Стотици млади таланти кандидатстваха за Национална стипендия „С усилия към звездите“

Както съобщиха от пресцентъра на Фондация „Културни перспективи”, на 1 септември приключи конкурсът за Национална стипендия „С усилия към звездите“. Подадените кандидатури от стотици млади таланти са в пет области на изкуството – визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. В конкурса се включват певци, инструменталисти, диригенти, поети, писатели, фотографи, аниматори, художници, танцьори от цялата страна. Най-много са кандидат-стипендиантите в областите „музика“ и „литература“, а най-младият участник е осемгодишна музикална изпълнителка от град София.

Щастливи сме, че първото издание на конкурса за Национална стипендия „С усилия към звездите“ предизвика толкова силен интерес и се радваме на стойностните и интересни кандидатури, които получихме. Предстои ни много работа, за да изберем най-достойните творци, които да подкрепим“, казва Ина Кънчева, артистичен директор на фондация „Културни перспективи“ и учредител на стипендията.

Дали има кандидати от Стара Загора и региона… ще разберем по-късно!

До края на месец октомври експертна комисия ще оценява постъпилите кандидатури, а най-ярките  участници ще бъдат поканени за финално одобрение от  журито и менторите, по време на което ще могат да покажат допълнителни умения. Избраните петима стипендианти ще бъдат обявени на 31 октомври 2018 г. (сряда)  от 11:00 ч. на специално събитие в Литературен клуб „Перото“ – София.

Спечелилите стипендианти ще получат подкрепа при реализацията на тяхна творческа, образователна или друга инициатива, която да подпомогне следващите им стъпки за растеж и развитие в избраната от тях област и жанр. Стипендията ще осигури финансова подкрепа за осъществяването на личния им проект и менторски съвети от изключителните личности и свободни артисти – Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

Националната стипендия „С усилия към звездите” (Per aspera ad astra) е учредена от Фондация „Културни перспективи” и КЦМ 2000 ГРУП по идея на оперната певица Ина Кънчева (за това dolap.bg вече писа през май т.г.  https://dolap.bg/2018/05/14/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB/ Основната цел е да поощрява кандидати, които имат потенциал да поемат по пътя на устойчиво развитие, да оставят трайни следи и да формират тенденции в българската и в световната култура. Стипендията се реализира, благодарение на изключителната подкрепа на основните партньори Столична община, ДЖЕНЕРАЛИ ЗАСТРАХОВАНЕ АД, ПроКредит банк (България) ЕАД, ALTO Communications & Publishing. Фондация „Културни перспективи”  е създадена през 2012 г. Неин учредител, председател и артистичен директор е оперната певица Ина Кънчева. За тези няколко години фондацията успя да постави началото на много и да реализира успешно няколко проекта, подкрепени от дарители, други фондации, спонсори, партньори и сподвижници.

Проектите са пречупени през призмата на класическата музика, литературата, изобразителното изкуство и др., в които са интегрирани различни артистични формати. Чрез реализацията на някои от проектите, фондацията даде успешен старт и шанс за по-нататъшно развитие на няколко артисти, а други от тях представи в ново измерение. Фондацията се радва на изключителната доброволна подкрепа от страна на експерти и специалисти в сферата на мениджмънта и комуникациите.

Във фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора е включено изданието „Приказка за вълшебната флейта” – книга и CD, продуцирано от Ина Кънчева. Заедно с това Фондацията „Културни перспективи” има реализирани още редица интересни, стойностни проекти http://www.culturalperspectives.eu/projects

Снежана Маринова