Детска градина „Загоре“ уверено тръгна напред и нагоре

С вяра, надежда, любов и мъдрост започна новата учебна година в кварталната Детска градина № 11 „Загоре“ Стара Загора. И най-вече с огромна майчина обич и грижовност към всичките 89 дечица.

Преди половин година бях на това позакътано място, което днес не можах да позная- изчистено, пребоядисано, подредено, разкрасено. Дори в сухото шадраванче бяха разцъфтели като в чудна градинка есенни цветя.

Посреща ни новата директорка Антония Тончева – радостна,усмихната, доволна да срещне драги гости и всичките родителите на малчуганите. И като в приказките бързо се подредиха под есенното слънчице малки столчета, малки пейчици, малки масички и много, ама много красиви дечица.

Най- напред ни поканиха при най-малките, тригодишните, които за първи ден се отделят от ръката на мама и тати. На повечето от тях, не им пукаше, но две-три сладурченца тихо ронеха едри сълзи. И госпожите ги гушнаха, започнаха да им шепнат на ушетата, че ще се случат много хубави неща, а отвън ги чакат и мама и кака…

Гого, обаче си хареса г-жа Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, хвана я за ръка и така се усмири. (Младежът явно от малък има нюх).

От малката масичка ухаеше на топъл хляб и мед, а на двора „абитуриентите“, т.е. подготвителната група „загряваше“ за предстоящата концертна програма, която им беше възложена като на най-големи.

Посрещаме новата учебна година в пребоядисана и освежена сграда, похвали се директорката Антония Тончева.- Всички учителки, лелички и помощник възпитатели се запретнахме и освежихме с латекс всички помещения, табла и украса. Поставихме нови пердета. Учителките знаят „бели магии“ и старите шкафчета заприличаха на нови. Тази година помолихме родителите вместо букети да донесат за децата си от първа и втора група играчки, а в трета и четвърта – книжки, пъзели и магнитни буквички и цифрички“.

Г-жа Тончева обясни, че благодарение на детската ясла в квартал „Кольо Ганчев“ е направен много добър прием. Освен това поддържат прекрасни приятелски отношения с Начално училище „Кольо Ганчев“. Представителна група от градинката ги е поздравила за първия учебен ден. А за празника в ДГ “Загоре“ първокласниците от училището, начело с директорката Галина Петкова, върнаха визитата, за да бъде този ден още по-незабравим и пъстър.

Уважаеми родители, поздравявам ви че сте тук и за това, че имате отношение за случващото се в квартала, каза Иванка Сотирова. – Неслучайно избрахме със секретаря на Общината Делян Иванов и началника на отдел „Образование“ Пенка Чавдарова да дойдем тук в ДГ „Загоре“. В днешните условия не би трябвало да се различава обучението в детската градина, в която и да е част на града, както и в началното училище. Всички са деца на България. Всички трябва да се стремим да постигаме образователни резултати, за да бъде не само на всяко дете пътят му успешен в живота, но и за всички нас. Защото това ще бъде просперитетът“.

Сотирова обърна внимание на положителната промяна в градината. Тя изрази благодарност към колектива на заведението, който за няколко месеца е постигнал много.

Бъдете уверени, че Община Стара Загора прави необходимото, за да подобрим условията в цялата инфраструктура на образованието, сподели зам.-кметът. – Кметът Живко Тодоров има идея през следващата година да се насочат усилията по облагородяване на дворовете на детските градини и училищата. Вече се приключва с ремонтите почти на всички детски градини. Важно е да имаме обединени усилия – родители, учители и община!  На добър час за първия учебен ден! И нека празничното настроение и доброто да ни съпътстват през цялата година“.

След изнесената концертна програма, започнаха танците, забавленията и почерпката.

Малчуганите от първа групичка влязоха в Детската градина по червения килим. Г-жа Сотирова удари звънчето, украсено със здравец и невен, а г-жа Чавдарова поля с менчето вода, всичко да върви по вода.

Росица Ранчева