РАННА ЕСЕН 2018 в Стара Загора и наблизо – пълен Пътеводител на културния стопаджия

Подбрани от екипа на Долап.бг най-интересните културни събития в ранната есен на Стара Загора – 20 септември – 30 октомври 2018 г.

Бъдете информирани и непременно посетете!

СЕПТЕМВРИ 2018

20 септември, четвъртък, 18:00 ч. Регионална библиотека „Захарий Княжески“, зала първи етаж

Представяне на новата преводна книга „Salam, Европа!“ от Кадер Абдолах, прев. от нидерландски Николина Сиракова, под редакцията на доц. д-р Иво Панов, издателство „Панорама“ при СПБ. В „Salam, Европа!” холандският писател от ирански произход Кадер Абдолах ни отвежда в края на деветнадесети век, за да придружим един персийски шах в неговото пътешествие из страните на Европа. И макар авторът да предупреждава, че в романа му всичко е подчинено на художествената измислица, в описаните герои и събития откриваме любопитни паралели с реални персонажи и факти от персийската и европейската история. Повече информация http://crosspoint.mediabg.eu/?p=26892

20 и 27 септември, четвъртък, 19:00 ч. – Драматичен театър „Гео Милев“       

„Сватбата на Фигаро” голяма зала ПРЕМИЕРА

по Пиер Огюстен Карон Бомарше, адаптация и постановка Мартин Киселов

21 септември, петък, 18:30 ч., Библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, зала първи етаж:

Концерт на GloBalKan:

Недялко Недялков – кавал

Владимир Кърпаров – саксофон

Петър Миланов – китара

Стоян Янкулов – Стунджи – ударни

Богдана Петрова – вокал

Билети на място: 10 лева

20 септември, четвъртък, 20:00 ч., Къщата на архитекта

Пътешествия и истории за оцеляване. Първото събитие от колаборацията между „Кинематограф” и „Къщата на Архитекта” ще ни разходи из осем страни от три континента. Започвайки с една необичайна история от Тайланд, минавайки през Карибския басейн и Европа, ще се върнем към Далечния Изток и приключим в Централна Азия с едно необикновено, спиращо дъха приключение. Темите на разговор ще бъдат хем разнообразни – спорт, социални проблеми, история, политика, оцеляване в дивото, хем – обединени под общия знаменател на Пътя. Водещият Йоан Димов ще допълни историите и ще ви преведе през едно страхотно пътешествие, наситено с дълбоки истории.

25 септември, вторник, 18:00 ч., Къща музей „Гео Милев“                             

Европейски дни на наследството. Среща с д-р Георги Иванов (Жорж Трак) на тема: „Българската култура като наследник на Тракия. Древните артефакти – съчетание на минало и настояще“. Художникът Георги Иванов (Жорж Трак) е завършил Университета за национално и световно стопанство, МИО София и Художествената академия през 1990 г. в класа на проф. Светлин Русев. От 1993 г. е член на световната асоциация на музеистите в Равена, която прави своите сбирки на всеки две години в различни страни на света и участва в нейните изложби с мозайки, релефи и скулптори.Основава Културен център „Тракарт“ в подлез Археологически в Пловдив. Там експонира, поддържа и съхранява античната мозайка „Ирени“. Емблематично място, обединяващо античност и съвремие. Общественик, работещ на широк фронт от възстановяването и изписването на рухналата църква „Св. Иван Рилски“ в свищовското село Алеково, /последната сграда, в която е работил Кольо Фичето/ до изграждането на Водната спирала на Централния площад в Пловдив, поставена в деня и по случай приемането на България в Европейския съюз.

26 септември, сряда, 18:00 ч. , Къща музей „Гео Милев“

Представяне на книгата на Пламен Петков – „Голямата работа“. И във втората си книга „Голямата работа“ Пламен Петков ни среща с Иван Галинов – детективът, разплитащ сложните криминални казуси. Но тук авторът е включил много по-разнородни по съдържание разкази. В повечето от тях разкрива съвременната българска действителност в цялата й бруталност, корупция, липсата на правосъдие, немотията и несгодите на обикновения българин. Героите са живи персонажи, които човек може да съпостави с реални хора от заобикалящия го свят. За пръв път виждаме Пламен Петков и като сатирик и ни напомня на майсторите в жанра. Сатирата му е остра и актуална по Ботевски, както и включените стихотворения. В тази книга авторът е многоцветен. На места ще ви разсмее, на други разплаче, а на трети остави без дъх. Пламен Петков изгражда интересни и увлекателни сюжети на своите разкази. Те държат будно вниманието на читателя за случващото се, увличат го в разнищването, раздиплянето съдбата на героите. Крум Гергицов

26 септември, сряда, 20:00 ч.,  Къщата на архитекта

„Дъга – разкази в картинки“ – документален филм

Режисьор: Мария Николова Участва: Леонид Йовчев

Леонид Йовчев се опитва да намери първия брой на списание „Дъга“ – любимото комикс списание от неговото детство. Филмът изследва един културен феномен: В разгара на социализма – през 1979 година в България се появява детско списание, пропагандиращо западно влияние – комиксово изкуство. Това списание съществува повече от десет години и огромният му, тираж – 300 000 се изкупува до последната книжка. Списание „Дъга“ е единствено по рода си издание, не само в България, а в целия бивш Социалистически блок. Някои от сериите и героите на „Дъга“ живеят и днес в умовете на хората и са оставили трайна диря в оформянето им като личности.

