Фестивал на най-хубавата бира започва в Стара Загора

За четвърта поредна година, от 5 до 8 септември 2018 г. Община Стара Загора и Пивоварна „Загорка“, на поляната в парк „Загорка“, организират фестивал на най-хубавата българска бира“. Това каза на брифинг днес зам.-кметът Красимира Чахова. И още: “За нас е изключителна радост, че и тази година ще продължим традиционния бирен фестивал на столицата на бирата „Загорка бирфест“. С гордост можем да кажем, че Стара Загора наистина е столица на бирата – мястото, където на национално ниво се произвеждат най-големите количества от напитката. Градът ни се гордее със 114 години традиции в пивоварството. Цялата история на индустрията в нашия град неизменно е свързана със „Загорка“. Нашето сътрудничество е пример не просто за добри отношения между местна власт и инвеститори, а за приятелство. Доказателство за това е и грижата, с която компанията подхожда към своите служители, към техните семейства, към цялата общност, към която всички ние принадлежим. Щастливи сме, че Община Стара Загора, в лицето на „Загорка“ АД има лоялен и коректен партньор. Усилията ни са насочени към това, да насърчаваме предприемачите в региона на отговорен и честен диалог. Вярваме, че само така ще продължим да се радваме на дългосрочно и ползотворно сътрудничество и партньорство. Надяваме се, че и тази година Бирфестът ще допринесе за празничното настроение на гражданите и гостите на града ни. Заедно със „Загорка“ АД сме се постарали така да подберем програмата, че всеки да намери нещо за себе си и да се забавлява“, сподели в заключение г-жа Чахова.

В продължение на седем часа – от 17:00 до 24:00 ч., 5 бара и 4 ресторанта ще посрещат гостите си, като им предлагат цялото си портфолио от 15 вида божествена кехлибарена напитка и всевъзможни изкушения за мезене. Специален кът ще предлага безалкохолна бира, която по нищо не отстъпва на вкусовите качества от асортимента. За нетърпеливите, един ресторант ще отваря врати още на обед в 12:00 ч. Ще има седящи и правостоящи места и голяма зона за хората, които искат да застанат на предни позиции до сцената и до всичко, което се случва на нея. Ще има и седящи места за посетителите на концертите.

Отправям нашата благодарност към Община Стара Загора за чудесното партньорство. За нас е от изключително значение да бъдем част от живота в града, където е сърцето на нашия бизнес“. Това каза Катерина Миланова – директор комуникации на „Загорка“ АД. „За нас е особено важно на предстоящия фест не само да предложим хубавата бира, която се произвежда в Пивоварната в Стара Загора, но и някои елементи, които тази година ще присъстват за първи път. Това е насърчаването на отговорната консумация, което е изключително важен факт в нашата стратегия. Мотото ни тази година е: “Когато шофирате, никога не пийте!“ За целта откриваме безплатна автобусна линия, която ще позволи на гостите ни, след консумация на бира да имат с какво удобно да се приберат по домовете си. Маршрутът така е направен, че да се стига максимално до удобни локации в целия град и кварталите му“.

Още една специална изненада от „Загорка“ очаква гостите на Бирфеста: Пивоварната ще почерпи с безплатно питие всеки, който изхвърли кенчетата и пластмасовите си чаши в специално предвидените за това контейнери. Целта е да се провокира разделното събиране на отпадъците и да опазим най-зеления град чист. Ще има специални кофи, доставени от Екоколект.

Партньори на фестивала са „КЕН“ АД и магазини „АЯКС“.

„КЕН“ АД е една от първите частни месопреработвателни компании, създадена през 1991 г. в Стара Загора. По време на фестивала на бирата, всички посетители ще могат да опитат кренвирш „КЕН“, македонска наденица „КЕН“ и сръбска наденица с топено сирене „КЕН“. Специалната изненада е представянето за пръв път на новия им продукт – бяла наденица „КЕН“. Тя е създадена по баварска рецепта, обичана от посетителите на прочутите немски бирени празници.

25 години фирма „Аякс“ е най-големият производител на угоени прасета в България. Вече пет години чрез веригата си от магазини, „Аякс“ предлага прясно, охладено, българско месо под мотото – „От фермата до вас“. По случай пет години фирмени магазини „Аякс“, беше пуснат и новият продукт – домашно кюфте, направено само от охладено месо с добавени зеленчуци за аромат и свежест, което посетителите на феста ще имат удоволствието да опитат.

Философията при съставяне на програмата е да се привлекат максимален брой хора от различни възрастови групи. Това ще осъществим чрез различни тематични вечери жанрове музика“ – обясни Александър Чалъков, координатор на събитието от Общината.

Официалното откриване на феста е на 5 септември 2018 г. (сряда) от 19:00 ч. Първият концерт е посветен на българския рок с участието на Васко Кръпката с Подуене Блус бенд, БТР и „старозагорският талисман“ Рок пейч. Това е великолепна банда, която изпълнява популярни рокаджийски парчета. За Деня на Съединението – 6 септември, концерт ще изнесат популярната и обичана Деси Добрева и DIA. Младата DIA интерпретира по оригинален начин български народни песни, които много допадат на младата публика. В петъчната вечер (7 септември) ще гостуват две банди от Сърбия – Guns’N’Roses Real Tribute и Queen Real Tribute, които са познати от миналата година.

Заключителната вечер на 8 септември ще бъде посветена на евъргрийн вълната в българската музика с две от най-знаковите имена Васил Найденов и Силвия Кацарова.

Организаторите уточниха още, че във всеки от фестивалните дни между 20:30 и 00:00 часа, безплатният автобус „Загорка“ ще се движи на всеки 30 минути, с начална точка Парк „Загорка“ и ще покрие почти цялата територия на града. Линиите от градския транспорт, които могат да се ползват, за да стигнат до фестивала, са № 3 и № 36.

Гоним международните стандарти при организацията на Бирения фест. Решени сме да продължим напред заедно с Община Стара Загора“ – допълни Катерина Миланова.

Във всеки от дните от третото издание на Бирения фест, посетителите са били над 3000 души. Изпитите бири са били над 15 000 бутилки. Тази година, поради по-атрактивната локация, предлаганата наливна бира е на по-ниски цени от заведенията и знаковите изпълнители в концертните програми, очакванията са за много по-голям интерес, посещение и консумация.

Росица Ранчева