В Стара Загора – Фестивал на виното и културното наследство АВГУСТИАДА 2018

От 12 до 14 октомври 2018 г. в Стара Загора, за седма поредна година ще се проведе Фестивал на виното и културното наследство АВГУСТИАДА 2018. Мястото отново е Регионалният исторически музей. Събития ще има и в Мол GALLERIA Стара Загора и  Държавната опера (отделно публикуваме програмата, обявена от организаторите).  Организатори: Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, с подкрепата на Община Стара Загора. Това емблематично (вече!) за града ни събитие се нарежда сред водещите в календара на винените изложения в България.

Културно-историческият акцент на фестивала е римската вила край Чаталка, разположена на 30 км. от Стара Загора, между селата Елхово и Кирилово. На специална изложба и презентация ще бъдат показани и разказани уникални факти и снимки за този археологически обект. През 60-те години на ХХ век на това място започва строителството на язовир. По време на изкопните работи е открита вилата и няколко други близки обекта. Намерени са съкровища – шлем-маска, предпазно и нападателно въоръжение, лавров венец, изработен от златни пластини, богато украсени сребърни чаши и купи. Всичко говори, че това е имение от типа „вила рустика“ на заможни аристократи  с датировка около I век. Строителството е спряно. Оттогава съкровището е изложено в няколко експозиции и има книга-каталог – „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“

За трети път ще бъде избрана  Царица на Августиада като посланик на Фестивала. Първите две Царици изпълниха своята мисия да популяризират фестивала и Стара Загора на туристически форуми и други събития.

Международен акцент на тазгодишното изложение е Швейцария. Ще бъдат представени и други страни, традиционни участнички в празника.

Продължава развитието на кулинарния сектор на фестивала. Ще се проведат два майсторски класа: Шоколад и вино – необикновени съчетания на вкусове и усещания и Сортове маслини, видове зехтини и начин на консумацияФорумът е съпроводен с богата и разнообразна културна програма с участието на Държавна опера – Стара Загора и много старозагорски състави.

Подробна информация може да бъде разгледана на сайта http://www.avgustiada.com/ Духът на празника се усеща и в клипа https://www.youtube.com/watch?v=0P1VDCcatPY.

Входът е с билети.

За допълнителна информация и заявки за участие, закупуване на куверти и входни билети за събитията на Фестивала – на тел. 042626297, 0888718677.