Нели Нечева защити българската вокална школа

От 27 август до 7 септември 2018 г., за първи път в България, в родния град си Стара Загора, голямата оперна прима  Веселина Кацарова  проведе Вокален майсторски клас. След предварителна селекция, в него се включиха 13 певци от 6 страни.

Маестрата работи заедно с корепетиторката Боряна Ламбрева, неизменна и дългогодишна корепетиторка на майсторските класове на Райна Кабаиванска и с вокалния консултант Николай Ханджиев.

Заключителният гала концерт на участниците в майсторския клас на г-жа Кацарова се състоя на 7 септември 2018 г. с оркестъра на Старозагорската опера под диригентската палка на Владимир Бошнаков.

Концертът започна с Увертюра на „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт.

Първа на сцената излезе американката Мари Вайлънкорт, която е артист-хорист в Държавна опера – Стара Загора. Тя вдигна много високо летвата с ария на Царицата на нощта от „Вълшебната флейта“ на Моцарт. След нея с лекота, стил и финес, „летвата“ премина французойката Мари Елизабет  с Каватина на Ромео от „Капулети и Монтеки“ на Винченцо Белини.

Христина Христова изпълни ария на Графинята от „Сватбата на Фигаро“, а Ралица Василева – ария на Арсаче от „Семирамида“ на Росини.

Женското присъствие „наруши” младият тенор  Едиз Озтюрк от Турция с ария на Зигфрид от „Валкюра“ на Вагнер.

Безупречна, китайката Пинг Ванг изпълни блестящо сцената на полудяването на Лучия от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети. След нея Яна Узунова се представи с ария на Леонора от „Фаворитката“ на Доницети.

Бравурният финал на първата част направи другата китайка Хи Юз. Това превъзходно колоартурно сопрано взриви публиката с арията на Джилда от второ действие на „Риголето“ на Верди.

Втората част на концерта започна с Увертюра на „Кармен“ от Бизе. Веднага след това Мари Елизабет изпя „Хабанерата“ от същата опера.

Младата солистка на Старозагорската опера Нели Нечева достойно защити българската вокална школа. С голямо присъствие и артистизъм тя извая вокалния образ на Лиза от операта на П. И. Чайковски „Дама пика“.

Камелия Стойчева се представи с ария на Ла Вали от едноименната опера на Каталани.

С ария на Манон  от „Манон Леско“ на Пучини и ария на Леонора от „Силата на съдбата“ от Верди китайката Хонгуин Ки показа висока класа.

Фаворитки на концерта станаха американката Мари Вайлънкорт с превъзходно изпълнение на ария на Виолета от първо действие на „Травиата“ на Верди и китайката Хи Юз с ария на Царицата на нощта от „Вълшебната флейта“ на Моцарт.

„Гигантски скок са направили някои от певците за 10 дни в майсторския клас на Веселина Кацарова от прослушването до гала концерта“. Това беше оценката на директора на операта Огнян Драганов. “Такива певци с качествени гласове рядко се срещат. Някои от тях ще поканя за участие в наши постановки. Хористката ни Мари ще бъде солист още в следващото представление на „Палячи“ в ролята на Неда. Догодина майсторският клас на Веселина Кацарова ще има следващо издание, което вече зная как да организираме още по-добре“.

Познавачи на оперното изкуство коментираха пред dolap.bg, че освен певчески и актьорски, Веселина Кацарова има безспорен преподавателски талант. Тя прилага много интензивен и ефектен начин на преподаване. Най-хубавото е, че не само казва как трябва да се изпее дадена нота или фраза, но нагледно показва, как става това. Всеотдайна, завладяваща, харизматична, всички участници в класа й са влюбени в Маестрата. Освен всичко друго, тя има таланта да създава позитивна творческа атмосфера, да бъде равнопоставена с учениците си, да ги увлича в работата и в търсенето на най-добрите постижения.

„Особено съм щастлива, че моят първи международен майсторски клас направихме в Стара Загора, градът, който много, много обичам.” – Това каза на финала на концерта Веселина Кацарова. – „Благодаря на моите млади колеги, че ми повярваха и работихме упорито и всеотдайно. Тази професия е най-трудната, но и най-красивата, която познавам. За оперното пеене е нужна много любов. Нужни са много дисциплина, естетика, интелигентност и едно неумолимо желание човек да върви напред. Благодаря на тези млади хора, защото им дадох много от себе си, но и получих много от тях.“

Веселина Кацарова благодари на Николай Ханджиев, с когото от сега нататък винаги заедно ще правят майсторски клас. Тя се поклони пред високата музикалност, талант, отговорност  и всеотдайност на оркестъра на операта и на изключителния диригент Владимир Бошнаков.

Веселина Кацарова не пропусна на благодари и на г-жа Парпалова – управител и дизайнер на Модна къща „Хрисима фешън“ за изключителния жест да предостави тоалети от своята луксозна колекция, с които бяха облечени дамите, участнички в концерта. Заслуга за това има и „талисмана“ на операта Татяна Станчева.

Всички участници в майсторския клас получиха дипломи.

Кошници цветя за участниците в събитието  бяха поднесени от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, от председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, от областния управител Гергана Микова и от колектива на операта.

За меломаните беше лукс да чуят няколкото съвършени, напълно завършени солисти. Благодарности за това към операта и лично към директора й.

Росица Ранчева

Снимки Рад Димитров