ВХОД СВОБОДЕН!

27 септември, четвъртък,19:00 ч. Зала Опера

ПРЕМИЕРА – за първи път в България

„Малкият принц“от проф. Александър Йосифов, мюзикъл за деца и възрастни

Режисьор, сценография и костюми: Денис Иванов

Диригент: Младен Станев

Участват: Иван Кабамитов, Теодор Петков, Мехмет Бурхание (Турция), Нели Нечева, Христиана Христова, Денис Иванов, Нина Димитрова, Евген Сурмиевич, Пламен Асенов, Петър Янкулов, Никола Марулев, Маргарита Йовчева, Виолета Димитрова и др.

Солисти, хор и оркестър на Държавна опера – Стара Загора

28 септември, петък

Нощ на изкуствата – по отделна програма

В Нощта на изкуствата Художествената галерия, Регионалния исторически музей, библиотеките, читалищата и другите културни институции отварят вратите си за старозагорци и гостите на града. Програмата на Нощта е богата и наситена със събития – изложби, концерти, литературни четения.

Тази година за втори път е съчетана с Европейската Нощ на учените.

29 – 30 септември, събота и неделя, Парк „Артилерийски“

„В сърцето на Тракия” – Трети национален фолклорен танцов фестивал Организатори: Община Стара Загора  и Народно читалище „Родина-1860”

29 септември, събота, 10:30 часа – Откриване в Парк „Артилерийски“

30 септември, неделя, 11:00 ч. „Учебен час на открито“ – разучаване на хора от различни фолклорни области

ОКТОМВРИ 2018

1 октомври, понеделник, 19:00 ч., зала Опера – Откриване на Сезон 2018/2019 г. на Държавна опера-Стара Загора

„Нестинарка“ – балет по музика на Марин Големинов

Хореография: Маргарита Арнаудова

Постановка: Олеся Пантикина

Сценография: Иван Токаджиев (по идея на Мария Трендафилова)

Костюми: Ана-Мария Токаджиева (по оригиналните костюми на Мария Трендафилова)

Асистент хореограф: Силвия Томова

Балет на Държавна опера – Стара Загора

1 октомври, понеделник, 20:30 ч., зала Регионална библиотека „Захарий Княжески“, зала първи етаж

Международен ден Музиката

Концерт на проф. Ростислав Йовчев – пиано и камерен ансамбъл „Колегиум музикум SZ“

Солист: Линка Стоянова – сопран

2 октомври, вторник, Драматичен театър „Гео Милев“

ПРЕМИЕРА „Пинокио“ по Карло Голдони, драматизация Рада Москова

ще се играе и на 9, 16 и 23 октомври.

Постановка и сценична среда: проф. Андрей Аврамов

Музикално ръководство: Евгени Господинов

Участват: Тодор Тодоров, Цветомир Черкезов, Стефан Борисов, Жоро Райчев, Миленка Сотирова, Илина Илиева,

Италианския писател Карло Колоди е написал историята за  дървената кукла Пинокио през 1883 г. По тази приказка е създадена пиеса.

 2 октомври, вторник, 18:00 часа, РИМ – ІV експозиционно ниво

Библиотека „Родина” представя новата книга на старозагорската поетеса Виолета Бончева „Капчици от Ескобедо”, с участието на Пламен Анакиев – ИК „Огледало”, София. „Капчици от Ескобедо” е десетата поредна книга в творчеството на Виолета Бончева – поетеса, прозаичка и преводачка от испански език и нейна четвърта белетристична творба. Тя съдържа 33 разказа и новели. В не малка част от творбите влияние има тригодишното й пребиваване в Мексико, където тя работи и учи испански език, както и продължителните й престои в Германия, Италия, Гърция. Героите са от всички прослойки на обществото, наши съвременници, които по свой уникален начин изразяват отношението си както към социалните, така и към нравствените проблеми.

2 октомври, вторник, 15:00 – 19:00 ч., Къщата на архитекта

Европейската нощ на прилепите, нформационна кампания от екипите на Зелени Балкани и Къщата на арх. Димов.

