Никола Манев се завърна с три картини на празника на Чирпан

Световноизвестният художник Никола Манев, който бе покосен от инсулт и почина на 25 август 2018 г. в Париж, три дни преди да навърши 78 години, се завърна посмъртно в Чирпан за празника на града. Той участва с три картини (сред тях и последната му „Композиция”, която е нарисувал това лято в ателието си във френската столица) в традиционната изложба на чирпанските художници, която е открита на 6 септември, когато честваме Съединението и празника  на град Чирпан.

В експозицията в градската галерия „Георги Данчов Зографина” подредиха картини 17 майстори на четката. Те представиха 42 свои творби, рисувани през тази година. Изложбата се посвещава на Никола Манев, обяви при откриването художникът Владимир Кондарев, който е уредник на галерията и куратор.

Той припомни, че от този свят си е отишъл творец, който знае наизуст най-малко 20 стихотворения на Яворов. В неделя, 9 септември,  урната с праха му ще бъде поставена в специална ниша сред чемширите в градината на галерия „Никола Манев”, която дели един и същи двор с родния дом на прочутия ни лирик и харамия.

Опелото на Никола Манев ще бъде извършено от отец Иван, най-възрастния свещеник в Чирпан, който го е и кръстил.

Художникът бе кремиран в най-известното парижко гробище „Пер Лашез”, последен дом за световно известни творци от цял свят. Семейството на живописеца ще изпълни волята му негов последен дом да стане любимият Чирпан.

Румяна Лечева/БТА