Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: „Млади математици, вие сте гордост не само за Стара Загора, но и за България“

„Вие сте гордост не само за Стара Загора, но и за България“! Това каза кметът на Община Стара Загора на 12 септември 2018 г. по време на срещата му с осемте старозагорски ученици, които през това лято от четири международни олимпиади по математика донесоха 9 медала. „Успехите ви наистина са много сериозни и то в изключително трудна и престижна сфера, каквато е математиката. Това показва, че в Стара Загора има много сериозен потенциал от деца, които притежават интелектуални умения, имат устрем и са насочени от родителите си в правилната посока. Защото освен ум и упоритост, човек трябва да работи и в правилната посока, за да има успехи.

Това нямаше да се случи без активната дейност на учителя ви Любомир Любенов, който за пореден път доказа че е човек, който наистина заслужава да бъде отличен с най-високото отличие на Стара Загора. Защото именно той стои в основата на тези успехи. И аз му благодаря. Зная колко неблагодарна е работата на учителите в днешно време.

Господин Любенов, това което Вие правите, е много достойно и води до сериозни резултати“, каза градоначалникът.

Олимпиадите, в които старозагорци водиха битки и победиха бяха в Сингапур (6 – 9 юли 2018), Сеул (13 – 17 юли 2018), Банкок – IJMO (27 – 31 юли 2018) и Хонг Конг (31 август – 3 септември 2018).

Петокласникът от Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ Александър Данчев завоюва златен медал на проведената в Банкок младежка олимпиада по математика – International Junior Math Olympiad – IJMO. Златен медал от Hong Kong International Mathematical Olympiad – HKIMO донесе и шестокласникът от същата гимназия Любен Карбанов. Сребро от олимпиадата в Хонг Конг спечели и Пламен Желев, 6 клас, ППМГ „Гео Милев“, а Атанас Вълчев, 6 клас, ППМГ „Гео Милев“, се окичи с бронзовия медал. Александър Данчев е бронзов медалист и от олимпиадата в Сеул. Най-малкият старозагорски математик, второкласникът Йоан Михайлов от СУ „Максим Горки“ е със сребърен медал от Singapore International Math Olympiad Challenge (SIMOC). От Сеул, където се проведе World Mathematics Invitational, със сребърен медал се завърна и седмокласникът от Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ Мирослав Минчев. Бронзови медалисти от математическото състезание са и осмокласникът Теодор Танков, който вече учи в Американския колеж – София, брат му Максим Танков, 3 клас, НУ „Димитър Благоев“ и Александър Данчев, 5 клас, ППМГ „Гео Милев“.

„Преди три години медалист беше само Михаил Михов. След още две години – станаха трима, а сега са осем. Може би това е най-голямото постижение – да увличаме след себе си повече деца и повече родители, които са част от успехите“. Това каза по време на срещата легендарният учител Любомир Любенов. Освен наставник, той е и координатор на българското участие в олимпиадите. – Нямаше успехът ни да бъде толкова добър, ако още в началото, лично Вие, господин Тодоров, не ни подадохте ръка. С първото подпомагане на Мишо да участва в Сингапур през 2015 г., се появиха вече 22 сериозни състезатели. Второкласникът Йоан дори има два медала от Банкок и Сингапур. Т.е. два пъти е стигал до Екватора и два пъти се е справял с времето. Шампионът на Азия от миналата година Теодор в Сеул, Южна Корея, не само спечели бронзов медал за решаване на задачи. Той имаше разработка, която е на трето място в цялото състезание – „Числовата редица на Фибоначи“. Миналата година Миро спечели купа, тази – в Сеул спечели сребърен медал. Освен това, той спечели и конкурса на списание „Математика“.

Да поздравим сребърния медалист Пламен, бронзовия медалист Наско и най-накрая нашите златни медалисти Любен и Сашо.

Първо – това много ме радва. Освен това зад успехите стоят не само един човек, а и няколко други учители като Пенка Парапанова и Васил Стоянов, които продължават да работят. Те знаят какво е това олимпиада и знаят как да работят с талантливи деца“, сподели г-н Любенов.

Той отбеляза още, че нашите деца са посланици на Стара Загора и на България в редица точки на Азия, която е меката на математиката. На първите места в световните олимпиади са Китай, Корея и Япония. Трудна работа е да се пребориш с толкова много китайци и всеки китаец е потенциален световен шампион. Състезанията са много трудни, но много по-важното е, че децата са повече, и че родителите, които ги подкрепят са повече.

За всяко състезание, ръководители на българските отбори са били от Стара Загора: в Сингапур -Ева Михайлова; в Сеул -Валентина Минчева; в Банкок – бащата на Александър Данчев и в Хонг Конг – Надя Карбанова. Т.е. Стара Загора е доминанта.

От името на „звездите на математиката“ Теодор Танков връчи на кмета снимка на звездното небе над Стара Загора, на 12.09.2018 г. 10:00 ч. и изрази благодарността и признателността на всички медалисти.

За по-нататъшна битка на 28 и 29 декември тази година е поканен Любен Карбанов на световната олимпиада на шампионите, която ще се проведе в Джакарта, Индонезия.

В неформален разговор Любомир Любенов сподели, че олимпиадата е преди всичко емоция и увличане към нещо по-голямо. Според него, участниците в тази надпревара на умниците, го постигат. Старозагорецът Цветомир Петров е от водещите специалисти на Google. Синът на математика Павлин Пеев е водещ IT специалист на САЩ. Синът на Донка Черковска – Браян – също… Много хора, които са водещи учени и специалисти в света са минали през олимпиадите по математика, по информатика, по физика.

Стара Загора всъщност е люлка на математици. Тук е роден Иван Салабашев, автор на първия български научен труд по математика. Организатор на първия математически кръжок е пак старозагорец – Георги Шишков. След 1945 г. той заминава за Германия, където създава немско философско дружество. Проф. Минко Балкански, проф. Станилов, от с. Горно Ботево и др. Вероятно Стара Загора е силно енергийно поле, което добре влияе на точните науки.

Лично кметът връчи на всяка „звезда“ подаръци.

Росица Ранчева