С три медала се завръщат старозагорските математици от Хонг Конг

На 1 септември 2018 г. в Хонг Конг се състоя финалът на Хонгконгската олимпиада по математика. До него бяха допуснати всички медалисти от квалификацията, проведена на 12 май 2018 г.

В продължение на 120 минути в Хонг Конг участниците решаваха 30 задачи от областите логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия, комбинаторика. Вече са известни и резултатите.

И тримата старозагорци са с медали: Любен Карбанов допълни колекцията си и със злато. От Сингапур 2016 г. и от Куала Лумпур 2017 той завоюва бронз.

Достойно се представиха и другите двама старозагорци. Дебютантът Пламен Желев спечели сребърен медал, а Атанас Вълчев – бронз. И тримата медалисти са шестокласници от ППМГ „Гео Милев“.

Отборът на България е от 22 млади талантливи математици. Те се срещнаха и пребориха конкуренция от 637 участници от 15 страни и ще се завърнат с 19 златни, 9 сребърни и 1 бронзов медал.

На 2 септември 2018 г. от 15:00 ч. българско време те получават своите награди на официалната церемония в Хонг Конг.

С това състезание приключват летните участия на старозагорските математици с невероятна равносметката: Сингапур – сребърен медал за Йоан Михайлов от 2 клас; Сеул – сребърен медал за Мирослав Минчев, два бронзови медала за Теодор Танков и бронз за Максим Танков; Банкок – златен медал за Александър Данчев; Хонг Конг – златен медал за Любен Карбанов, сребърен – за Пламен Желев, бронзов – за Атанас Вълчев. Общо: 2 златни 3 сребърни и 4 бронзови медала.

На 26 ноември 2018 г. в столицата на Китай Пекин е следващото голямо предизвикателство – участието в  Деветия отборен световен шампионат по математика.

Любомир Любенов