Генерал Кузмов: “Нека бъдем достойни наследници на предците ни, извършили Съединението на България!“

Днес, с тържествен общоградски ритуал пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“, офицери, сержанти и войници, много граждани, представители на държавни и обществени институции и организации, почетоха 133-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

„На 6 септември честваме една от най-значимите дати в българската история, каза в словото си бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Втора тунджанска механизирана бригада. – Преди 133 години изстрадалият ни народ отхвърли последната несправедливост, която беше наложена от великите сили през 1878 г. – разчленяване на България на три части: Княжество България, Източна Румелия и Македония. Този факт не обезверява българите. Ръководени от видни по онова време дейци, те веднага започват активни действия за обединяване на разединеното отечество. Стара Загора не изостава от устрема за обединение. Изявените общественици повеждат старозагорци и следвайки действията в Пловдив, също обявяват акта на Съединението. Събитията от 6 септември са знаменателни, тъй като те не само определят бъдещето на България, но показват, че победи могат да се завоюват не само на бойното поле с оръжие в ръка, но и чрез дипломация. От друга страна тези събития поставят началото на десетилетни упорити борби на българския народ за национално обединение и независимост на нашата държава, подчерта ген. Кузмов.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия е продължение на идеалите, които са начертани и следват българските възрожденци и революционери, отдали живота си за свободата на родината. И ако тази свещена свобода се ражда през 1878 г. на историческия връх Шипка, може да се каже, че Съединението от 1885 г. възражда третата българска държава.

На такива значими дни от нашата история, ние за пореден път прекланяме глави пред подвига на нашите предшественици, които са допринесли за да ни има днес нас, българите.

Нека бъдем достойни наследници на героичните българи, борили се и отдали живота си за свободата на България! Венците, които ще поднесем, нека бъдат акт на признателността ни към знайните и незнайни герои, извършили това велико дело – Съединението на България“, каза в заключение ген. Кузмов.

В събитието участваха още народният представител от ГЕРБ Радостин Танев, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, областният управител Гергана Микова и заместниците й Красимир Червилов и Петя Чакърова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков и много общински съветници, представителна рота на Втора механизирана бригада, Военният духов оркестър, представители на партийни организации и др.

Венци на признателност бяха положени от името на Община Стара Загора и Общинския съвет, Старозагорския военен гарнизон и областния управител. Десетки граждани също сложиха своето цветя в знак на признателност.

Празникът продължи с 18-ия празник на туристическата песен „Средногорско ехо“. Освен на Деня на Съединението, тази година той е посветен и на 60 години от създаването на старозагорския туристически хор „Средногорски звуци“.

От 17:00 часа в парк „Пети октомври“ започва концерт на Общинския духов оркестър. В парк „Загорка“ продължава Биреният фест. Концертна програма ще изпълни тази вечер гласовитата Деси Добрева.

Росица Ранчева