Презентация в „Пещерата на прилепите“, прилепна гимнастика, различни ателиета, арт работилници, изложби, рисуване и много изненади, ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите. Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

3 октомври, сряда,17:00 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Откриване на Мобилна изложба „Стари истории в ново време“

3 октомври, сряда, 18:00 – Регионална библиотека „Захарий Княжески“, зала първи етаж

„Градът“ – литературно четене на старозагорски поети

Организатор: Община Стара Загора; НЧ „Николай Лилиев“

5 октомври – Празник на Стара Загора

По отделна програма

6 октомври, събота, 19:00 ч., зала Опера

ПРЕМИЕРА

Оги но мато („АЛЕНОТО ВЕТРИЛО“) – японска опера

Музика: Кумико Танака

Либрето: Кейдзо Ямамото, по идея на Кейдзо Ямамото и Кенджи Вакай

Диригент: Шунго Морияма

Постановка: Шинджи Тава

Осветление: Кенджи Юноки

Оператор на субтитри:         Маюми Ояма

Солисти:  Рика Куниката, Кенджи Вакаи, Рика Ватанабе, Шьова Маеда, Мегуми Кумано, Шинджи Намикава, Кадзуми Муракава, Чиеми Нишимура

Оркестър на Държавна опера – Стара Загора

Хор на Шикоку Никикай; Хор на Държавна опера – Стара Загора

6 октомври, събота, с. Оряховица

Фондация „Миню Балкански“ открива Регионален център за извънкласни дейности по математика, физика и информатика. Центърът е разположен в кампуса на фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица, община Стара Загора. Занятията тук ще се провеждат редовно всяка събота и неделя в хода на учебната година и през ваканциите. По този начин, много младежи от областите: Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Хасково, Пловдив и др. ще получат реална възможност да развиват техните знания в областта на науките под ръководството на преподаватели с доказан опит и потвърдени резултати.

13 октомври, събота, 9:30 – 17:30 ч., Куклен театър – Стара Загора

TEDxStaraZagora:Unleashed, второто издание на международния формат TEDx в Стара Загора

Вход – с билети

TED е организация с нестопанска цел, посветена на идеите, които заслужават да бъдат споделяни (Ideas Worth Spreading). Началото й е поставено през 1984г. под формата на конференция, която събира хора от три сфери: технология, забавление, дизайн. Оттогава обхватът й се разширява все повече.Заедно с двете годишни конференции – TED в Лонг Бийч и Палм Спрингс всяка пролет и конференцията TEDGlobal в Единбург, Великобритания всяко лято – TED включва спечелилият много награди TEDTalks видео сайт, Проектът за Свободен Превод , TED Talks, вдъхновяващата TED Fellows и програмите TEDx, както и Годишните TED Награди.TEDx обединява хора, споделящи опит и вдъхновение чрез програмата за местни, самостоятелно организирани събития, изградени около TED прожекции и презентации на живо. Early Bird билетите са в продажба до 15-ти септември:https://sabitie.bg/event/konferentsii-i-seminari/TEDxStaraZagora.325

 12, 13, 14 октомври, петък, събота, неделя, 14:00 ч. Регионален исторически музей – Стара Загора

Фестивал на виното и културното наследство Августиада, за седми път в Стара Загора, по отделна програма http://www.avgustiada.com/

Над 30 български и чуждестранни изби, храни от Швейцария, Италия, Испания, които за първи път ще се представят в региона, занаяти, концерти, конкурс за „Царица на Августиада“, спектакъл в Старозагорската опера, последван от Гала вечеря с брилянти музиканти и интересна програма. Страна – партньор на тазгодишното издание е Швейцария.

13 – 14 октомври, събота – неделя, НЧ “Климент Охридски“

Втори Фестивал „Здравей, здраве“ по отделна програма https://dolap.bg/2018/09/13/

Фестивалът популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве, като използва основно ресурсите на Стара Загора и за Стара Загора.

13 октомври, събота, 16:00 ч. и 18:30 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески“, зала първи етаж

Кино-литературен фестивал Синелибри 2018  представя Филмите „Безкрайната градина“ и „На плажа Чезъл“

18 октомври, четвъртък, 18:00 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески“, зала първи етаж

Отбелязване 70-годишнина на Любчо Иванов, журналист и поет от Стара Загора и представяне на новата му книга „Бащата на Нещата“

19 октомври, петък, 20:00 ч., Къщата на архитекта

Късо кино в Къщата на архитекта

Един баща, който не иска нищо повече от това сина му да го вижда отново като Батман.

20 октомври, събота, 16:00 ч. и 18:30 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески“, зала първи етаж

Кино-литературен фестивал Синелибри 2018 представя филмите „Извън пътя“ и „Където има любов, има и омраза“

26 октомври, петък, 19:00 ч., зала Опера

ПРЕМИЕРА „Хубавата Елена“ – оперета от Жак Офенбах

Режисьор: Славчо Николов

Сценография: Иван Токаджиев

Костюми: Ана-Мария Токаджиева

Солисти, хор, оркестър и балет на Държавна опера – Стара Загора

30 октомври, вторник, 19:00 ч., зала Опера

„Лебедово езеро“ балет от П. И. Чайковски

Постановка и режисура: Силвия Томова по хореографията на Мариус Петипа, Лев Иванов, Анастас Петров и Калина Богоева – редакция Силвия Томова (2017)

Художник декори и костюми: Денис Иванов

Консултант, изпълнител: Първолета Чавдарова-Летиция

Балет на Държавна опера – Стара Загора

ДЮСОБ „ Маргаритки“ при Държавна опера – Стара Загора

Изготви: Уляна Кьосева