Талантливо мецосопрано от Франция в майсторския клас на Веселина Кацарова!

От 27 август до 7 септември 2018 г., за първи път в Стара Загора, в залата на Регионалната библиотека, майсторски клас по оперно пеене проведе световно известната оперна певица, старозагорка, артистичен директор на Държавна опера – Стара Загора, мецосопраното Веселина Кацарова. Музикалният съпровод осъществи именитата пианистка и корепетитор Боряна Ламбрева. А заедно с маестра Кацарова с младежите се занимава и колегата й Николай Ханджиев, баритон, работил в Парижката опера. В курса участваха 12 млади певци от България, Китай, Франция, САЩ, Турция. Всички активни участници получават диплом за завършен майсторски клас. Държавна опера – Стара Загора осигурява ангажимент на отличил се участник, определен от маестра Кацарова, в спектакъл от репертоара на  театъра. Старозагорци ще видят и чуят младите таланти на заключителния гала концерт в Операта на 7 септември (петък) от 19:00 ч. с оркестъра на операта под диригентството на Владимир Бошнаков.

Една от участничките в майсторския клас Marie Elizabeth Seager/Мари Елизабет Сийгър, мецосопрано от Франция беше любезна да сподели за читателите на dolap.bg разказ за себе си и за впечатленията от работата. Разбрахме се, че ще си говорим приятелски, на „ти“.

Мари е родена в Париж. Израства и живее в Дижон. Учи пеене за кратко в Париж, а продължава и завършва Guildhall School of Music and Drama https://www.gsmd.ac.uk/ в Лондон (престижно училище във Великобритания и света, основано през 1880 г., с над 1000 студенти годишно от 60 държави). Дванадесет години живее в Лондон, една година работи в Английската национална опера/English National Opera https://www.eno.org/ по програма за обучение на млади артисти, а после в отделни проекти като свободен артист. Любовта я довежда в Париж… Пее в Парижката опера. Сега, в края на септември има ангажимент в Париж, в „Любовен еликсир“. Целта и мечтата й е да бъде солистка. Да има самостоятелни солистични изяви. Ще участва и в проект в Германия. За нея особено важен е проектът в Рига, Латвия в края на тази година в произведението Harawi  за глас и пиано на известния френския композитор Оливие Месиен/ Olivier Messiaen (1908 – 1992).

През 2019 г.  ще пее мецосопрановата партия на Mother Marie в трагичната опера Диалогът на кармелитките/ Dialogues des Carmélites от Франсис Пуленк (1899 – 1963).

Мари, кой те насочи към музиката, към пеенето?

От ранна възраст имам интерес към пеенето. Моят баща изключително много обича музиката и предаде тази любов и на мен. Той не се занимава професионално с пеене, но има много красив глас и пее добре. И покрай него и неговата любов към музиката в къщи непрекъснато е звучала музика. Имаше един хор на момчетата, голям хор. Когато бях на 8-9 години много обичах да ги слушам. Те бяха много популярни. И аз исках да стана момче, за да мога да пея в този хор! По това време имаше хор и училище към църквата в Дижон. На 10 години вече пеех в този хор. И оттогава никога не съм спирала. От 16-годишна възраст започнах да работя с професионални педагози и в ансамбли.

Имаш ли любими роли, любими оперни партии?

Една от любимите ми роли е Шарлота в операта „Вертер“ на Масне. Обичам Вагнер! Също Октавиан в операта на Рихард Щраус „Кавалерът на розата“.

(уточняваме, че Веселина Кацарова е пяла тази партия и питаме успяли ли са да изпеят нещо заедно на майсторския клас. Мари казва, че са подготвяли Шарлота от „Вертер“.)

Какво е усещането да си близо до такава световна певица ?

Чувствам се изключително благодарна на съдбата, че имах възможност и чест да работя с такава световна звезда.

Откъде научи за майсторския клас в Стара Загора?

От Николай (Ханджиев), който работи в Парижката опера. Той ми каза за класа с Веселина Кацарова. Каза, че гласът ми е сходен с гласа на Веселина и трябва непременно да дойда в този клас. Защото това е уникална възможност.

Сега в края на майсторския клас какви са твоите впечатления от работата през тази седмица?

На първо място – Веселина Кацарова е изключителен преподавател! Не само заради успешния и дългогодишен опит, който има, но и заради това, че е прекрасен артист. Тя е изключителен човек и обича и умее да комуникира с хората край себе си. Тя никога не се предава, никога и пред нищо не отстъпва и винаги подкрепя хората, на които преподава. Тя е изключително съсредоточена в работата си и е концентрирана върху всеки един човек, на когото преподава. Готова е да му помогне и да му даде насоки и напътствия.

Но е и много взискателна…

Да, взискателна, но в същото време и много разбираща и влизаща в положение на всеки един от учениците си. Независимо от нивото на всеки един ученик, тя би искали да види развитие, дори и минимален прогрес у всеки един.

Какво ще пееш на гала концерта на 7 септември в Операта?

Каватина на Ромео от „Капулети и Монтеки“ на Винченцо Белини. (роля, която също е изпълнявала Веселина Кацарова). Много ме впечатли това, че Веселина каза „Ти можеш да го изпееш успешно, като мен“. Това е голям комплимент за мен. Такава голяма певица да сравнява себе си със своите ученици и да им дава шанс да се почувстват успешни, можещи! Ще пея и Кармен „Хабанера“ от Жорж Бизе.

Имаш ли любими оперни певици, фаворити, на които да подражаваш?

Освен Веселина Кацарова, а аз следя нейното творчество от дете, харесвам певиците от по-старото поколение. Например Федора Барбиери (1920 – 2003). Харесвам това, че артистите са различни, че всеки си има своите особености, но нямам идоли. Не бих могла да посоча конкретни имена. Много са.

Имаш ли мечтан театър, в който би искала да пееш?

Разбира се – в Парижката опера! Театър с дългогодишна история!

Накрая, тъй като си за първи път в България и в Стара Загора – какви са впечатленията ти от новото място и хората?

Аз не успях да видя много. От София – направо дойдох в Стара Загора. Но по пътя ми хареса природата, пейзажа, красивите планини. Честно казано, не очаквах, че ще срещна толкова сърдечни и приветливи хора, с такова добро и топло отношение – навсякъде, и в хотела, и в операта, и в библиотеката. Прави ми впечатление, че навсякъде в града тече ремонт, но се  виждат историческите места и сгради. Надявам се, когато дойда следващия път да видя вече обновения град.

Благодарим, Мари! На добър час! Сбъдване на твоите мечти! Очакваме те и с роля в постановка на Старозагорската опера.

Помолихме Мари да напише своето пожелание и приветствие към старозагорци. И ето го в превод: „Поздрав на хората от Стара Загора. За първи път съм в Стара Загора и съм поразена от културната динамика на града, от неговото ежедневие и младежки дух. Бих желала да поканя всички старозагорци и гости на града да посетят Операта и да видят, че великата българска традиция в оперното пеене е още жива, благодарение на огромния талант и опит на хора като Веселина Кацарова и на избора на млади оперни певци като нас. Операта е младост, културна традиция и модерност!

Интервю на Снежана Маринова

Благодарим за помощта при превода на Кремена Иванова-Начева

Снимки от работата с Веселина Кацарова – Рад Димитров