„Сватбата на Фигаро” по Пиер-Огюстен Карон дьо Бомарше – премиера в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора

На 20 септември 2018 г., (четвъртък), от 19:00 часа, на голяма сцена, ще се състои първата премиера в Драматичен театър „Гео Милев” за сезон 2018/2019 – „Сватбата на Фигаро” по Пиер-Огюстен Карон дьо Бомарше.

Адаптацията и режисурата на постановката са дело на Мартин Киселов, преводът е на Банко Банков, сценографията и костюмите – на Мартина Варийска.

Действащи лица и изпълнители: ГРАФ АЛМАВИВА, върховен съдия на Андалусия – ДИМИТЪР МИТЕВ; ГРАФИНЯ РОЗИНА, негова жена – ВЕСЕЛА ПЕТРОВА; ФИГАРО, камериер на Графа – ИВАН КАЛОШЕВ; СЮЗАН, камериерка, годеница на Фигаро – МАРИЯ ПЕНЧЕВА; ИЛИНА ИЛИЕВА, МАРСЕЛИНА, икономка – ГАЛЯ АЛЕКСАНДРОВА; КЕРУБИНО, паж на Графа – ИЛЧО ДИМИТРОВ; БАРТОЛО, доктор от Севиля – СТЕФАН ДЕЛЕВ; БАЗИЛИО, учител по клавесин – ГЕОРГИ РАЙЧЕВ; АНТОНИО, градинар, вуйчо на Сюзан и баща на Фаншета – КОЛЬО СТАЙКОВ; ФАНШЕТА, слугиня, дъщеря на Антонио – ДИЛОНА ДИЛОВА, ПЕТЯ МИЛКОВА; ГРИПСОЛЕЙ, слуга – ЦВЕТОМИР ЧЕРКЕЗОВ.

Няколко думи за постановката от Мартин Киселов: „Сватбата на Фигаро” е една от онези „класически” пиеси, които са правени толкова пъти, че човек просто няма как да не се притесни!… Всички знаят операта на Моцарт, всички зная “Фигаро-тук! Фигаро-там!”, всички знаят всичко. Какво ново да кажеш на зрителите? Как да го направиш по-оригинално? „По-така” дето обичат да казват по-отраканите…

Когато се заехме с представлението, решихме, вместо да се правим на интересни, да се поразровим в по-дълбоките пластове на тази иначе чаровна, бърза и остра комедия. И открихме залежи от простички и много човешки истини – емоции, ситуации и взаимоотношения отвъд фарсовия карнавал на сюжета, които ни развълнуваха дълбоко. Бомарше ни впечатли с изключителното си познаване на любовните и властовите отношения, на човешкия характер, на природата на чувствата.

Колкото повече изследвахме тези нови (за нас) елементи на текста, толкова повече си казвахме – трябва да споделим това със зрителите. И дръзнахме да включим няколко своеобразни «интервюта» с персонажите в различни моменти от действието, монологчета, в които те споделят моментните си мисли, своите илюзии, заблуди и мечти. Тези «интервюта» придадоха една особена перспектива на «безумния ден» на Фигаро, перспектива, която превърна пиесата в показен коментар на безумието на любовта, на брака, на изпитанието да търсиш начин да живееш в мир със своите желания и интересите на другите.

Така, без да отнемаме от силата на комедията, открихме че пиесата може да говори на много нива и да вълнува не само с хумора, но и с дълбочината си.

Дано сме намерили по нещо за всеки зрител.

Пък дали епо-така?…

Абе, здраве да е!

ПРЕМИЕРА – на 20 Септември 2018 г., четвъртък, от 19:00 часа на основна сцена в Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора. Спектакълът ще се играе и на 27 септември.