Кметът Живко Тодоров откри новата учебна година в училища и в Тракийски университет

„Искам да Ви честитя обновената учебна сграда и Ви желая както започвате с усмивка учебната година, така да я завършите. Да добиете знанията, от които имате нужда и които ще ви трябват в живота. Бъдете сериозни, ядосвайте по-малко учителите си. Радвайте се на новата сграда. Само напред и бъдете успешни“, пожела кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който откри новата учебна година в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“.  Гости на тържеството бяха още Гергана Микова, областен управител на Стара Загора, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието и зам.-кметът по строителство Янчо Калоянов. Водосвет отслужи старозагорският митрополит Киприан.

Сградата на гимназията беше модернизирана и се въведоха мерки за енергийна ефективност по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“. Положена е топлоизолационна система с водоотблъскваща силикатна мазилка. Поставена е петкамерна РVС дограма, покривът е топлоизолиран, всички стаи са шпакловани и боядисани, подменени са подовите настилки и всички врати. Осигурена е достъпна среда за лица в неравностойно положение. Общата стойност на инвестицията в учебното заведение е 1,3 млн. лв.

Директорът на училището д-р Камен Ябълкаров връчи на кмета грамота на признателност и благодарност за всичко, което е сторено за доброто на училището.

Живко Тодоров присъства и на откриване на учебната година в Средно училище „Максим Горки“. Учениците тук се радват на реновиран физкултурен салон, обновен с пари от капиталовата програма на Общината.  Той бе осветен от митрополит Киприан.

„Започва нова учебна година, с нови предизвикателства. Пожелавам Ви да бъдат положителни, защото усилията, които ще положите, ще имат резултати. Зарадвайте учителите и родителите си“, заръча кметът Живко Тодоров. „Искам пред Вас да обещая, че както тази година обновихме салона, догодина ще имате обновен училище двор“, каза още градоначалникът. Той похвали директорката Марияна Пенчева, че е много напориста и се бори непрекъснато за училището си, а тя отвърна, че когато има кой да откликва, нещата се случват.

Кметът Живко Тодоров приветства преподавателите, студентите и първокурсниците в старозагорската Алма матер. За тази учебна 2018/2019 година в Тракийския университет има нова специалност и три нови магистърски програми. По традиция първия учебен ден гости и домакини посрещат с тържествен ритуал на форума в учебното заведение.

В приветствието си кметът увери академичната общност, че винаги може да разчита на подкрепата на Община Стара Загора. „Тракийският университет е с много традиции, с прекрасни преподаватели и много хубава база, която непрекъснато се подобрява, благодарение на ръководството. Каквото е необходимо, ще бъде направено, за да бъдат подобрявани условията, в които учите и добивате знания. Пожелавам ви да се забавлявате и да учите през годината. А вашите преподаватели да ви помагат, защото в днешно време  младите хора имат нужда от малко помощ, с останалото сами ще се правят. Успех ви пожелавам, бъдете живи и здрави! Нека наистина да ви е ползотворна годината!“, каза още живко Тодоров.

Благослов и водосвет за успешна учебна година отслужи старозагорският митрополит Киприан. Академично слово произнесе ректорът проф. Иван Въшин, който поздрави зам. председателя на Народното събрание Емил Христов, областния управител Гергана Микова, председателя на Общинския съвет Таньо Брайков и другите официални лица.

Тази година в университета е разкрита нова специалност „Индустриално инженерство“ във факултета „Техника и технологии“ в гр. Ямбол, съобщи зам.-ректорът по учебната дейност проф. дсн Гюрга Михайлова. За новата учебна 2018/2019 година са открити и три нови магистърски програми – две във факултета „Техника и технологии“ и една в Стопанския факултет.

За първи път прага на висшето учебно заведение прекрачиха над 1200 първокурсници по двете учебни степени – бакалаври и магистри. В него се обучават над 9 000 студенти по 33 специалности след средно образование. В университета работят 650 хабилитирани преподаватели, студентите се обучават в 58 магистърски  и 9 докторски програми.

В момента върви прием на документи за магистърски програми – до края на септември и докторантури – до края на октомври, съобщи още проф. Михайлова.