Над 60 туристически и патриотични песни огласиха Стара Загора

Навръх Деня на Съединението на България, в центъра на Стара Загора се проведе 18-ото издание на Празника на туристическата песен „Средногорско ехо“. Тази година той беше посветен на 60-годишнината на хора домакин „Средногорски звуци“ при Туристическо дружество „Сърнена гора“.

„Ние сме горди и честити не само с историческото си минало, с климатични и географски дадености, но най-вече с прекрасните талантливи българи, каза при откриване на форума зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. – Това доказвате и вие днес тук, пристигнали от различни краища на страната, за да покажете певческите си умения и вдъхновения. Благодарение на вашето присъствие, отбелязваме още по-празнично 60-годишнината на старозагорския туристически хор „Средногорски звуци“. Той е един от емблематичните формирования в нашия град, който поддържа буден родолюбивия ни дух. Бъдете здрави, обединени и щастливи във вашето изкуство, защото единни можем да постигнем много повече успехи“, пожела г-жа Сотирова.

Тя връчи красив букет цветя и прочете Приветствен адрес от името на кмета Живко Тодоров до хора, който отбелязва кръгла годишнина: „Пожелавам ви да съхраните творческия си дух и ентусиазъм, да следвате добрите традиции, утвърдени в дълголетната история на хора и да откривате нови перспективи за неговото успешно развитие.

Уверявам ви, че и за в бъдеще ще имате пълна подкрепа на Община Стара Загора, за да продължавате да предавате своята любов към хубавата песен и българските хорови традиции“, се казва в поздравлението от градоначалника.

През далечната вече 1958 година, група туристи, участници в национални и регионални походи, без специална подготовка, но пеейки от душа и от сърце, стават ядро на създадения смесен хор към ТД „Сърнена гора“. Дават му името „Средногорски звуци“. И до ден днешен 20-ина души от основателите, макар и с побелели коси и някакви физически проблеми, но с бодър и несломим дух, продължават да пеят вечните песни на младостта, да възпяват природните прелести на България, да поддържат бодър духа си и този на публиката.

Повече от 200 са песните в репертоара на хора. Не малко са текстовете и музиката, създадена или подсказана от хористите. Десетки да отличията на национални, регионални и международни участия. Последната награда, която е признание за високите певчески качества и ентусиазъм на хора е присъденият преди месец Гранд при от празника на туристическата песен в Несебър.

От дълги години неизменен диригент на формацията е Емил Минев. Акомпанятор на акордеон и корепетитор е Иван Тодоров.

Освен домакините, в празника на най-хубавата българска песен участваха още Вокална група „Романс“ при читалище“Св.св. Кирил и Методий“ гр. Твърдица; Дамски хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора; Вокална група „Ехо“ при Туристическо дружество „Орлово гнездо“ Казанлък; Хор на ветераните туристи гр. Самоков; Хор „Родопски звуци“ при Туристическо дружество „Безово“ Асеновград; Хор „Божур“ при Туристическо дружество „Камъка“ от Горна Оряховица.

Ежегодният празник на туристическата песен се провежда с любезното съдействие на Община Стара Загора.

Росица Ранчева