе първи етаж   

18:45 ч. Награждаване на участници в:

– Конкурс за рисунка на тема „Забавни игри от миналото“ (1 – 7 кл.)

– Конкурс за мултимедийни продукти на тема „Игрите на миналото” (2 – 7 и 8 – 12 кл.)

– Конкурс за есе на тема „На игра като прадедите ни“ (8 – 12 кл. и студенти).

18:30 – 19:30 ч. Ателие на тема „Вдъхновени от историята“. С участието на деца, ученици и студенти. Интерактивни занимания с изкуство.

19:00 – 19:30 ч. Интерактивна викторина „Познай откъде!”. Разпознаване на значими исторически паметници в България.

фоайе втори етаж

19:30 – 20:30 ч. Дискусия „Мистични разходки из България“. Тайнствени скални светилища, древни обсерватории, извори с лековита вода, храмове на чудесата, призрачни села, силни енергийни центрове в България – среща с Боряна Кръстева, автор на книгата. Чудни легенди, пейзажи и емоции, представени от сладкодумните местни хора в най-приказните части на страната ни.

тераса първи етаж   

20:30 – 22:00 ч. Нощно парти „С фокус към веселието“. Танци и песни от древността до днес. С участието на Дамски камерен хор „Библиофония“.

Щанд за книги „Находка“

Благотворителен базар на ръчно изработени предмети

Възможност за записване на нови читатели в библиотеката

подготви – Снежана Маринова