Малки природолюбители тренират за голямото почистване

„Децата, родителите и колективът на ДГ No 16 “Горски кът“, която се намира на територията на Старозагорските минерални бани, решиха да се включат в кампанията „Да изчистим България заедно“. Мотото, под което ще участват малчуганите е „Да съберем дружината – да изчистим градината“. Събитието ще се проведе един ден предсрочно – на 14 септември 2018 г., тъй като доброволческата инициатива на БТВ е на 15 септември,когато е почивен ден за децата“. Това съобщи за dolap.bg вр.и.д.“директор“ Стефка Колева.
Целта е да се изгради обществена чувствителност по въпросите свързани с околната среда и да направим България чиста в дългосрочен план. Главната роля е поверена на децата, които с действията и начина си на мислене, да се превърнат от доброволци за един ден в
неизменни посланици на каузата да направим България чиста.
За да се осъществи инициативата по най-добрия начин, вече втора седмица в детската градина кипи творческа подготовка. За всички деца има еднакви фланелки с логото на кампанията“ Зеленко“, набавени са им ръкавици и чували, набелязани са маршрутите за почистване не само в, но и извън детската градина. Вече са направени и първите тренировки как най-бързо, лесно, правилно и разделно да се събират отпадъците.
Децата с нетърпение очакват деня, в който ще се събере дружината и заедно ще вършат добри дела.
Другото много голямо събитие е официалното откриване на новата учебна година, което ще стане на 17 септември 2018 г. Усилено се репетира концертната програма. Уточнени са тоалетите и костюмите, прическите, участието на учителките, музиките, игрите и забавленията. 16 „абитуриенти“ от четвърта група ще въведат новото попълнение от 26 тригодишни момиченца и момченца. Подготвени са и много празнични изненади и специални вкуснотийки.
ДГ № 16 “ Горски кът“ е единствената санаториална детска градина в община Стара Загора. Тя се намира в подножието на борова гора и въздухът й е кристално чист. Специалисти са категорични, че климатът и въздухът са дори по-добри от тези в прочутия град Сандански.
Само 20 от всичките 87 деца, имат дихателни проблеми – асма, спастичен бронхит и др. Но много често, само месец-два след редовното посещение на градината, помпичките стават ненужни, приемът на лекарствата се редуцира, докато след година – се забравя. Всички останали сладурчета са здравички и закалени, радват се на топли грижи и обич.

За децата, които са разпределени в 4 групи, се грижи персонал от 21 човека, включително и медицинско лице.

Градината е реновирана, снабдена е с локално отопление, собствена кухня и екстри от всякакъв характер. Най-важен от всичко е екипът от нахъсени и амбицирани учители, влюбени в децата. Хубаво е и това, че половината от тях са опитни, а другата половина – млади, така че налице е приемственост и прекрасен социално-педагогически климат.

От два месеца, вр.и.д. „директор“ е Стефка Колева, която няколко десетилетия беше директор на елитната старозагорска ДГ No 66 „Детски рай“. Тя веднага въведе няколко нужни подобрения. Най-напред всички групи са снабдени с лаптопи, което е крайно необходимо за учебния процес. На всички прозорци в стаите, залите и коридорите се усмихнаха пердета с различни весели цветове. Заоблиха се ъглите на масичките, за да няма проблеми с палавниците. Закупиха се диванчета за предверието, за да става по-лесно и интелигентно обуване, събуване, обличане и пр. на малчуганите. А колко много нови идеи от всякакъв характер се обсъждат, ще ви уведомяваме при реализирането им.

Сега най-важно е „Да съберем дружината и да изчистим градината“!

Росица Ранчева